IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

MILO Đukanović: Ne živimo u srpskoj provinciji, nego u građanskoj i evropskoj Crnoj Gori… (foto, video)

Obaveza je predsjednika da digne glas protiv nasilničke prakse Crkve Srbije da zloupotrebom državnog aparata sile brutalno ruši najsvetije vrijednosti društva…

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti. vijesti, četvrtak, 14. VII 2022… 12: 38… MILO Đukanović: Ne živimo u srpskoj provinciji, nego u građanskoj i evropskoj Crnoj Gori… (foto, video)

u kojem tobože ostvaruje Božju volju – da osvajački, helikopterima Vojske Jugoslavije gazi viševjekovni međuetnički sklad na Rumiji i da helikopterima žalosne Vlade Crne Gore gazi dostojanstvo i ponos Cetinja i Crnogoraca, naveo je, pored ostalog, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

Đukanović je, povodom reagovanja Mitropolije crnogorsko-primorske SPC na intervju koji je dao za RTCG, poručio da je obaveza, ne samo pravo predsjednika države da govori i to veoma određeno o svakom ko pokušava da negira državni, nacionalni, kulturni i vjerski identitet države na čijem se čelu nalazi.

“Da govori protiv onih koji tvrde da je Crna Gora isto što i Šumadija; da su Crnogorci komunistički nakot i kopilad; da u današnjoj, dakle građanskoj Crnoj Gori Srbi žive lošije nego u Pavelićevoj NDH, te da je crkvi Srbije u Crnoj Gori danas teže nego pod Osmanlijama”, naveo je Đukanović u reagovanju, dodajući da bi “ustavotvorci” iz Mitropolije crnogorsko-primorske htjeli da propišu i da ga poduče šta su teme dozvoljene predsjedniku države.

“Nijesu ubjedljivije mogli da potvrde moje ocjene o bespravnom, vansistemskom, demokratskom i multivjerskom društvu neprimjerenom odnosu Crkve Srbije i posljednje dvije Vlade Crne Gore, izabrane nakon našeg ‘oslobođenja’ 30. avgusta 2020. godine”, kaže Đukanović.

Čitaj još:   NIKOLA Terzić predao dužnost ZORANU Brđaninu: Dostupan sam svima koji su poručili da ću nakon predaje dužnosti morati da se sakrijem u mišiju rupu... (foto)

Predsjednik ne treba samo da govori, dodaje, nego i da predano radi protiv svih koji pokušavaju da ukradu istoriju Crne Gore, lažima o tobožnjem 800-godišnjem kontinuitetu Crkve Srbije u Crnoj Gori, dok joj je matična država Srbija priznala kontinuitet u trajanju 186 godina.

Željeli bi, kako ističe, da nam otmu istoriju tako što će nam, uz svesrdnu pomoć dvije posljednje Vlade Crne Gore i njihovih falsifikata – Zakona o slobodi vjeroispovijesti i tzv. Temeljnog ugovora danas oteti kulturno, istorijsko i sakralno nasljeđe Crne Gore.

“Prije svega, predsjednik države mora da govori i da radi protiv onih koji u crnogorskom slobodarskom društvu i državi časne tradicije hrišćanske i istočno-pravoslavne crkve, duge i ponosne državotvorne istorije Cetinjske mitropolije- Crnogorske pravoslavne crkve, istorije časnih patriota, crnogorskih sveštenika i njihovih familija, dakle u takvoj Crnoj Gori za svece proglašavaju zlikovce i koljače nevinih žena i djece- Macu Vukojičića i Slobodana Šiljka i u takvoj Crnoj Gori danas većinu pravoslavnih sveštenika uvozimo.

A preporuke za bogosluženje i čistu mantiju crnogorskog sveštenika su im prethodna iskustva iz BIA, 63. padobranske divizije ili neke n-te genocidne, iz ratova 90-ih. Treba li ćutke da ih pustimo da, nakon što su nacionalističkim zaluđivanjem nesrećni narod protjerali sa svojih vjekovnih ognjišta iz raznih krajeva bivše domovine i nakon što su nezasluženo utočište našli pod mantijom crkve Srbije u Crnoj Gori, da sada tim istim otrovom truju i smjerni narod građanske Crne Gore?

Čitaj još:   SASTANAK ESCOBARA I ĐUKANOVIĆA: "Ključni problem nestabilnosti regiona ne može biti riješen bez..."(video)

Neće moći. Nego, veoma glasno: i riječju i slikom, da bi svakom bilo jasno ko govori istinu, a ko bezočno laže. I tako, sve dok ne shvate da nijesu u srpskoj provinciji nego u građanskoj i evropskoj Crnoj Gori, sa hiljadugodišnjom državnom istorijom. Čije je važne stranice ispisala Autokefalna pravoslavna Mitropolija u Knjaževini Crnoj Gori-Crnogorska  crkva”, poručio je Đukanović.

izvor Gradki portal.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more