IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

SRAMOTA: Majkama Srebrenice zabranjeno da odaju počast žrtvama genocida u Kravici… (foto, video)

Majkama Srebrenice danas je bilo zabranjeno da uđu u objekat Zemljoradničke zadruge u Kravici gdje je 13. i 14. jula 1995. godine ubijeno više od 1.370 bošnjačkih muškaraca i dječaka. Samo nekoliko njih preživjelo je ovaj masakr i svjedočili su u Hagu…

ZVORNIK- KRAVICA: BiH, Hronika, vijesti. srijeda, 13. VII 2022… 12: 38… SRAMOTA: Majkama Srebrenice zabranjeno da odaju počast žrtvama genocida u Kravici… (foto, video)

U Kravici su planirale obići prostor Zemljoradničke zadruge, položiti cvijeće i proučiti Fatihu. Međutim, dočekala ih je policija RS-a koja im nije dozvolila ulazak.

– Dana 13. jula 1995. godine u “poljoprivrednom magacinu” u Kravici ubijeno je preko 1.370 muškaraca i dječaka. Sjećamo ih se na ovoj stranici iako nam nije bilo dozvoljeno da uđemo jer lokalne vlasti mjesto zločina pretvaraju u “poslovni objekat”. Majke i preživjeli će istrajati – poručili su iz Memorijalnog centra Potočari – Srebrenica.

Majke Srebrenice danas su obišle nekoliko lokacija gdje su ubijani Srebreničani, muškarci, starci, djeca, žene. Okupile su se ispred Čaršijske džamije u Srebrenici, a potom obišle zgradu Osnovnog suda u Srebrenici i prostor ispred stare policijske stanice u kojoj su mučene žene i djeca.

Čitaj još:   PRIKAZAN BROJ UBIJENIH PRIPADNIKA RUSKE VOJSKE: Cifre su ogromne... (foto, video)

Ovo nije prvi put da se majkama zabranjuje ulazak u zadrugu.

Osnovni sud u Srebrenici izrekao je u novembru 2014. godine presudu majkama Srebrenice zbog incidenta koji se desio 13. jula 2013. godine kada je grupa od 150 osoba, uglavnom srebreničkih žena, pokušala ući u krug poljoprivredne zadruge u Kravici.

Kordon policije iz RS-a je tog 13. jula pokušao spriječiti ulazak povorke, sastavljene većinom od žena, u krug Kravica, međutim, tada je došlo da sukoba. U naguravanju učesnika povorke i specijalne policije nekoliko žena zadobilo je tjelesne povrede.

Čitaj još:   Detalji užasa: Ljubomorni bivši policajac pucao u mladića zbog poruka na mobitelu? Objavili sliku bjegunca, traže ga za pokušaj ubistva... (foto)

Srebrenički sud je zbog ovog incidenta novčano kaznio Zumru Šehomerović sa 200 KM, učesnicu povorke koja je u Kravice došla odati počast žrtvama.

izvor (SB)

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more