IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Politički analitičar RANKO Đonović: Crna Gora je zemlja čuda, nije moguće predvidjeti ishod političke krize… (foto, video)

„Izbori ne rješavaju stvar u trenutku kakav imamo. Kakav god bi rezultat bio, Crna Gora nije spremna, sem kad bi pobijedila sa 70– 80 odsto. Treba taj momenat sačekati“, smatra RANKO Đonović.

PODRORICA: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti, četvrtak 14. VII 2022… 19: 38… Politički analitičar RANKO Đonović: Crna Gora je zemlja čuda, nije moguće predvidjeti ishod političke krize… (foto, video)

Nakon odluke Demokratske partije socijalista da uskrati podršku 43.Vladi Crne Gore moguće je više scenarija koji bi vodili raspletu krize, a svaki će za posljedicu imati slanje GP URA u političku prošlost, ocijenili su gosti emisije “U sred srijede” Gradske RTV.

Smatraju da nije realna mogućnost da se ponovo formira koalicija između DF-a, URA i Demokrata, ali su saglasni da Demokrate mogu razriješiti političku krizu u zemlji.

Crna Gora je zemlja čuda i nije moguće predvidjeti kakav će biti ishod političke krize, kazao je politički analitičar Ranko Đonović.

Saglasan je sa potpredsjednikom DPS-a Ivanom Vukovićem da je pametnije da se traži dogovor unutar trenutne skupštinske većine, nego da se skraćuje mandat skupštini i ide na nove izbore.

„Izbori ne rješavaju stvar u trenutku kakav imamo. Kakav god bi rezultat bio, Crna Gora nije spremna, sem kad bi pobijedila sa 70 – 80 odsto.Treba taj momenat sačekati“, smatra Đonović.

Nije, kako tvrdi, moguć scenario po kome bi DF mogao pomiriti URU i Demokrate i vratiti koaliciju koja je nastala nakon pobjede na parlamentarnim izborima 2020. godine.

„Kada bi pokušali da obnove, da se ti popucani šavovi spoje ili nekim ljepilom zalijepe, da se ponovo to vrati, vi znate da je to bila vlada koja je zavisila od jednlog poslanika ili ne znam od čega, koliko je ona i tada bila labilna. A u međuvremenu se svašta izdešavalo”, objašnjava RANKO Đonović.

Čitaj još:   JEZIVO, IZGORIO AUTO RIJALITI ZVIJEZDE DINE: VATROGASCI I POLICIJA STIGLI NA LICE MJESTA...

Očigledno je da Vlada Dritana Abazovića nema legitiomitet od trenutka kada je DPS uskratila podršku u parlamentu, kazao je član izvršnog odbora SD-a Miloš Mašković.

Za inicijativu za skraćenje mandata Skupštini, koju je pripremila ta partija, očekuju podršku i DPS-a i SDP-a, ali i nekih drugih partija.

„Logičan slijed događaja bi bio da premijer, ukoliko ima imalo političkog morala, a očigledno nema, da podnese ostavku. Podsjetiću vas da je Dritan Abazović pozivao Zdravka Krivokapića kada je bio u istoj situaciji da podnese ostavku, a sada on to ne radi.Kada je riječ o ovoj inicijativi mi očekujemo podršku Demokratske partije socijalista i SDP-a koji su se jasno deklarisali da neće nipošto stajati na putu Crne Gore ka EU. A sa druge strane, očekujemo podršku onog dijela političkih subjekata koji jesu opozicija vladi Dritana Abazovića, a koji u prethodnom periodu pozivaju na priremu vanrednih parlamentarnih izbora”, kazao je Mašković.

Moguće je da će demokratska Crna Gora biti partija koja će razriješiti političku krizu u Crnoj Gori, smatra novinarka i građanska aktivistkinja Tanja Pavićević.

Kaže da Demokratama ne fali hrabrosti, ali im fali jasna politička vizija.

„Njihov jedini način da se opet vrate u neku da kažemo relevantnu političku poziciju jeste ili da nastave da se ukrivaju ili naprosto da se okrenu ka onoj politici koja je okrenuta ka Crnoj Gori. Tu vidim veliku razliku između Demokrata i URA. Zaista mislim da Demokrate sjutra neće slušati Beograd, kao što mi je veliko iznenađenje što URA to radi, tako da je vrlo moguće da će oni presuditi i vrlo je moguće da će oni gledati interes Crne Gore“, smatra Pavićević.

Čitaj još:   IZNIMNO NAPETO NA SJEVERU EVROPE: Ruski brodovi u Baltičkom moru, Danska i Švedska vlastite armije stavile u stanje pripravnosti... (foto, video)

Kako zaključuje, Crnoj Gori je sada potrebna sinergija svih progresivnih snaga jer se iz ove krize mora izaći.

izvor gradski portal.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more