IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Andrej NIKOLAIDIS: Zašto Dritan i Joanikije dijele i svađaju Crnu Goru?

Hoće li URA i Crkva Srbije napokon prestati da produbljuju podjele u Crnoj Gori? Šta još treba da se desi pa da se njihova zeleno-crna, ekološko-teološka, tajkunsko-manastirska koalicija koncentriše na ono što zapravo zanima građane Crne Gore – evropske integracije i bolji standard, takozvane „životne teme“?

Odgovor na prvo pitanje je, jasno: neće.

Odgovor na drugo je: ništa. Jer šta god da se desi, oni od svog cilja – a taj cilj je vrlo daleko, tamo daleko od EU– odustati neće.

Obratite pažnju na duet Dritan-Joanikije: kako sinhronizovano kontaminira javni prostor i provocira suverenistički opredijeljene birače.

Umjesto da se fokusira na ono za šta ima nespornu podršku građana, umjesto da pokuša da Crnu Goru uvede u EU, premijer Abazović kao prioritet svoje vlade postavlja ugovor sa Joanikijevom korporacijom. Njegova vlada usvaja ugovor koji je suprotan sa zakonom, ustavom, te istorijskom i svakom drugom istinom. U preambuli ugovora vlada i crkva lažu. U pravno obavezujućem dijelu ugovora, kradu.

Ako postoje dvije strane u Crnoj Gori, URA nije između njih, nego u prvoj liniji jedne od njih. Oni predvode napad.
Svi znaju da će Abazović potpisati ugovor i da će ga potpisati ovih dana.

Čitaj još:   ANDREJ Nikolaidis: FILIP Adžić je umislio da slobodno govorimo jer nam je on to dopustio, HAJDE NAM ZABRANI, MAJSTORE

Ali umjesto da ga potpišu bez dodatnog iritiranja onih koji se ugovoru protive, Joanikije intenzivira provokacije: najprije parastosom ratnom zločincu Mihailoviću, potom najavom rušenja mauzoleja – dakle direktnim napadom na samo simboličko srce Crne Gore. Zašto Joanikije to radi baš sada?

Prvi je razlog taktički interventan: da bi prikrio korupcionašku aferu „Lob“, koja potresa njihovu koaliciju i vladu.
Drugi je razlog strateški i stvar je dugoročne njihove agende: zato da bi, kada za koji dan njegov partner in crime Abazović potpiše ugovor, javnost bila što više iritirana, time i bijesna.

Da bi se, nakon toga, Dritan pojavio kao figura koja miri.

Ne: Dritan je figura koja radikalno polarizuje i dijeli Crnu Goru.

Joanikije i on istu su igru odigrali na Cetinju, gdje je Dritan silom države obezbjeđivao helikoptersku dostavu mitropolita u tamošnji manastir.

Ako ova vlada i preživi, ista će se stvar – podijeli pa vladaj – ponoviti sa Otvorenim Balkanom, u koji će Dritan gurati Crnu Goru: ne uprkos tome što ta tema javnost dijeli, nego baš zato.

To je igra.

Oni žele vaš bijes, jer vaš bijes radi za njih.

Čitaj još:   Skupština Crne Gore o smjeni vlade Dritana Abazovića– ishod glasanja neizvjestan... (foto, video)

A vi vidite hoćete li im to što od vas žele i dati.

Piše: Andrej Nikolaidis

Izvor: CDM.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more