IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ESAD Gegić: Napad na mene motivisan nacionalnom i vjerskom mržnjom u Nikšiću… (foto, video)

Radovan Kavaja nas je, prije fizičkog nasrtaja, provocirao  puštanjem šovinističkih pjesama koje vrijeđaju Muslimane i Bošnjake, dok sam sa Bećom Medunjaninom bio kod njegovog komšije u dvorištu, kazao je ESAD Gegić…

NIKŠIĆ: Crna Gora, Crna Hronika, vijesti, četvrtak 21. VII 2022… 21: 38… ESAD Gegić: Napad na mene motivisan nacionalnom i vjerskom mržnjom u Nikšiću… (foto, video)

Esad Gegić je pozvan da 16. avgusta da izjavu u tužilaštvu povodom incidenta u Nikšiću kada je 15. jula na njega, kako tvrdi, fizički nasrnuo Radovan Kavaja. Više državno tužilaštvo ocijenilo je da u napadu nema elemenata krivičnog djela izazivanje nacionalne vjerske i rasne mržnje, sa čime Gegić nije saglasan.

Radovan Kavaja nas je, prije fizičkog nasrtaja, provocirao  puštanjem šovinističkih pjesama koje vrijeđaju Muslimane i Bošnjake, dok sam sa Bećom Medunjaninom bio kod njegovog komšije u dvorištu, kazao je Gegić za Gradsku televiziju.

“Sa razglasa se čula muzika, na prozor je vjerovatno stavljen taj veliki zvučnik. Ono njihovo poznato “Leleču Turci, kukaju bule”– guslarska pjesma. Oni su nas sigurno gledali skroz prozor i tako su nas provocirali. Njesam samo ja napadnut, to je bio i gospodin Medunjanin, i on je Musliman, čim su se puštale te takve pjesme, namjerno dok smo mi sjedjeli tu. Jer ja nijesam mogao ničim izazvati, da bi on mene lično napao. Ja tog momka ne poznajem, ja ga nijesam dobro ni vidio”, kazao je Gegić.

Nikšićka policija je, nakon izjave Gegića, narednog dana, po nalogu opštinskog tužilaštva podnijela krivičnu prijavu protiv Kavaje zbog sumnje da je ugrozio sigurnost Gegiću.

Međutim, Više državno tužilaštvo izjasnilo se da u radnjama Kavaje nema elemenata krivičnog djela – izazivanje nacionalne, vjerske i rasne mržnje. Gegić kaže da je dobio poziv da se tužilaštvu javi 16. avgusta.

Čitaj još:   STIŽE JOŠ BRŽE ŠIRENJE COVID- 19: Rusija prijavila AY.4.2 varijante s nezapamćenim rekordima... (foto i video)

“Čak mi je inspektor, koji je mene saslušavao, rekao da ima osnova za pokretanje krivičnog postupka za izazivanje nacionalne mržnje, ali državni tužilac nije pokrenuo, a osnovni tužilac pokrenuo, ali za napad. A mislim da bi preče bilo, jer već se zna namjera i sve što je bilo, da je to više izazivanje nacionalne mržnje”,smatra Gegić.

Gegić poručuje da se, nakon ovih događaja, ne osjeća bezbjedno.

“Ja da se osjećam bezbjedno išao bih na posao, prvo to. Ne idem na posao. Nije da meni iko prijeti, izađem ja u grad, nije mene strah, i bilo ko da se oko mene vrzma – oni su većinom nabildovani, ona ramena široka, i tetovaže – kada god takvog tipa vidim, ja ne mičem otud dok ne odmakne od mene”, dodaje Gegić.

Nakon što su oni i njihov domaćin Mrvošević prijavili napad i dali izjave, u javnosti se spekuliše da je neko u policiji omogućio predsjedniku Opštine Marku Kovačeviću uvid u zapisnike. Iz nikšićke policije su Pobjedi kazali da Kovačević jeste 15. jula bio u  prostorijama Centra bezbjednosti, ali zbog prijetnji koje su mu upućene na jednoj društvenoj mreži, a ne zbog nekih drugih okolnosti.

Kovačević je takođe za TV Prva ocijenio da su u Crnoj Gori najugroženiji Srbi.

“Ne daj Bože da se sjutra desi neka situacija, oni bi radili isto što se radilo u Nezavisnoj državi Hrvatskoj (NDH) sa nama. To je vrlo jasno iz ovih dešavanja, iz njihovih reakcija, iz činjenice da im ništa nije sveto kada su drugi ljudi u pitanju. Tako da mi vrlo dobro znamo sa kim imamo posla i ja očekujem od organa ove države da nas zaštite, kao građane ove države, a svakako ako oni to ne budu mogli mi ćemo znati sami da se zaštitimo”, kazao je Kovačević za TV Prva.

Čitaj još:   HAPŠENJE U NOVOM PAZARU: Ranio NOŽEM sugrađanina u grudi...

Kavaja je i ranije bezuspješno prijavljivan policiji, kada je uznemiravao Aleksandru Radoman Kovačević, građansku aktivistkinju i jednu od vođa nedavnih antivladinih protesta.

izvor gradski portal.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more