IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

SKANDAL ODLUKA O REHABILITACIJI ČETNIČKOG VOĐE ZASTRAŠUJUĆA… (foto, video)

Odluka o rehabilitaciji četničkog vođe iz perioda Drugog svjetskog rata– Nikole Kalabića je skandalozna, ocijenio je za Gradsku RTV istoričar Petar Žarković.

Međutim, kako ističe, nije iznenađujuća, uzimajući u obzir cjelokupnu sliku srpskog društva.

“To je dio društvene klime za koju je odgovorna i ova, ali i vlast Borisa Tadića, te ne isključuje mogućnost da u narednom periodu bude postavljen i spomenik Draži Mihailoviću u Beogradu”, objašnjava Žarković.

Odluku o rehabilitaciji donio je Viši sud u Valjevu u petak.

Istoričar Žarković kaže da je riječ o procesima koji su u srpskom društvu, pravosuđu i odnosu prema prošlosti na snazi već decenijama.

“Mnoge bliže stvari nijesu razriješene. Prije svega, mislim na devedesete godine, odnos prema četnicima koji su bili odgovorni za brojna zlodjela se promijenio”, kazao je Žarković.

Srpsko društvo i institucije nemaju probleme sa ljudima koji su ubijali žene, djecu i civile tokom Drugog svjetskog rata, navodi Žarković i upozorava da je za budućnost Srbije i regiona ovo opasna poruka, ali i da je, nažalost, riječ o procesu koji je u ovom trenutku nezaustavljiv.

Čitaj još:   HAPŠENJE NA GRANICI: Nabavili LAŽNE PCR testove u kafani u NOVOM PAZARU...

“Ovo je jedna u nizu mnogih skandaloznih stvari koje su se dešavale i imale veze sa Drugim svjetskim ratom, ali i sa skorijim ratovima. Za Dan pobjede su se recitovali ljotićevski stihovi, planira se podizanje spomenika u Novom Sadu, na kojem se nalaze imena ljudi koji su učestvovali u novosadskoj raciji, Beograd je preplavljen muralima Ratka Mladića i Draže Mihailovića”, ističe istoričar.

Riječ o odluci koja je, zaključuje, zastrašujuća i u simbiozi sa ostalima, koje se u kontinuitetu sprovode, pokazuje na koji način Srbija gradi vrijednosti.

BONUS VIDEO: Nikola Kalabić i četnici klali bebe u kolevci (Pokolj u Vraniću 1943.)

izvor: gradskiportal.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more