IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

NEDOPUSTIVO: Trobojke i transparent “Srpska Boka” u Herceg Novom, nadležni ne reaguju– već kače srpske zastave… (foto + video)

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije boraviće danas i naredna dva dana u Herceg Novom povodom obilježavanja 640 godina od osnivanja grada i slave Manastira Savina – Velike Gospojine.

Na ove zastave i transparente iz lokalne uprave nema reakcija, što je nedopustivo. Skandalozno je i to što su komunalni policajci Herceg Novog kačili srpske trobojke kroz grad.

Do sad ovim povodom nije bilo reakcija ni Uprave policije.

Uoči njegovog dolaska po Herceg Novom se vijore srpske trobojke, a raširen je i transparent na kome piše: ” Ponositu Srspku Boku danas sunce sreće krije– Dobro doš’ međ’ Novljane sveti oče Porfirije”.

Multietnički, multivjerski i multinacionalni Herceg Novi, kako ga po potrebi, nazivaju vršioci lokalne vlasti u Herceg Novom, ovih dana pokazuje pravo lice te vlasti, ocijenili su iz OO DPS Herceg Novog.

Naglašavaju da po drugi put, u nepunih mjesec dana, čelnik pravoslavne Crkve Srbije, posjećuje Herceg Novi.

“Njegov dolazak prati odgovarajuća ikonografija, zatvaranje saobraćaja u pojedinim ulicama i uključenost, kako kaže jedan od predstavnika pravoslavne Crkve Srbije u Herceg Novom, od najstarijeg do najmanjeg na čelu sa predsjednikom Opštine Stevanom Katićem i njegovom administracijom”, saopšteno je iz novskog DPS- a…

Ističu da će se stariji Novljani sjetiti da je nešto slično rađeno kada je Tito dolazio u Herceg Novi.

Čitaj još:   HERCEG NOVI: Sedmi dan, nastavlja se potraga za dječakom, u pomoć stigao helikopter iz Italije...

“Veliki broj tih starijih iskustvo iz tog doba, danas kao veliki vjernici, primjenjuju u ovoj prilici. Pored uobičajnih vjerskih događanja, upriličeno je i, po drugi put najavljeno, obilježavanje 640 godina od osnivanja Herceg Novog”, kažu u novskom DPS- u.

Ne želeći, dodaju, da ulazimo u istorijografiju, porijeklo i život osnivača Herceg Novog, bosanskog kralja Tvrtka I Kotromanića ne možemo da ne primijetimo prisvajanje simbolike od strane pravoslavne Crkve Srbije.

“Ambicije koje se pokazuju kroz sve što prati dolazak čelnika pravoslavne Crkve Srbije u Herceg Novi, definitivno deklarišu koalicionu vlast u Herceg Novom kao jednovjersku, jednonacionalnu i poltronsku. Ovolika doza potčinjenosti pravoslavnoj Crkvi Srbije od strane lokalne vlasti nije i neće biti slika multietničkog, multivjerskog, multinacionalnog i, prije svega, građanskog Herceg Novog”, smatraju u DPS Herceg Novi.

Prema njuhovoj ocjeni, ona samo treba da svim građanima pokaže ko zapravo vodi Herceg Novi i da njegovo posrnuće, u svakom pogledu, je rezultat rada onih kojima su dali povjerenje i njihovim nalogodavnica.

“Želimo da živimo u modernom i savremenom dobu koje je donio XXI vijek. Vraćanje u XIX vijek i ponašanje koalicione vlasti u Herceg Novom u skladu sa tim je samo jedna prolazna faza u dugogodišnjoj istoriji Herceg Novog”, zaključuju u DPS Herceg Novi.

Čitaj još:   STRAVIČNA PUCNJAVA: Gosti na podu, ušetao sa puškom i maskom na licu, čuju se RAFALI! (foto)

izvor: cdm.m

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more