IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

MILO Đukanović uručio odlikovanja povodom Dana državnosti Bulajiću, Brčvaku, Šćepanović, Krivokapiću… (foto, video)

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović odlikovao je povodom 13. jula – Dana državnosti jedan broj istaknutih ličnosti, kulturnih institucija i sportskih kolektiva za doprinos izgradnji, razvoju i afirmaciji Crne Gore, obnovi njene državnosti i značajna postignuća u različitim oblastima…

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti, srijeda, 20. VII 2022… 12: 38… MILO Đukanović uručio odlikovanja povodom Dana državnosti Bulajiću, Brčvaku, Šćepanović, Krivokapiću… (foto, video)

MILO Đukanović je uručio Orden Crnogorske zastave prvog stepena reditelju Veljku Bulajiću, Orden Crnogorske zastave drugog stepena: biznismenu i donatoru Hajrizu Brčvaku, pjevačici izvorne muzike Branki Šćepanović, ranijem ministru Branku Vujoviću, posthumno novinaru i publicisti Boru Krivokapiću, Matici crnogorskoj, VK “Primorac“, PVK Jadran, i Orden Crnogorske zastave trećeg stepena, Gradskoj muzici iz Kotora.

“Orden Crnogorske zastave prvog stepena, koji odlikuje najviše vrijednosti društva, dodijelio sam reditelju Veljku Bulajiću, rođenog u Vilusima kod Grahova koji je visoko cijenjen i poštovan, a njegov rad je vrhu EU i svjetske kinematografije”, kazao je Đukanović.

On je istakao da je Bulajić uvijek bio na braniku crnogorskih najviših vrijednosti, za savremenu, antifašističku i evropsku Crnu Goru.

Kako je kazao, orden crnogorske zastave drugog stepena odlučio je da dodijeli biznismenu i donatoru Hajrizu Brčvaku.

“Njegovo dobročinstvo ima neprocjenjivu vrijednost. Svi oni kojima je pomogao da dobiju dom i da dobiju mogućnost za liječenje sa uvažavanjem pominju njegovo ime. On je primjer uspješnosti naših ljudi u svijetu”, istakao je Đukanović.

On je kazao da je Branka Šćepanović, koju je takođe odlikovao, proslavila našu muziku širom svijeta.

“Ona na najbolji način promoviše jednstven muzički izraz, a bez njenih pjesama skoro da i nema veselja u Crnoj Gori”, istakao je Đukanović.

Orden crnogorske zastave drugog stepena dodijelio je i ranijem ministru ekonomije Branku Vujoviću, istaknutom privredniku sa Cetinja.

Čitaj još:   MILOŠ Bešić: DPS podržava gotovo 29 odsto građana, DF 17.5, PES 17.4, Demokrate 13.3...

Prema Đukanovićevim riječima, on je imao visoke dužnosti u Prijestonici Cetinje, a njegov doprinos u vrijeme i nakon raspada Jugoslavije je bio ogroman.

“Isti orden se dodjeljue posthumno novinaru i publicisti Boru Krivokapiću, čovjeku koju nažalost nije više sa nama a bio je među najvećim imenima crnogorskog novinarstva. Mudrošću i osjećaju za tradicionalne vrijednosti je uvijek bio obdaren”, istakao je Đukanović, dodajući da je Krivokapić svojim djelima i radom veličao antifašizam, a kritikovao anomalije u društvu, i posebno upozoravao na opasnost od nacionalizma.

Nagradu je preuzela njegova supruga Tamara Nikčević.

Odlikovana je i Matica crnogorska, institucija koja afirmiše nasljeđe Crne Gore i koja predano uvećava fond novih znanja i naučno istraživačke radove.

“Od 2008. je ustanovljena kao nacionalna organizacija u oblasti kulture. Zavidne rezultete ostvaruje i kroz časopis Matica koji izlazi 22 godine”,  podsjetio je Đukanović, dodajući da je nezamjenjivu ulogu imala u obnovi crnogorske nezavisnosti.

Đukanović je ukazao i da je odlikovani VK “Primorac“ jednan od najstarijih i najtrofejnijih klubova u Crnoj Gori, te da su poznati i po valstitioj školi vaterpola koja je iznjedrila najslavnija imena u tom sportu.

Podsjetio je da je PVK Jadran iz Herceg Novog imao brojne uspjehe, te da je jedan od njih je vice šampion Crne Gore.

“Njihov plivački klub se diči antifašističkom tradicijom kojom smo svi ponosni”, poručio je Đukanović.

Orden Crnogorske zastave trećeg stepena dodijelio je Gradskoj muzici iz Kotora koji ove godine proslavljaju 180 godina postojanja.

Bulajić: Priznanje pred ulazak Crne Gore u EU

Ispred odlikovanih obratio se Veljko Bulajić koji je kazao da mu je velika čast i zadovoljstvo što je primio priznanje koje, kako je rekao, jako cijeni.

“Primam priznanje kad se Crna Gpra neposredno nalazi pred ulazak u Evropsku uniju. Država je preživjela mnoge ratove i nevolje ali sad ulazi u EU. Ta velika EU vjeruje da je Crna Gora dostojna da bude dio evropske porodice što je značajno za nas”, rekao je Bulajić.

Čitaj još:   MAGLA, PROGUTALA POLA SRBIJE: Ne vidi se PRST pred OKOM, u toku noći stiže još veći PROBLEM... (foto)

On je istakao da se danas rado sjeća jednog od nagrađenih – Bora Krivokapića, čovjeka koji je, kako kaže, svojim perom znao šta da piše o Crnoj Gori i vidio Crnu Goru kako treba da je vidi.

“Miroslav Krleža je rekao da je sa Krivokapićem napravio intervju koji je osvijetlio sve probleme o Crnoj Gori i to je bio poslednji intervju koji je Krleža dao. Svi koji stojimo na poziciji hrabre i antifašističke Crne Gore treba da ga se sjećamo sa poštovanjem”, poručio je Bulajić.

IZVOR Standard.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more