IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

BERLIN- Poruka njemačkog poslanika Petera Bajera Srbiji: I štap i šargarepa za sankcije Rusiji… (foto, video)

Ne treba polagati nadu u toleranciju Njemačke, čak ni CDU koja je dugo bila blakonaklona prema Vučiću, kada je u pitanju izbjegavanje rokova za usaglašavanje sa sankcijama prema Rusiji…

BERLIN: Svijet, Crna Hronika, vijesti, petak 22. VII 2022… 00: 28… BERLIN- Poruka njemačkog poslanika Petera Bajera Srbiji: I štap i šargarepa za sankcije Rusiji… (foto, video)

Oni očekuju brzo i potpuno usglašavanje Srbije sa svih čest paketa sankcija, dobro je što nude i podršku zauzvrat, ocjenjuje Strahinja Subotić, istraživač Centra za evropske politike, komentarišući poruke njemačkog poslanika Petera Bajera tokom posete Srbiji.

Poslanik njemačkog Bundestaga, iz redova opozicione grupe CDU- CSU, Peter Bajer, boravio je u Beogradu gdje je naglasio da ta grupacija smatra da Srbija treba da uvede sankcije Rusiji ali i da za to ne postoji određeni rok. Sa druge strane, Bajer je rekao i da ukoliko se Srbija ne uskladi sa spoljno- političkom pozicijom EU (koja podrazumjeva i uvođenje sankcija), pregovori za pristupanje mogu biti zamrznuti.

Strahinja Subotić smatra da ovu posetu i poruke Bajera treba gledati kao „zaokruživanje“ politike Nemačke prema Srbiji, odnosno ponavljanje stavova koje je izrekao nemački kancelar Olaf Šolc tokom poslednjeg boravka u Beogradu iz čega je očito da se i vlast i opozicija u Nemačkoj slažu oko očekivanja od naše zemlje.

– Bajer predstavlja dugogodišnju vladajuću, a sada opozicionu partiju CDU Angele Merkel. On je samo došao da zaokruži ono što je Šolc pričao, uprkos političkim razlikama CDU i socijaldemokrata, mi vidimo da se ipak njihovi stavovi ne razlikuju kada je u pitanju Srbija. Nekoliko je ključnih tačaka u kojima su istovetni– uvođenje sankcija Rusiji, priznanje Kosova i politika proširenja– navodi Subotić.

Čitaj još:   BERLIN, POSLAO PORUKU VUČIĆU: "Prekrajanje granica nećeš riješiti nijedan problem"!!!

On podseća da je CDU nedavno podnela rezoluciju o Srbiji, kojom su takođe iskazani ovi stavovi, te da se iz toga može sagledati poruka da ova stranka neće biti „blakonaklona“ prema srpskim vlastima kao što je možda bila u prošlosti.

– Čak ni CDU, koja je dugo bila blakonaklona prema Vučiću neće to više biti i ne treba polagati nade u njihovu toleranciju kada je u pitanju izbegavanje rokova za usaglašavanje sa sankcijama Rusiji. Bajer nije bilo koji poslanik, imajući u vidu da je dugo radio sa Merkelovom, sada je izvestilac za Kosovo u Savetu Evrope, a još 2013. godine je posetio Srbiju, pre nego što su nam otvorili pregovore, Merkel ga je tada izabrala kao pismonošu da kaže šta se od nas učekuje– navodi Subotić. On dodaje da i ovu aktuelnu posjetu treba posmatrati kao podsetnik Srbiji na zahtjeve iz EU.

Ipak, dobro je što je, kako ukazuje Subotić, tokom svoje posete Bajer rekao i da je svestan da je Srbija energetski vezana za Rusiju i da će Nemačka biti tu da nam pomogne i podrži nas u oblasti energetike.

Čitaj još:   BERLIN: Postignut dogovor u vezi sa sporom o migrantima...

– Nije poenta da mi uvedemo sankcije bez da nam išta pomognu. Dakle, i štap i šargarepa je ključna poruka Bajera, zaključuje naš sagovornik…

BONUS VIDEO: Konferencija za novinare njemačkog saveznog poslanika gospodina Petera Bajera

izvor Danas.rs

BERLIN: Postignut dogovor u vezi sa sporom o migrantima…

Predsjednik Kršćansko-socijalne unije (CSU) Horst Seehofer je izjavio da su Read more

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

BERLIN Njemačka u problemu: FALE radnici…

DANAS JE Ministar zdravlja Jens Špan (CDU) nedavno je u Read more