IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Redžep Tajip Erdogan: Nezakonito anektirani KRIM MORA BITI VRAĆEN UKRAJINI…

Ankara podržava teritorijalni integritet Ukrajine i odbacuje nezakonitu aneksiju Krima, izjavio je turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan

Ankara podržava teritorijalni integritet Ukrajine i odbacuje nezakonitu aneksiju Krima, izjavio je turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan.

“Vraćanje Krima Ukrajini, čiji je neodvojivi dio, suštinska je potreba sa aspekta međunarodnog prava”, rekao je on u videoporuci na Drugom samitu Krimske platforme.

Krimska platforma je međunarodni koordinacioni mehanizam Ukrajine za privlačenje veće globalne pažnje na rusku aneksiju Krima 2014.

Erdogan je kazao da će Ankara nastaviti da podržava Krimsku platformu, koja je uspostavljena za rješavanje pitanja Krima mirnim putem, prenose agencije.

“Principijelan stav Turske ima ne samo pravne, nego i moralne temelje”, rekao je Erdogan.

Bezbjednost i dobrobit krimskih Tatara

Turski predsjednik je dodao da je zaštita teritorijalnog integriteta, suvereniteta i političkog jedinstva Ukrajine od ključne važnosti ne samo za regionalnu, već i za globalnu sigurnost i stabilnost.

Čitaj još:   TURSKA-UHAPŠENA ZEYNEP GULEN, VOĐA TERORISTIČKE ORGANIZACIJE FETO NA KOLJENIMA

“Osiguravanje bezbjednosti i dobrobiti krimskih Tatara takođe je među prioritetima Turske”, kazao je on.

Erdogan je, takođe, ponovio kako očekuje da će Nariman Dzhelyal, zamjenik predsjednika Medžlisa krimskih Tatara, i još najmanje 45 drugih krimskih Tatara koje je Rusija pritvorila 2021. godine biti oslobođeni.

“Krimski Tatari, koji su pretrpjeli velike patnje kroz istoriju, bore se za miran život u svojoj domovini”, dodao je Erdogan.

Takođe je istakao da će Turska nastaviti s posredničkom ulogom između Rusije i Ukrajine kako bi osigurala mir u regiji.

izvor: aktuelno.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more