IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

MOĆNO ORUŽJE MIJENJA TOK RATA U UKRAJINI: Rusi pokleknuli i pristali na sve… (foto, video)

Rusija pristala na kompromis pred očima javnosti, a što ugovor o deblokadi luka svakako jest, ukazuje na to da raketni sustavi mijenjaju situaciju na ratištu…

KIYEV: Svijet, Crna Hronika, vijesti, ponedeljak, 25. VII 2022… 09: 28… MOĆNO ORUŽJE MIJENJA TOK RATA U UKRAJINI: Rusi pokleknuli i pristali na sve… (foto, video)

Sporazum o deblokadi Odese bio bi nemoguć bez HIMARS- a. Sada je vrlo jasno da će rat završiti ranije ako brže naoružamo Ukrajinu, rekao je Gabrielius Lansbergis, ministar vanjskih poslova Litve

Ruska blokada ukrajinskih luka, koja je donedavno bila jedna od ključnih strategija Kremlja za pobjedu u “totalnom ratu”, u petak je završila. Tada je, naime, ministar obrane Sergej Šojgu potpisao ugovor o deblokadi izvoza ukrajinskih žitarica iz crnomorskih luka, piše Telegraph.

Njegov potpis mogao bi se čak shvatiti i kao poniženje za Putina, a zasluge treba pripisati raketnom sustavu HIMARS, čije su moći i prijetnje ogromne. Ti moderni višecijevni bacači raketa dizajnirani za ispaljivanje preciznih projektila na udaljenosti od oko 70 kilometara, glavni su razlog zašto je Kremlj pristao sjesti za pregovarački stol.

I dalje je neizvjesno hoće li dogovor o izvozu žitarica na kraju uspjeti jer je u subotu Rusija već ispalila projektile na luku u Odesi, što su na Zapadu nazvali kukavičkim činom.

Čitaj još:   NOVI PAZAR: Preminula direktorka muzeja Dragica Premović Aleksić...

Činjenica da je Rusija pristala na kompromis pred očima javnosti, a što ugovor o deblokadi luka svakako jest, ukazuje na to da raketni sustavi mijenjaju situaciju na ratištu.

“Sporazum o deblokadi Odese bio bi nemoguć bez HIMARS-a. Sada je vrlo jasno da će rat završiti ranije ako brže naoružamo Ukrajinu”, rekao je Gabrielius Lansbergis, ministar vanjskih poslova…

U manje od mjesec dana na bojnom polju, HIMARS je uništio desetke ruskih skladišta municije koja su nekada bila izvan dometa ukrajinskog topništva, prisiljavajući time Moskvu da reorganizira svoje glomazne opskrbne linije. HIMARS-om su Ukrajinci tukli i rusku crnomorsku flotu.

Phillips O‘Brien, profesor strateških studija na Sveučilištu St Andrews, tvrdi da su gore spomenuti raketni sustavi uništili čak 100 “strateški važnih meta”. Uspjeh koji su donijeli spomenuti raketni sustavi idu u prilog teoriji da je Ukrajini potrebno slati što više zapadnjačkog oružja, pa će i Putin konačno pristati na mirovni sporazum.

Aleksander Gabuev, viši suradnik u think tanku Carnegie Endowment for International Peace, opisao je ukidanje ruske blokade ukrajinskih luka kao “važan preokret u ratu”, a oružje sa Zapada je istinski promijenilo tijek rata. Tog oružja stiže još. SAD je već nagovijestio da bi Ukrajini mogao poslati borbene zrakoplove F- 16, kao i još raketnih sustava HIMARS i tehnološki sofisticiranih dronova…

Čitaj još:   Karikaturista Dušan Petričić: Srbi, upamtite, jednom za svagda– nisu vam Hrvati neprijatelji, ni Albanci, Crnogorci, ni EU i SAD, već Vučić... (foto)

izvor agencije

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more