IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

DRAGINJA Vuksanović- Stanković direktno Abazoviću: Nanijeli ste istorijsku sramotu Crnoj, Nijesmo mi krivi što Srbija nema svoju istoriju (foto, video)

U Skupštini Crne Gore bio je premijerski sat, tokom kojeg predsjednik Vlade Dritan Abazović odgovara na pitanja poslanika…

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti, srijeda, 20. VII 2022… 19: 38… DRAGINJA Vuksanović- Stanković direktno Abazoviću: Nanijeli ste istorijsku sramotu Crnoj, Nijesmo mi krivi što Srbija nema svoju istoriju (foto, video)

Vuksanović- Stanković: Patrijaršija SPC Vam je bliža od udruženja Crnogoraca

“Krajem juna ste posjetili susjednu Srbiju i tom prilikom se susreli sa najznačajnijim državnim predstavnicima te zemlje. Prilikom zajedničke pres konferencije sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, on je istakao da mu se ‘čini da ste neka velika politička pitanja, koja su nas nekad razdvajala, uspjeli na konkretan način da razriješite’. Zbog toga je od izuzetne važnosti da javnost Crne Gore upoznate sa time koja ste to politička pitanja riješili sa predsjednikom Srbije Vučićem, pošto nas o tome nijeste izvijestili”, navela je Vuksanović-Stanković u pitanju Abazoviću.

Vuksanović- Stanković pitala je premijera Crne Gore da li je tokom posjete Beogradu, obzirom da je, kako je kazala, imao vremena da posjeti Beogradsku Patrijaršiju, posjetio bilo koje crnogorsko udruženje koja žive u Srbiji.

Ona je premijera podsjetila da crnogorska nacionalna manjina ima problem u opštini Vrbas u Vojvodini, sa upotrebom crnogorskog jezika kao službenog pored niza inicijativa koje su podnijeli, iako su se, kako je podsjetila u toj opštini 2011. godine 17,5 odsto građana izjasnilo kao Crnogorsci.

“Kako da se osjećaju naši ljudi koji se izješnjavaju kao Crnogorci u Srbiji kada se dešava da desetina poslanika Skupštine Crne Gore nezakonito i, očigledno po nalogu Vučića i Vulina maltretirana i zadržavana na graničnim prelazima Crne Gore. Kada se to radi poslanicima, što će onda raditi drugima koji se nasilno asimiluju u Srbiji”, upitala je poslanica.

Kad je riječ o maltretiranju crnogorskih poslanika na granici sa Srbijom, Abazović je rekao da je dobro ako je to pitanje riješeno.

Nije, kako je rekao, pristalica reciprociteta, jer smatra da treba voditi politiku sklonu demokratskim standardima. 

Komentarišući odnos sa dijasporom, on afirmiše ministra vanjskih poslova iz redova SDP-a da uspostavi najbolju moguću komunikaciju sa svim udruženjima.

“Imate ministra u Vladi, nikakav problem ne postoji”, naglasio je Abazović. 

Ona je rekla da dijaspora, prema riječima premijera, nije njegov posao.

Čitaj još:   DRAGINJA Vuksanović- Stanković: Stiže na naplatu Bratićkino bezakonje, tužilaštvo da “NAĐE NJENU ADRESU”

“Vama je crnogorska dijaspora tuđi posao? Razumijem, Vama je bliža Beogradska Patrijaršija”, navela je ona.

Abazović: Pitanje o kupovini Elektroprivrede je dio spina

Na pitanje o kupovini Elektroprivrede, Abazović je rekao da je i to dio spina. On je istakao da je zakonska obaveza da se emituje 10 odsto akcija EPCG-a, te da bi najbolje bilo da ih kupi država.

“Naša želja je da to kupi država, ili da se ponište. Ali one moraju poslije određenog roka da se emituju”, naveo je Abazović.

“Volio bih da čujem primjedbe na Ugovor sa SPC”

On je rekao da nikad nije bilo transparentnijeg procesa, nego kada je u pitanju temeljni ugovor sa SPC.

“Pitajte je li neko vidio ugvoor sa Katoličkom crkvom”, dodao je Abazović.

On je poručio da će Crnogorska pravoslavna crkva (CPC) u ovoj Vladi imati isti tretman kao i sve druge vjerske zajednice.

Poslanica je istakla da u postojećem ugovoru sa SPC samo crkva ima prava, a država Crna Gora samo obaveze.

“Ovim Ugovorom, samo crkva ima prava, a država obavezu. Ko Vas je naučio da ovaj Ugovor derogira Ustav i zakone? Evo u čemu je problem – ako jedan član Ugovora suprotan Zakonu o obligacionim odnosima. Stavljate Ugovor iznad tog zakona”, pojasnila je ona.

Dodala je kako se odredbama Ugovora krši i Zakon o krivičnom postupku, ali i da se tim dokumentom SPC daju javno-pravna ovlašćenja.

“A nećete uvoditi vjeronauku u škole. Možete jedino kao izborni predmet uvesti istoriju religije. Ako se ovaj Ugovor potpiše, on se u pravu naziva – nezakonitim. Pravna posljedica je apsolutna ništavost, koju utvđuje nadležni sud. Tako da će država podnijeti tužbu”, dodala je.

Kazala je kako u Srbiji važeći zakoni priznaju pravni kontinuitet SPC tek od 19. vijeka, a da mi hoćemo Ugovorom da ga priznamo od 13. vijeka.

“Shodno Zakonu o svojinsko pravnim odnosima, upravo ta preambula bila bi osnov za upis svojine u katastar nepokretnosti nad svim dobrima od 13. vijeka. To znači da ona crkva u Gluhom dolu, koja je nekad pripadala državi, sad treba da pripadne Patrijaršiji”, poručila je Vuksanović-Stanković.

Vuksanović- Stanković: Vučić Vam je napisao govor za Srebrenicu

“Znači svi mogu da upražnjavaju vjeru osim Crnogorci? Mi nemamo nikakva prava i zato što ih nemamo mi smo ekstremisti i nacionalisti”, upitala ga je ona.

Čitaj još:   MATIJA Kežman i novi imidž: Zadivio TURSKU i navijače FENERA, hit su komentari na Tviteru... (foto i video)

Optužila ga je da mu je govor u Srebrenici napisao Aleksandar Vučić.

“Niko nije mogao da policija neće moći da uđe u vjerske zajednice, nego da o hapšenju popova moraju da obavijeste arhijereja. A mnogo ih je zrelo za hapšenje”, istakla je.

Demokrate su ranije najavile kako danas neće postaviti pitanje Abazoviću, jer ga više ne doživljavaju kao premijera.

“Nijesmo mi krivi što Srbija nema svoju istoriju”

Poručila je kako nije tačno da preambula služi za ‘uljepšavanje’, te da je ona “klasični falsifikat istorije Crne Gore”.

“Nijesmo mi krivi što Srbija nema sopstvenu istoriju, što su bili pod Turskom, kad smo mi imali svoju državu. Mičite ovu preambulu, jer SPC nema kontinuitet od 13. vijeka. Ona se ovdje prvi put pominje nakon 1920. Morate kao premijer malo znati i istoriju svoje države”, dodala je, zahvaljujući Abazoviću na tome što je kazao da ona iznosi “pravne besmislice”.

Dok je to govorila, prekidao je poslanik SNP Dragan Ivanović, upadajući joj u riječ.

Demokrate su ranije najavile kako danas neće postaviti pitanje Abazoviću, jer ga više ne doživljavaju kao premijera…

izvor gradski portal.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more