IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ANDREJ Nikolaidis: Ukoliko Vlada sjutra ne bude smijenjena, moguće da…

U slučaju da Vlada Dritana Abazovića ne bude sjutra smijenjena u parlamentu, moguće je da Demokratski front i njegovi partneri, po nalogu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića povuku sopstvenu inicijativu, o kojoj bi poslanici trebalo da se izjasne 2. septembra, upozorava književnik i kolumnista Andrej Nikolaidis.

Vlada Dritana Abazovića ostaće zapamćena i po tome što su parlamentu podnijete dvije inicijative za njenu smjenu– o prvoj, iza koje stoje DPS, SDP, SD, Liberalna partija i DUA, poslanici bi trebalo da se izjasne sjutra.

Ukoliko Vlada sjutra preživi, naredna provjera zakazana je za drugi septembar i inicijativu koju su podnijeli DF, Demokrate, Demos, Radnička partija, Prava i Ujedinjena Crna Gora. Ako vlada sjutra ne bude smijenjena, potpisnici prve inicijative takav zahtjev ne mogu ponoviti u narednih 90 dana, objasnio je pravni stručnjak kojeg je konsultovala Gradska televizija.

Dodaje kako je druga inicijativa upućena iz dnevnopolitičkih razloga, odnosno da podnosioci ne žele, zbog birača, da podrže prvu. Sa time je saglasan i pisac Andrej Nikolaidis.

“Oni ne žele da budu optuženi da su glasali za inicijativu DPS-a, i da su zajedno sa DPS-om oborili vladu Dritana Abazovića, nego će, naravno, zajedno sa DPS- a vladu Dritana Abazovića oboriti povodom vlastite inicijative…

U pitanju je jedna te ista stvar, ali će se oni pred dijelom svog biračkog tijela pravdati činjenicom da nisu oni glasali za inicijativu DPS-a, nego je DPS glasao za njihovu inicijativu. Ako to nije u pitanju, moram priznati da ne razumijem manevar”, kazao je Nikolaidis.

Čitaj još:   Nikoaidis- GODINA KOJU SU POJELI SKAKAVCI...

Nikolaidis smatra i da je moguće da, ukoliko se sjutra Vlada ne smijeni, DF i njihovi partneri povuku sopstvenu inicijativu. Naglašava da konce vuče neko drugi.

“Ja mislim da je osoba koja dominantno kontroliše političke procese u Crnoj Gori, uključujući i političke procese koji su doveli do izbora Abazovićeve vlade, zapravo Aleksandar Vučić. I posve je jasno da on nije odigrao svoj potez”, dodao je.

Manevar DF- a, kaže, mogući je uvod u odlučujući potez Vučića.

“Ne može se, dakle, isključiti mogućnost da se povuče prijedlog, da potez Aleksandra Vučića bude konstituisanje nove parlamentarne većine, koja bi bila ujedno i stara parlamentarna većina – okosnica DF-Demokrate-Abazović– i da sastave vladu u kojoj će učestvovati ovog puta i Demokratski front, i da onda frontalno pokušaju da završe sve ono što nijesu završile ni Krivokapićeva ni Abazovićeva vlada”, navodi NIkolaidis.

Da DF destabilizuje Crnu Goru po instrukcijama iz Moskve i Beograda, saglasan je i politički analitičar Ljubomir Filipović.

“Demokratski front ovime igra na, jednostavno, motiv koji je poslužio za pokretanje inicijative za izglasavanje nepovjerenja ovoj vladi, a to je potpisivanje Temeljnog ugovora, i onda je napravio neku vrstu posne inicijative za smjenu Vlade, koja u svom temelju nema Temeljni ugovor kao razlog. Iz tog razloga, Demokratski front želi jednostavno da posije zbunjenost u crnogorskoj javnosti,” ističe Filipović.

Čitaj još:   ERDOGAN, IZ ANKARE POSLAO, PORUKU LIDERIMA ZAPADA: “Vidite Bosnu, onda stanite pred ogledalo…”

Pravni stručnjak je takođe istakao da je Vlada, zapravo, već pala, jer Abazović u ovom trenutku može da računa na podršku samo devet poslanika– URA- e i SNP- a, što je manje od one koju je imao njegov prethodnik Zdravko Krivokapić u trenutku smjene. U takvim situacijama uobičajeno je da sam premijer podnese ostavku, zaključuje sagovornik Gradske televizije.

izvor: GradskaTV

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more