IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ADNAN Čirgić: Crnogorski jezik, nacija, tradicija, su meta u koju se puca rafalno, ratnim intenzitetom… (foto, video)

“Kad je u pitanju aktuelni trenutak, u tu se metu puca rafalno, ratnim intenzitetom. Decenijama su se mijenjali izvršioci toga prljavoga posla po diktatu Beograda”, ističe dekan Fakulteta za crnogorski jezik i kniževnost na Cetinju Adnan Čirgić

CETINJE: Crna Gora, Crna Hroinika, vijesti, utorak, 19. VII 2022… 10: 58… ADNAN Čirgić: Crnogorski jezik, nacija, tradicija, su meta u koju se puca rafalno, ratnim intenzitetom… (foto, video)

Crnogorski jezik, kultura, crnogorska nacija, crnogorska crkva, crnogorska tradicija, meta su raznih političkih i religijskih organizacija u Crnoj Gori, kaže u razgovoru za CdM dekan Fakulteta za crnogorski jezik i kniževnost Adnan Čirgić.

U tu se metu, kako dodaje, puca gotovo puna dva vijeka, s većom ili manjom žestinom.

“Kad je u pitanju aktuelni trenutak, u tu se metu puca rafalno, ratnim intenzitetom. Decenijama su se mijenjali izvršioci toga prljavoga posla po diktatu Beograda”, ističe Čirgić za CdM.

Napominje da od 90-ih godina naovamo, svi segmenti crnogorskoga državnoga i nacionalnoga identiteta najžešćega protivnika imaju u Crkvi Srbije. Ona je, podvlači, poveznica svih onih koji žele uništiti građanski koncept crnogorskoga društva i sve što crnogorsku naciju čini nacijom.

“Zahvaljujući moći kojom raspolaže ta institucija, ona je okupila ljude i organizacije različitih profila– od bivših suverenista preko deklarisanih četnika do trojanskih konja iz Ure okupljenih oko svoga predvodnika Dritana Abazovića”, jasan je dekan FCJK.

Upozorava da, kako bi opravdali izdaju državnih interesa, da bi opravdali brutalnu torturu nad građanima, da bi zamazali oči površnim predstavnicima međunarodne zajednice u Crnoj Gori, takvi kreiraju priču o tobožnjem crnogorskom nacionalizmu.

BONUS VIDEO- Adnan Čirgić: Dritan za sve kriv! Da je pod drugim imenom i prezimenom samo bi mu falila kokarda i brada!

Čitaj još:   ADNAN dr Čirgić: GOSPODO MINISTRI, DOĐITE DA NAS UGASITE– AKO VAM BASTA!

“Da bi relativizovali ozakonjene parastose i slavospjeve osuđenim ratnim zločincima i protagonistima etničkoga čišćenja, oni podvaljuju crnogorski ponos na zasluge Krsta Zrnova u Prvome svjetskom ratu kao navodni crnogorski nacionalizam i fašizam”, smatra on.

Čirgić upozorava da se Crna Gora nalazi pred jednom od najvećih opasnosti u svojoj dugoj istoriji.

Ta opasnost, kako dodaje, nije naišla na adekvatan odgovor građanski orijentisanih partija.

“To je perfidni rat bez ispaljenoga metka, rat kakav Crnogorci dosad nijesu vodili. Najavio ga je prije nekoliko godina sadašnji rektor jedinoga državnoga univerziteta u Crnoj Gori, koji je na tu poziciju postavljen zahvaljujući prije svega GP URA. On je opisao kako proruska i velikosrpska politika može nadjačati građansku, evropsku Crnu Goru. Za ostvarenje toga paklenoga plana bio im je neophodan izrod iz reda manjinskih naroda, iz onoga korpusa koji je u modernoj istoriji Crne Gore pokazivao lojalnost državi i njenim vrijednostima. I našli su ga u Dritanu Abazoviću”, navodi dekan FCJK.

Sve to, tvrdi, nije stvorilo nikakav crnogorski nacionalizam, osobito ne ekstremizam.

“No to beskrupuloznoj Vučićevoj podaničkoj feli ništa ne smeta da svakoga ko je govornik crnogorskoga jezika, svakoga ko ne pristaje na nacionalnu segregaciju, na velikosrpski naci- fašizam, ko ne pristaje da mu ratni zločinci i koljači budu sveci– proglasi crnogorskim nacionalistom”, kaže Čirgić.

Prema njegovim riječima, bez Crnogoraca, bez crnogorskoga jezika, bez crnogorske kulture, bez crnogorske istorije, bez crnogorskoga građanskoga sklada – Crna Gora nema šansi za opstanak. To znaju kreatori narativa o crnogorskome nacionalizmu. Zato ga i kreiraju.

Čitaj još:   ADNAN Čirgić: NA ČAST VAM, SUVERENISTI!

“Jedini lijek toj najezdi bjelaško-četničke ideologije koja je okupirala Crnu Goru jeste objedinjavanje svih procrnogorskih partija i partija manjinskih naroda te svih nevladinih i građanskih udruženja u jedan blok – blok za odbranu onih vrijednosti koje su pobijedile na referendumu 2006. U suprotnom i samo postojanje tih partija i udruženja izgubiće smisao”, zaključio je Čirgić u razgovoru za CdM. (Miraš Dušević)

BONUS VIDEO: Cetinje: Fakultet za crnogorski jezik i književnost (FCJK) obilježava deset godina rada

IZVOR CdM.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more