IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

PLJEVLJA: Gradiće se nova opšta bolnica

Pljevlja će dobiti novu bolnicu, jer to stanovnici ove sjeverne opštine zaslužuju, poručio je predsjednik Vlade u tehničkom mandatu Dritan Abazović, nakon što je sa ministrom zdravlja Dragoslavom Šćekićem, obišao Opštu bolnicu i razgovorao sa menadžmentom i zaposlenima u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

„ Definitivno Pljevljima treba nova bolnica, sa kapacitetima potrebnim za ovdašnje stanovništvo. Stekli su uslovi da počne realizacija ovog projekta, u završnoj fazi je tenderska procedura za idejno rešenje, nakon toga slijedi glavni projekat i očekujemo da se do kraja ljeta završe sve procedure i sporvede postupak izbora izvođača radova i početak izgradnje nove bolnice“, najavio je premijer.

On je naglasio da će Vlada i Ministarstvo zdravlja u međuvremenu nastaviti da podržavaju bolnicu kroz obezbjeđivanje sredstava za nabavku nove opreme, koja im je u ovom trenutku akutno potrebna, kako bi im olakšali rad i funkcionisanje ustanove.

„ To treba da djeluje motivišuće za očuvanje kadra koji radi u bolnici, ali i za mlade ljude koji završavaju školu, da se vrate da rade u pljevaljsku bolnicu. Ovaj grad je imao jedan vrlo negativan i neopravdan odnos centarlnih vlasti.

Mi želimo da Pljevlja žive, ne želimo da se ovaj grad prazni“, poručio jeAbazović, koji je iskazao veliku zahvalnost svim zaposlenima u pljevaljskoj bolnici što su, kako je kazao, “nadčovječanskim naporima, uprkos značajnom nedostatku kadra, svojim požrtvovanjem, pokazali veliku volju da u potpunosti pruže usluge građanima Pljevalja, ali i stanovnicima drugih opština”.

Šćekić je istakao da je OB Pljevlja odraz generalnog stanja u ovom gradu i odnosa lokalne vlasti u prethodnom periodu, koji, kako je kazao, “nije bio na onom nivou koji su trebali da dobiju, što se odrazilo i na stanje u bolnici, ali i na sve segmente društva u ovoj opštini”.

Čitaj još:   Dr. KON PODVIKNUO VUČIĆU: "Ne dam ostavku!" (foto)

„ Ono što je najznačajnije i najpotrebnije našim građanima je kvalitetna i efikasna zdravstvena zaštita i bolji uslovi u našim zdravstvenim ustanovama i za zaposlene i za građane kojima je potrebna zdravstvena usluga…

U pljevaljskoj bolnici evidentan je veliki nedostatak kadra, a ima potreba za osnaživanje određenih segmenata u okviru bolnice i u tom pravcu definitivno moramo sistemski razmišljati. Cilj nam je obezbjeđivanje boljih uslova za naše zdravstvene radnike i građane, kroz izgradnju nove bolnice i mi smo tome maksimalno posvećeni, poručio je Šćekić.

On je kazao da se zahvaljujući brzom angažmanu direktora bolnice došlo do projektnog zadatka i da su završnoj fazi pripreme za raspisivanje tendera za idejno rešenje, koji je usporen zbog sajber napada, ali će svakako biti brzo raspisan.

„ Kako bi sačuvali naše kadrove u Pljevljima, u planu je izgradnja stambenih jedinica za zdravstvene radnike, što je mnogo značajno u ovom momentu.

Vlada je nedavno dala saglasnost da se ustupi zemljište na korišćenje, upravo da Stambena zadruga Zdravstvo u saradnji sa opštinom da uđe u realizaciju tog projekta. Sve što je bilo do Vlade je završeno“, rekao je ministar, naglašavajući da je Vlada potpuno posvećena razvoju i unaređenju zdravstvenog sistema i poboljšanju zdravstvene zaštite za sve naše građane.

Direktor OB Pljevlja dr Saša Grbović kazao je da posjeta premijera Abazovića i ministra Šćekića pokazuje da Pljevlja i tamošnja opšta bolnica nisu u zapećku ove vlade, već da imaju njihovu punu podršku.

„ Ovdje prvenstveno mislim na podršku oko izgradnje novog objekta bolnice, koji će konačno omogućiti da građani sve potrebne zdravstvene usluge mogu dobiti u svom gradu. Nećemo više gledati mučne scene prevoza pacijenata na kolicima između odjeljenja, na minus 10 ili 20 ili od hitne pomoći do odjeljenja , jer ćemo konačno imati objekat za 21.vijek…

Čitaj još:   TUGA VELIKA U TURSKOJ: Broj smrtno stradalih u poplavama povećan na 70... (foto i video)

Istovremeno biće to motivacija i za kolege koji treba da dođu da rade ovdje, jer će znati da će da rade u novom, moderno opremljenom objektu i sa optimalnim brojem kolega. Nadamo se i podršci za izgradnju stambene zgrade za zdravstvene radnike jer će to biti veliki podsticaj za njihov ostanak u Pljevljima“, kazao je Grbović.

On je naveo da je u prethodnih godinu i po, od kad je,Šćekić bio na čelu Fonda i sada na mjestu ministra, kako je kazao, “u OB Pljevlja je uloženo oko pola miliona eura za opremu, u prvom redu nabavljen je novi 64-slajsni skener i novi rendgen aparat”.

Izvor: Cdm.me

LION: Rudar sezonu počine s crno- bijelim u dvomeču s Partizanom…

ŽREB U LIONU: Partizanova sezona opet počinje u Crnoj Gori... Rudar Read more

PLJEVLJA: Partizan opravdao ulogu favorita protiv Rudara, grad rudara zakinut…

Grad rudara PLJEVLJA su zakinuta samom cinjenicom da nisu mogli Read more