IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

AVDO Avdić: U BiH IME “DRITAN” POSTALO SINONIM ZA IZDAJNIKA…

Pad Vlade Dritana Abazovića bio je očekivan nakon potpisivanja takozvanog Temeljnog ugovora sa patrijarhom Crkve Srbije Porfirijem Perićem, kazali su sagovornici Gradske televizije.

Problematično je, ističu, što će Abazović ostati na funkciji premijera u tehničkom mandatu, i, moguće je, učiniti dodatnu štetu Crnoj Gori.

Abazovićevo predsjedavanje Vladom Crne Gore je izgubljeno vrijeme, u kom nije bilo nikakvog pozitivnog pomaka u evropskim integracijama, smatra politički analitičar iz Hrvatske Davor Đenero.

“Crnogorska javna vlast je nakon Krivokapićeve administracije ostala kontaminirana utjecajem proruskih aktera kontroliralnih iz Beograda. Abazovićeva vlada nije napravila ništa konkretno da se to promjeni. Ne kažem da nije u toj vladi bilo ljudi koji su drastično drukčije razumjeli svoju poziciju, i tu pritom mislim da ministar vanjskih poslova prednjači, ali u biti se ništa nije promijenilo”, kazao je.

Sa Đenerom je saglasan i novinar portala Istraga.ba i kolumnista “Oslobođenja” iz Bosne i Hercegovine Avdo Avdić, koji ističe da je upravo odnos Abazovića sa Beogradom doprinio kratkom trajanju njegove vlade.

“Barem iz perspektive u BiH, doprinijelo je to da Dritan Abazović kao čovjek koji je rođen u Crnoj Gori svoju matičnu državu za koju se, kako kaže, zalaže kao građansku državu, isporučio SPC koja funkcioniše iz druge države. Mislim da je to ključna stvar, da su čak i određeni poslanici u skupštini progledali, da su vidjeli zapravo o kakvom se čovjeku radi, čovjek koji se skriva iza građanske Crne Gore a zapravo provodi velikosrpsku politiku koja se kreira iz Beograda”, istakao je Avdić.

Čitaj još:   PREDRAG Bošković: DRITAN Abazović u redu za Vučićev ORDEN???

Avdić dodaje da su mediji u Bosni i Hercegovini sa velikim interesovanjem pratili situaciju u Crnoj Gori.

“U Bosni i Hercegovini kad hoćete nekoga da opišete kao izdajnika državnih interesa, naročito političara, onda ga nazivate Dritanom. Znači, takva je njegova reputacija u Bosni i Hercegovini, čak dok je bio potpredsjednik Vlade, i naročito u periodu kada je postao premijer, i pogotovo poslije potpisivanja ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom”, kazao je novinar.

Abazovićevom Vladom u tehničkom mandatu, Crnoj Gori prijeti dalja stagnacija, saglasni su sagovornici Gradske televizije.

“Ono što je sada problematično jeste da će ostati u tehničkom mandatu dok se ne imenuje naredna vlada, a postoji velika podjela na političkoj sceni u Crnoj Gori. Ne može se očekivati imenovanje nove vlade u skorijem periodu. Nadam da će to rezultirati vanrednim izborima”, smatra Avdić, dok Gjenero upozorava da “postoji velika opasnost da u ovom razdoblju dok će obnašati tehničku funkciju premijera, učini još poneku štetu vezanu uz crnogorsku poziciju u odnosu na evropske integracije.”

Posebnu opasnost, ističe Đenero, predstavlja projekat Otvorenog Balkana, u režiji predsjednika Srbije i Rusije, Aleksandra Vučića i Vladimira Putina.

“Jasno je da on takve stvari kao premijer u tehničkom mandatu ne smije raditi, ali nije smio raditi niti ovo što je napravio sa Temeljnim ugovorom”, kazao je Đenero.

Čitaj još:   NEMA PRIJATNIH DOBRODOŠLICA: Nakon Cetinja, ”srdačan” doček za DRITANA i u Rožajama... (foto i video)

Iako je jasno da je Dritan Abazović prokockao mogućnost ubrzanog članstva Crne Gore u Evropskoj uniji, nije izgubljena definitivna šansa, te se Crna Gora, zajedno sa Bosnom i Hercegovinom i Sjevernom Makedonijom, mora gurati dalje ka svom evropskom cilju, zaključio je Đenero.

izvor: gradskiportal.me

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more