IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

PRIPADNICE LJEPŠEG POLA DOMINIRAJU U SKORO SVIM INSTITUCIJAMA U PLJEVLJIMA…

U lokalnoj samoupravi u Pljevljima radi više žena nego muškaraca, a pripadnice ljepšeg pola dominantne su i u pljevaljskim obrazovnim ustanovama, iako su muškarci na čelu Opštine, Skupštine opštine i u većini službi i nikada do sada na tim pozicijama nije bila nijedna žena.

To pokazuju podaci o zastupjenosti žena u lokalnoj samoupravi, školama sportskim klubovima i nevladinim organizacijama koje je obradio Sekretarijat za društvene djelatnosti opštine Pljevlja.

Od 234 zaposlenih koliko ih ukupno radi u lokalnoj samoupravi, 124 su žene ili 53 odsto ukupnog broja radnika. Od 15 starješina u lokalnoj samoupravi sedam su žene, a u Skupštini opštine Pljevlja od devet zaposlenih osam su žene.

U kabinetu predsjednika opštine od 19 zaposlenih devet su žene, a u službi glavnog administratora gdje rade tri radnika radi jedan muškarac koji je u rukovodilac te službe.

I u Sekretarijatu za društvene djelatnosti od 13 zaposlenih sedam su žene ili 53 odsto, a u Sekretarijatu za uređenje prostora radi 12 žena od ukupno 16 zaposlenih. I u Sekretarijatu za inspekcijske poslove od 14 zaposlenih samo su dva radnika muškarci, a u Sekretarijatu za privredu od 13 uposlenih osam su žene.

Sekretarijat za komunalno-stambene poslove, puteve i vode je jedini sekretarijat u Opštini Pljevlja u kojem je zaposleno više muškaraca nego žena. Od ukupno 16 zaposlenih, 12 su muškarci.

I u Upravi lokalnih javnih prihoda radi devet žena od 14 zaposlenih, dok u Direkciji za imovinu, rade samo žene – njih šest. I u Službi menadžera opštine nema uposlenih muškaraca, a u Službi za unutrašnju reviziju oba zaposlena su muškarci.

Čitaj još:   PLJEVLJA Uviđaj u toku: Samoubistvo u zgradi opštine... (foto)

U Direkciji za razvoj i investicije od deset zaposlenih četiri su žene, dok samo jedna pripadnica ljepšeg pola radi u Komunalnoj policiji.

Među 35 odbornika Skupštine opštine Pljevlja deset su žene ili 28,6 odsto, a žena je i sekretarka lokalnog parlamenta. U Opštinskoj izbornoj komisiji od šest članova dvije su žene.

Direktori svih pet opštinskih preduzeća, Vodovod, Čistoća, Komunalne usluge, Lokalni putevi i Grijanje su muškarci dok su žene direktorice gradskog muzeja, Biblioteke i Dnevnog centra.

U Upravnim odborima Čistoće, Vodovoda i Lokalnih puteva nema nijedna žena, a među zaposlenim u opštinskim preduzećima dominiraju muškarci, a u ustanovama čiji je osnivač opština, osim Centra za kulturu većino rade žene.

U Pljevaljskim osnovnim i srednjim školama dominantno rade žene, a žene su i na čelu deset pljevaljskih škola.234 je zaposlenih u lokalnoj samoupravi, a od toga su 124 ili 53 odsto ukupnog broja radnika žene

U Gimnaziji “Tanasije Pejatović” od 32 zapsolena 25 su žene uključujući i direktoricu, a od 301 učenika koliko ukupno pohađa tu obrazovnu ustanovu preko 60 odsto su djevojčice. U Srednjoj stručnoj školi radi 41 žena od 68 ukupno zaposlenih radnika. Od ukupnog broja učenika, žena je oko 46 odsto.

Od 70 zaposlenih u Osnovnoj školi “Ristan Pavlović” samo 12 je muškaraca, a u OŠ “Boško Buha” od 50 zaposlenih 43 su žene. U Osnovnoj školi “Salko Aljković” rade dominantno žene, jer samo sedam zaposlenih od ukupno 62 su muškarci. U 11 seoskih osnovnih škola radi ukupno 124 prosvjetnih radnika od kojih su 36 muškarci.

Čitaj još:   ŽENE KOJE SVAKI DAN JEDU SARDINE KOŽA IM SE SIJA: Doktor otkrio u ČEMU JE STVAR, oprezno sa ovom RIBOM... (foto, video)

Od 219 ovlašćenih lica u nevladinim organizacijama 50 su žene, a u sportskim organizacijama četiri od 21 ovlašćenog lica.

Iako u ovom izvještaju Sekretarijata za društvene djalatnosti nisu navedeni, žene su dominantno zastupljene i u pljevaljskom osnovnom sudu i tužilaštvu. Od četvoro sudija u Osnovnom sudu u Pljevljima tri su žene dok u tužilatvu od troje zasposlenih tužilaca dvije su žene.

izvor: vijesti.me

LION: Rudar sezonu počine s crno- bijelim u dvomeču s Partizanom…

ŽREB U LIONU: Partizanova sezona opet počinje u Crnoj Gori... Rudar Read more

PLJEVLJA: Partizan opravdao ulogu favorita protiv Rudara, grad rudara zakinut…

Grad rudara PLJEVLJA su zakinuta samom cinjenicom da nisu mogli Read more