IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

OBRATITE PAŽNJU kako pijete LJEKOVE? U kom POLOŽAJU tijela najbrže djeluju… (foto, video)

Kada imate glavobolju i posegnete za tabletom za ublažavanje bola, vjerovatno ne razmišljate o svom položaju tijela kada uzimate lijek…

SARAJEVO: Regija, Zanimljivosti, vijesti. utorak, 30. VIII, 10: 38… OBRATITE PAŽNJU kako pijete LJEKOVE? U kom POLOŽAJU tijela najbrže djeluju… (foto, video)

No, nova studija Univerziteta Džon Hopkins otkriva da držanje može znatno da utiče na brzinu kojom naše tijelo apsorbuje lijek, a pogrešno držanje može da odloži razgradnju i apsorpciju lijeka, za čak cio sat.

Istraživači sa ovog univerziteta ispitivali su mehaniku apsorbovanja ljekova i prirodnu anatomiju želuca i otkrili da uzimanje tablete dok ležite na desnoj strani skraćuje vrijeme potrebno za apsorpciju ljekova.

Tačnije, ako popijemo tabletu u položaju na desnom boku, ona najbrže dolazi do najdubljeg dijela želuca te je njeno razlaganje do 2,3 puta brže nego kod osoba koje ih piju u uspravnom položaju ili ležeći na leđima, piše Živim.hr.

Prirodna asimetrija

Većina tableta, naime, ne počinje da djeluje sve dok želudac ne izbaci njihov sadržaj u crijevo. Dakle, što je pilula bliže donjem dijelu želuca, brže počinje da se topi i brže stiže u tanko crijevo. Ako ciljate pilulu u ovaj dio želuca, držanje je ključno i za gravitaciju i za prirodnu asimetriju želuca.

“Bili smo vrlo iznenađeni što je držanje imalo tako ogroman efekat na stopu otapanja tablete. Nikada nisam razmišljao o tome da li radim to ispravno ili pogrešno, ali sada ću sigurno da razmislim o tome svaki put kad popijem tabletu”, rekao je autor istraživanja Rajat Mital, inženjer na univerzitetu Džon Hopkins i stručnjak za dinamiku tečnosti, u radu koji je izvorno objavljen u časopisu Physics of Fluids.

Čitaj još:   DRAMA: Dječak zaražen koronom priključen na respirator, ne može da diše... (foto i video)

Testirali su četiri položaja

Tim naučnika je testirao četiri položaja. Uzimanje tableta dok ležite na desnoj strani bilo je daleko najbolje, šaljući tablete u najdublji dio želuca kako bi se postigla stopa otapanja 2,3 puta brže od čak i od toga da pijete pri uspravnom držanju.

Ležanje na lijevoj strani bilo je najgore. Tim je bio vrlo iznenađen kad je otkrio da ako tableti treba 10 minuta da se otopi na desnoj strani, moglo bi da potraje 23 minuta da se otopi u uspravnom položaju i više od 100 minuta ako ležite na lijevoj strani.

Onako kako je većina nas navikla da uzima tablete, dok uspravno stojimo, može da bude drugi izbor u uzimanju ljekova, a on je po efektu jednak položaju kada ležimo na leđima, ali svakako izbjegavajte ležanje na lijevoj strani kad popijete lijek.

Važnost otkrića za osobe u krevetu

“Za starije, ljude koji sjede ili su prikovani za krevet, bilo da se okreću ulijevo ili udesno, ovo otkriće može imati ogroman uticaj”, istakao je Mital.

Istraživanje je utemeljeno na modelu koji autentično predstavlja realno djelovanje ljudskog želuca (StomachSim), odnosno moguće je vidjeti šta se događa u želucu dok vari hranu, ili u ovom slučaju ljekove. Poslednjih godina stvoreni su i drugi modeli koji autentično predstavljaju djelovanje nekoliko glavnih organa, posebno srca.

Problemi sa želucem

BONUS VIDEO: ZADRZAVANJE VODE U TIJELU: iz kog razloga dolazi do ovoga i kako ga sprijčciti…

Istraživački je tim takođe otkrio da su tablete manje djelotvorne kod osoba kojima želudac nije zdrav.

Čitaj još:   PITAJ VUČIĆA SMIJE LI STISNUTI... i čestitati Putinu: BURNE REAKCIJE nakon sastanka sa DODIKOM... (foto)

“Čak i mala promjena stanja želuca može da dovede do značajnih razlika u ishodu oralnog lijeka”, rekao je glavni autor istraživanja Jae Ho Majk Li, bivši postdoktorand na Univerzitetu Džon Hopkins.

Uticaj želudačnih bolesti, kao što je gastropareza uzrokovana dijabetesom ili Parkinsonovom bolešću, na varenje ljekova bio je sličan uticaju držanja tijela, što naglašava koliko je držanje tijela zapravo važno, a manje poznato pri uzimanju tableta.

BONUS VIDEO: Oprezno sa ljekovima za smirenje…

izvor iBalkan.net / Magazin zdravlje

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more