IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Registrovan prvi slučaj MAJMUNSKIH BOGINJA u Crnoj Gori…

Laboratorija Odjeljenja za molekularnu dijagnostiku Instituta za javno zdravlje Crne Gore je detektovala, a u saradnji sa Institutom za virosologiju, vakcine i serume „Torlak“ i potvrdila prvi slučaj obolijevanja od Majmunskih boginja, saopšteno je iz IJZ- a. Crna Gora se tako pridružila spisku od 79 država kod kojih je registrovano ovo oboljenje.

Iz Instituta su kazali da su sprovedene sve neophodne mjere prema oboljelom i kontaktima, u cilju sprječava i suzbijanja širenja zarazne bolesti.

“Takođe su obavještene sve nadležne institucije u skladu sa nacionalnim i međunarodnim protokolima. Registrovani slučaj je crnogorski državljanin i dobrog je opšteg stanja”, navodi se u saopštenju.

Majmunske boginje obično počinje groznicom, bolovima u mišićima, umorom i glavoboljom, može se javiti bol u grlu i kašalj. Takođe, može doći do uvećanja limfnih čvorova (limfadenopatija).

U periodu od 1 do 3 dana (ponekad i duže) nakon pojave groznice, kod pacijenta se razvija ospa, koja često počinje na licu (u 95% slučajeva), a zatim se širi na ekstremitete (dlanovi i tabani u 70% slučajeva) i druge dijelove tijela (oralna sluzokoža, genitalije, konjunktive, rožnjača). Osip prolazi kroz faze makule, papule, vezikule, pustule i kruste koje na kraju otpadnu. Bolest obično traje 2- 4 nedjelje.

Čitaj još:   OPREZ U Bosni i Hercegovini: Aktiviran meteoalarm zbog snijega... (foto)

“Institut za javno zdravlje Crne Gore apeluje na građane da se pridržavaju preventivnih higijensko-epidemioloških mjera i poštuju preporuke zdravstvenih institucija. Građanima savjetujemo da se o samoj bolesti upoznaju na sajtu Instituta– www.ijzcg.me i obrate ljekaru u slučaju sumnje na obolijevanje od Majmunskih boginja”, navodi se u saopštenju.

Institut za javno zdravlje Crne Gore će nastaviti da prati epidemiološku situaciju vezano za obolijevanje od Majmunskih boginja i u skladu sa njom dalje obavještavati javnosti.

izvor: standard.me

MINISTAR OJAČAO U GUČI: Na otvaranju sabora, rekao ono u šta ni sam ne vjeruje, “U Prizrenu će se opet…”

„Srbija je u pregovorima oko Kosova spremna na kompromis, ali Read more

Čitaj još:   Željko KOMŠIĆ: Tihi odlazak bivše državne sekretarke Madlen Olbrajt, BIH je ostala bez velikog prijatelja... (foto, video)
ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more