IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

UZNEMIRAVAJUĆE U ZVORNIKU: Otuženi za ratne zločine vratio se u Jusiće i počeo hodati između kuća iz kojih je prije 30 godina Bošnjake vodio u smrt… (foto, video)

“Sve je ličilo na 1992. godinu kada su hapsili članove naših porodica”…

ZVORNIK: BiH, Crna Hronika, vijesti, četvrtak 21. VII 2022… 20: 38… UZNEMIRAVAJUĆE U ZVORNIKU: Otuženi za ratne zločine vratio se u Jusiće i počeo hodati između kuća iz kojih je prije 30 godina Bošnjake vodio u smrt… (foto, video)

Foto: PolitičkiFoto: Politički

Mještani sela Jusići na području zvorničke općine ne malo su  bili zatečeni kada se jutros, nešto prije deset sati, u njihovom selu pojavio optuženi za ratne zločine počinjene u Jusićima 1992. godine Vlado Ristanović zvani “Tošanov” kome se trenutno sudi u Sudu Bosne i Hercegovine, piše portal “Politički”. 

Ristanović je u Jusići stigao u pratnji svog advokata, bez pratnje policije i nadležnog tužioca, te jednog broja nepoznatih ljudi, gdje je, nakon izlaska iz vozila počeo hodati između kuća iz kojih je, 1992. godine izvodio mještane koji su kasnije ubijeni. 

“Za sve nas to je bio pravi horor. Vidite čovjeka koji je 1992. godine odvodio našu braću, očeve, komšije. Ristanoviću je Sud zabranio da dolazi u Jusiće i sreće se sa porodicama žrtava. Kada smo ga prepoznali nastala je prava pometnja. Žene su istrčale iz kuća i počele vrištati. Sve je ličilo na 1992. godinu kada su hapsili članove naših porodica.

Pozvali smo policiju u Kozluku i oni su nam kazali da nemaju informacije da je Ristanović otišao u Jusiće, niti da je neko tražio  od policije da proprati njegov dolazak. Tek nakon našeg poziva policija se pojavila u Jusićima. Obavjestili smo i SIPA-u i Tužilaštvo BiH”,  kazao je za portal “Politicki” mještanin Jusića Hazim Mustafić, inače član Udruženja nestalih Zvorničana koji je jutros prisustvovao susretu žrtava sa Vladom Ristanovićem jednim od optuženih za ubistvo  47 mještana Jusića. 

Čitaj još:   HAPŠENJE u Pljevljima: Prijetio da će ga zapaliti njega i pekaru... (foto)

Kako je ispričao Mustafić, mještanki Sakibi Junuzović kojoj su 1992. godine komšije Srbi zarobili dvadesetjednogodišnjeg supruga kao i svekra, zaklali brata i mnoge druge članove njene porodice, a zašto je optužen i Ristanović, pozlilo je u trenutku kada je istoga ugledala na neposredno pored kuća iz kojih je prije 30 godina odvodio zarobljene Bošnjake. 

“Ristanović  je, navodno, svojim advokatima trebao pokazivati gdje su zarobljavani ljudi. Kad je ugledao majke i supruge onih za čija mu se ubistva sudi, a koje su krenule prema njemu, Ristanović je pobjegao. 

Mi ne možemo dozvoliti da oni za koje znamo da su učestvovali u ubistvu naših očeva i braće hodaju našim selom demonstrirajući silu kako su to radili 1992. godine.

Vidjet ćemo šta će Sud BiH u ovom slučaju poduzeti”, kazao je Mustafić za Politicki.ba. 

Za ubistvo 47  Bošnjaka, zarobljenih u selu Jusići ,optuženi su Pero Radić, Vlado Ristanović, Božo Vidović, Petko Tomić, Branko Studen i Milan Mijić. 

Čitaj još:   SULJAGIĆ RASPALIO PO DRITANU: „Nikome u BiH ne treba tvoj zagrljaj, trebaš se IZVINITI BOŠNJACIMA, SAMO ĐON OBRAZ MOŽE MANIPULISATI…“

Proces protiv optuženih u Sudu Bosne i Hercegovine je u toku…

BONUS VIDEO: Snimak nastao u Jusićima nakon dolaska advokata odbrane optuženih za ratni zločin ubistva 48 civila…

izvor (SB)

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more