IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ČEDOMIR Jovanović: SPC ODUZIMA DJELOVE SUVERENITETA CRNOJ GORI…

Srpska pravoslavna crkva (SPC) je u povlašćenom položaju, a građanske vrijednosti se guraju na margine. Funkcija premijera nije zamjena za nedoraslo ponašanje koje pokušavate da promovišete kao državnu politiku…

Cetinjska tragedija je utišala sve sporove bar na dan-dva, a Vladimira Božovića ne posmatram kao osobu oko koje treba da trošimo riječi razmišljajući o toj tragediji– kaže Čedomir Jovanović, predsjednik Liberalno- demokratske partije u intervjuu Pobjedi.

Nakon potpisivanja tkz. temeljnog ugovora sa Crkvom Srbije, Crna Gora je u stanju političke nestabilnosti. U šta vodi snishodljivost pojedinaca iz vlasti prema SPC?

JOVANOVIĆ: Crna Gora je u stanju političke nestabilnosti od jeseni 2016. godine i neuspjelog državnog udara dirigovanog sa poznate moskovske adrese, dok je sve to kulminiralo avgusta 2020. godine.

U takvom ambijentu sve ono što se kasnije događalo samo je „prirodan“ tok stvari, u kojem je najviše stradalo i posljedice trpi crnogorsko društvo.

Sa druge strane, SPC nema mnogo obzira prema interesima Crne Gore niti pokazuje trunku razumijevanja za poteškoće u kojima se ona nalazi. Kao pravi pobjednik parlamentarnih izbora od prije dvije godine, SPC oduzima djelove suvereniteta Crnoj Gori, dovodeći je u neodrživo stanje.

Takav redosljed poteza odluka stavio je SPC u povlašćeni društveni položaj koji koristi i zloupotrebljava, dok se građanske vrijednosti guraju na margine, predstavljajući se kao ekstremni stavovi pojedinaca.

Da li je premijer Abazović, prema odlukama koje je do sada donio, ucijenjen nečim od SPC, vlasti u Srbiji ili kriminalnim grupama sa kojim ga dovodi u vezu prepiska na Skaj aplikaciji?

JOVANOVIĆ: Dritan Abazović djeluje kao čovjek koji tuđu glavu nosi na ramenima, uporno je predstavljajući kao stvarno svoju. Funkcija premijera nije u životu zamjena za propušteni pubertet, pa da tako svoje nedoraslo ponašanje pokušavate da promovišete kao državnu politiku.

Nemam nikakvo razumijevanje za to što on radi, ne vidim u tome interese crnogorskog društva, ali prepoznajem svakako nevjerovatnu ambiciju Abazovića da se preporuči kao nekakav pouzdani faktor koji o nečemu odlučuje i donosi navodno teške odluke.

Čitaj još:   VUČIĆ ZATRESAO SRBIJU, UŽIVO NAJAVIO OSTAVKU...

Ruski hibridni rat protiv Crne Gore, u koaliciji sa SPC, na više frontova, doprinio je promjeni režima 2020. godine. Vidjeli smo litije na djelu i u Srbiji protiv Euro-prajda, iako je vlast u Srbiji ogroman novac dala SPC i Rusiju, pored svega, smatra prijateljskom državom. Šta ovukoaliciju održava u životu?

JOVANOVIĆ: Rusija danas nema mnogo adresa u svijetu koje može destabilizovati, pošto je sama sebe osudila svojim ludilom na izolaciju od savremenog svijeta. I Srbija i Crna Gora su za nju platforme za prikriveni, a, naravno, ako treba i otvoreni rat sa Zapadom, u kojima su Srbima i Crnogorcima namijenjene uloge lake pješadije.

Danas je to pitanje Euro- prajda, sjutra je to bilo šta vam padne na pamet, zbog čega navodno zabrinuti zaštitnici srpske porodice litijaju. Jasna je poruka i sa tog i sa svakog sličnog skupa– Srbija mora da ostane slijepo crijevo Evrope, putinofilija treba da ostane hronična bolest srpskog društva, usput ako neki homoseksualac strada, to će pripisati našem naglašenom patriotizmu i muškosti.

Srbija je tragediju na Cetinju, kroz slanje saučešća preko protjeranog ambasadora Vladimira Božovića, iskoristila da bi unizila vlast u Crnoj Gori. Zašto Srbija stalno provocira i Crnu Goru, ali i susjede?

JOVANOVIĆ: Strašna cetinjska tragedija, bar na dan-dva, utišala je sve sporove koji postoje na ovim prostorima i natjerala svakog pojedinca da se zamisli i preispita i sebe i svijet oko sebe. Kada vam se tako nešto desi, kada jedan grad doživi takvu traumu, kada komšije dignu ruke jedni na druge, tu prestaje bilo koja priča i ostaje samo patnja. Zbog tog čina, monstruoznosti i ožiljaka koji će biti trajni, smatram da se sa mnogo više senzibiliteta mora prilaziti u takvim situacijama i da se bol mora razumjeti i osjetiti.

Čitaj još:   TRAGEDIJA- Stradalo trogodišnje dijete kod Tutina: Rođak ga udario terenskim vozilom u dvorištu kuće... (foto)

Ne posmatram Vladimira Božovića kao osobu oko koje mi uopšte treba da trošimo riječi, razmišljajući o toj tragediji, jer možemo izgubiti fokus sa strašnog čina koji nas je, ipak, kao ljude, na kraju, ujedinio, makar na sat ili dan, u kojima smo svi na ovim prostorima bili ljudi, makar nekima bilo teško da se naviknu na ulogu čovjeka.

Sud građana

– Ne živim u Crnoj Gori i o njoj biram riječi dok govorim, ne miješajući se u unutrašnje prilike, pa tako neću suditi crnogorskom premijeru jer mu uskoro sude oni od kojih sigurno nije dobio glas da izigrava Andriju Mandića iz Ulcinja– rekao je Jovanović.

izvor: pobjeda.me

DRAMA NA CETINJU: Privedena poznata pjevačica iz Srbije, JEDVA JE SMIRILI …

Sandra Valterović, poznatija kao Seksi Sandra, privedena je danas nešto Read more

DOLAZI ZAHLAĐENJE, PADAĆE ŠIROM REGIONA…

ZA  VIKEND u Bosni umjereno do pretežno oblačno vrijeme, a Read more

Eksplodirao parkirani AUDI, djevojku našli PORED VOZILA!!!

Nepoznata djevojka je povređena kada je u Zemunu, oko 2:30h Read more