IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

PLJEVLJA: Postavlja se pitanje krivične odgovornosti menadžmenta RU Pljevlja…

Pored javašluka od partijskog zapošljavanja u Rudniku uglja Pljevlja, izgleda da je otpočela i druga faza uništenja poslovanja i bilansa ovog rudnika. Naime, u doba globalne energetske krize prouzrokovane globalnim faktorima, gdje ozbiljne zemlje ograničavaju ili potpuno zabranjuju izvoz energenata, mi, kako saznajemo iz medija, potpisujemo dugoročne ugovore o garantovanim isporukama– kazao je Petar Odžić, član Predsjedništva SDP.

”Rudnik uglja je 25. maja potpisao ugovor o kupoprodaji mrkog lignitnog uglja sa Elektroprivredom Srbije (EPS). Ako znamo da se u prosjeku u rudniku uglja Pljevlja izvadi oko million ipo tona uglja, a da samo na TE Pljevlja se utroši oko 90% iskopane rude, nameće se realno pitanje da li ugovorom o garantovanoj isporuci od 300 000 tona (20% rekordnog iskopa) narušavamo energetsku održivost TE Pljevlja, a samim tim i cjelokupnog energetskog sistema CG.

Po svim dostupnim parametrima cijena svih energenata pa tako i uglja u 2022. godini enormno je porasla, pa tako možemo doći i do informacije da je tržišna cijena u odnosu na 2021.godinu skočila i za preko 80 odsto”, kazao je Odžić.

Čitaj još:   TUGA I ŽALOST: Klanjana dženaza BERIZU Belkiću, na posljednji ispraćaj došli ŽELJKO Komšić, BAKIR Izetbegović, DENIS Bećirović... (foto, video)

Kako dodaje, u izveštaju Svetske banke o izgledima robnih tržišta iz aprila ove godine stoji da zbog problema u trgovini i proizvodnji zbog rata u Ukrajini se očekuje da će cijene uglja ove godine u prosjeku biti veće za 80 odsto nego lani.

”Tržišta robe doživljavaju jedan od najvećih šokova u posljednjih par decenija zbog rata u Ukrajini, rekao je Ajhan Kose, direktor Grupe za izglede (Prospects Group) koja sastavlja ovaj izveštaj. Ako sve ovo znamo, jasno se postavlja pitanje krivične odgovornosti menadžmenta RU Pljevlja, koji sistemski idu u uništenje sopstvene firme, kao i narušavanja energetske stabilnosti države Crne Gore”, ističe Odžić.

Kako dalje navodi, u kriznim godinama koje slijede, rezonski je limitirati ili potpuno zabraniti izvoz energenata, kako bi se osigurala stabilnost na domaćem tržištu, i ugasila potreba za uvozom dok traje globalna kriza i divljanje cijena energenata.

”Ukoliko se ova saznanje ispostave tačna, SDP će podnijeti krivične prijave protiv menadžmenta RU Pljevlja, kako bi uz pomoć nadležnih državnih organa spriječili pljačku državnih resursa”, zaključuje Odžić.

izvor: gradski portal.me

Čitaj još:   PLJEVLJA: DARIO Vraneš i MILAN Lekić troše milione eura građana za potrebe SPC... (foto)
LION: Rudar sezonu počine s crno- bijelim u dvomeču s Partizanom…

ŽREB U LIONU: Partizanova sezona opet počinje u Crnoj Gori... Rudar Read more

PLJEVLJA: Partizan opravdao ulogu favorita protiv Rudara, grad rudara zakinut…

Grad rudara PLJEVLJA su zakinuta samom cinjenicom da nisu mogli Read more