IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

VELIKA OPOMENA: Crna Gora IZA ALBANIJE na drugom mjestu po stopi smrtnosti od vatrenog oružja… (foto, video)

Region Zapadnog Balkana bilježi najveću stopu smtrnosti od vatrenog oružja u Evropi. Crna Gora po podacima evropskog Instituta za zdravstvenu metrologiju i evaluaciju, na neslavnom je drugom mjestu odmah iza Albanije, sa stopom od 0, 99 na 100 hiljada stanovnika. Sociolozi i kriminolozi navode da su razlozi brojni…

PODGORICA: Crna Gora, Crna Hronika, vijesti, ponedeljak, 25. VII 2022… 11: 28… VELIKA OPOMENA: Crna Gora IZA ALBANIJE na drugom mjestu po stopi smrtnosti od vatrenog oružja… (foto, video)

Sociološkinja Anica Obradović za Radio Crne Gore navodi da je problem ubistava u njegovoj pojavnosti, a ne načinu realizacije. Dostupnost oružja, prije svega zbog nedavnih ratnih dešavanja u našem regionu, po mišljenju Obradović predstavlja dominantan uzrok.

“Po onoj Čehovljevoj, puška koja je okačena na zidu na početku drame do kraja će opaliti. Odnosno, oružje koje je u posjedu pojedinca će biti upotrijebljeno za što se već upotrebljava”, kazala je Obradović.

Kriminolog Velimir Rakočević uzrok vidi u porastu kriminaliteta i nelegalne trgovine oružja na globalnom nivou, pa i kod nas. Visoka smtrnost izazvana upotrebom vatrenog oružja u Crnoj Gori generisana je sukobom dvije suprostavljene kriminalne grupe, tvrdi Rakočević.

“Mislim na kavački i škaljarski klan, što je imalo za posljedicu lišenje života velikog broja , pretežno osoba mlađe životne dobi. Samo da posjetim od rascjepa, do tada jedninstvenog klana 2014. godine do ovog nažalost nedavnog ubistva u Budvi, stradao je veliki broj lica, što je veoma uticalo kako na ukupno stanje tako i na ovaj izvještaj po kojem je Crna Gora svrstana na drugom mjestu u Evropi”, navodi Rakočević.

Čitaj još:   Njemački naučnik omogućit će VAKCINU protiv korone za manje od jednog eura?

Nesankcionisanje ilegalnog posjedovanja oružja, po mišljenju sociološkinje Anice Obradović jedan je od faktora.

“Nerazvijanje kulture nenasilnog rješavanja konflikata je takođe jedan od bitnih faktora koji doprinose ovoj pojavi”, naglašava Obradović.

Dostupnost oružja, kao jedan od faktora vidi i kriminolog Velimir Rakočević.

“Posljednjih godina došlo je do porasta desničarskog ekstremizma u cijelom svijetu, uključujući i najnoviju agresiju Rusije na Ukrajinu, što je prouzrokovalo porast smrtonosnog nasilja na planeti. S druge strane, treba naglasiti da je pristup vatrenom oružju olakšan korišćenjem dark veba, što predstavlja izazove za praćenje on-line kupovine oružja”, dodaje Rakočević.

U Crnoj Gori kao ključni faktor sociološkinja Anica Obradović vidi i ambivalentan odnost prema počiniocima ovog vida nasilja. Najsvježiji primjer tome, podsjeća Obradović je odluka Vlade da osuđivano lice za ta krivična djela imenuje za glavnog inspektora ANB-a.

“Što je skandalozno i nedopustivo. Takav odnos prema počiniocima ove vrste krivičnih djela doprinosi njegovoj pojavnosti”, smatra Obradović.

Sagovornici Radija Crne Gore zaključuju i da uticaj na ovu pojavu imaju i istorijski i kulturološki razlozi u crnogorskom društvu…

Čitaj još:   NA CARINI ZAUSTAVILI "PORŠE i BMW": Kada su ih pretražili, nisu mogli da vjeruju šta su sve našli... (foto)

BONUS VIDEO: Komentar statistike smrtnosti od vatrenog oružja @Radio Crne Gore  autor: Žarko Božović /24 06 2022

izvor Kodex.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more