IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

BORIS Mugoša: Proevropski subjekti na ispitu zrelosti, nelogično da DANIJELA Đurović ostane na čelu Skupštine CG… (foto, video)

“Crna Gora bilježi najveću godišnju inflaciju u posljednjih petnaestak godina. Na kraju jula bilo je u blokadi 300 preduzeća i preduzetnika više nego godinu ranije, a 760 u odnosu na 2020.”

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti, srijeda, 31. VIII, 11: 38… BORIS Mugoša: Proevropski subjekti na ispitu zrelosti, nelogično da DANIJELA Đurović ostane na čelu Skupštine CG… (foto, video)

Politički bi, ali i demokratski nezrelo bilo da smijenjena 43. Vlada, koju ne podržavaju 72 od ukupno 81 poslanika, priprema vanredne parlamentarne izbore, poručio je u razgovoru za Portal Analitika poslanik Socijaldemokrata, Boris Mugoša.

Zbog te činjenice, kako on dodaje, ali i veoma kompleksne političke, institucionalne i socio-ekonomske situacije potrebno je da se što prije napravi dogovor o datumu vanrednih parlamentarnih izbora i koncepta Vlade koja će da ih pripremi.

Prema njegovim riječima, bila politička ili političko- ekspertska vlada, ona je suštinski privremena i prelazna sa jasnim prioritetima kojima bi morala biti posvećena.

“To je EU agenda, koja podrazumijeva deblokadu pravosuđa, borbu protiv kriminala i korupcije, te unapređenje izbornog ambijenta, uz stabilizaciju kompleksne socio-ekonomske situacije”, kaže Mugoša.

Prethodne dvije godine dodatno “ogolile” političku scenu… Na pitanje da li postoji solucija po kojoj bi suverenističke stranke, zajedno sa partijama manje brojnih naroda, formirale Vladu sa Demokratama, Mugoša kaže da su politički subjekti koji su evropske i evroatlantske orjentacije na ispitu zrelosti, koji podrazumijeva neophodnost dijaloga i kompromisa, a odsustvo sujeta i moralisanja.

“Vjerujem da su takvi politički subjekti svjesni ozbiljnosti aktuelnog društveno-političkog trenutka i potrebe donošenja efikasnih odluka oko koncepta i prioriteta prelazne Vlade, kako bi Crna Gora nakon vanrednih parlamentarnih izbora dobila stabilnu i funkcionalnu, ali i istinsku proevropsku Vladu koja je sposobna da sprovede suštinske reforme vezane za EU i koja je pouzdan i nedvosmislen partner vladama ostalih NATO članica”, ističe naš sagovornik.

Naglašava da su prethodne dvije godine dodatno “ogolile” političku scenu i pokazale pravo lice gotovo svih subjekata, te da će i to iskustvo doprinijeti kvalitetu i održivosti određenih dogovora u periodu pred nama.

Na čelu Skupštine da bude predstavnik evroatlantske orijentacije govoreći o vanrednoj sjednici Skupštine u petak, na čijem dnevnom redu će biti inicijativa za razrješenje predsjednice Danijele Đurović, Mugoša kaže da zna kako će se Socijaldemokrate izjasniti. On podsjeća da ta partija ni 28. aprila nije podržala njen izbor za čelnicu zakonodavnog doma.

“Smatrali smo i smatramo da na čelu Skupštine, imajući u vidu nadležnosti, treba da bude predstavnica ili predstavnik partije nedvosmislene evroatlantske orijentacije, koja je suštinski posvećena očuvanju temeljnih vrijednosti samosvjesne Crne Gore, a to je njen građanski i sekularni karakter”, kaže Mugoša.

Čitaj još:   BORIS Mugoša: Može li u Crnoj Gori PREMIJER biti neko ko ima preko 66 godina?

Osim toga, dodaje, nije logično da na čelu parlamenta ostane osoba koju je delegirala stara, sada već nepostojeća, parlamentarna većina.

“Sa predsjednicom parlamenta svi mi iz poslaničkog kluba imamo korektan profesionalan odnos, ali to ne mijenja potrebu da bude razriješena sa te pozicije”, navodi naš sagovornik.

Vjeruje u dogovor o sudijama Ustavnog suda… Neuspjeli izbor sudija Ustavnog suda, prema mišljenju Mugoše, svjedoči o klasičnom izigravanju tog procesa, ali i o “neiskrenosti i neprincipijelnosti onih koji su se kleli u apsolutnu posvećenost ispunjavanju jednog od ključnih prioriteta na putu ka deblokadi evropskih integracija”.

Sa druge strane, dodaje, postupak oko izbora članova Sudskog savjeta je pokazao nedostatak volje za istinskim dijalogom i dogovorom.

“Bez obzira na to, očekujem da se u drugom krugu glasanja izaberu barem dva člana Sudskog savjeta koja su u prvom glasanju dobila tropetinsku podršku.

Takođe, hoću da vjerujem da navedeni neprimjeren odnos prema kandidatima za sudije Ustavnog suda neće demotivisati kredibilne pravnike da se prijave na novi javni poziv i da ćemo postići dogovor u koji će omogućiti da neizmjerno važna sudska instanca funkcioniše, što je neophodno ne samo sa aspekta održavanja izbora nego i suštinskog ostvarivanja vladavine prava”, ističe Mugoša.

Umjesto bavljenja krizom, vrijeme trošili na jačanje podjela… Rekordna inflacija, ali i projektovana nedostajuća sredstva govore kako Crnu Goru očekuje teška jesen.

U tom kontekstu, Mugoša naglašava kako je najprije važno osvrnuti se na same brojke.

“Crna Gora bilježi najveću godišnju inflaciju u posljednjih petnaestak godina. Na kraju jula bilo je u blokadi 300 preduzeća i preduzetnika više nego godinu ranije, a 760 u odnosu na 2020…

Pritom je iznos blokiranog duga preduzeća i preduzetnika porastao za 120 miliona eura u odnosu na prošlu godinu, a gotovo 260 miliona eura u odnosu na 2020. Uz sve to, stopa nezaposlenosti je oko 19,5 odsto. Osim toga, na desetine hiljada građanki i građana, sa posebnim fokusom na korisnike socijalnih davanja i penzionere, živi u izuzetno teškim uslovima”, podsjeća Mugoša.

Dodaje da se, umjesto dominantnog bavljenja tim izazovima, vrijeme trošilo na teme kojima su dodatno produbljivane podjele u društvu i kojima smo udaljavani od evropskog integracionog puta.

“Mi iz SD- a smo se u velikom dijelu bavili socio-ekonomskim temama i činjenica je da smo u prethodnih 120 dana, od formiranja 43. Vlade, predložili više zakonskih inicijativa koje su usvojene, nego Vlada i parlamentarna većina.

Čitaj još:   VIC DANA KOJI OBARA SA NOGU: Učio VASO malog „ĐETIĆA“, srednjeg sina MARKANA da pliva... (foto)

Te inicijative ticale su se smanjenja akciza na gorivo za 50 odsto, definisanja liste proizvoda čije se cijene mogu ograničiti, zaštite konkurentnosti domaćih kompanija kroz izuzeće obračuna akciza na ambalažu, smanjenja PDV- a na hljeb sa sedam na nula odsto, finansijske podrške izgradnji zgrade za penzionere u Podgorici, povećanja mjesečnih naknada korisnicima

Programa stručnog osposobljavanja na 450 eura, povećanja studentskih kredita i stipendija, povećanja najnižih penzija od 1. Septembra, saslušanja nadležnih u zdravstvu i finansijama povodom održivosti finansiranja zdravstvenog sistema i nadležnih iz resora rada i socijalnog staranja povodom kašnjenja isplata subvencija u zapošljavanju lica sa invaliditetom”, nabraja Mugoša.

Moramo se saglasiti u cilju boljeg standarda građana… Zbog svega navedenog i ozbiljnih izazova koji nas očekuju na jesen neophodno je, napominje, pronaći visok stepen saglasnosti, nezavisno od političke pripadnosti, o mjerama kojima treba da se zaštiti ozbiljno ugrožen standard značajnog broja građanki i građana.

“Naravno, izuzetno osjetljiv segment te problematike je i pitanje potencijalnog zaduženja i u dijelu iznosa, uslova zaduženja i namjene sredstava. Nadam se da će političke partije barem u dijelu ovih izazova pokazati veću dozu zrelosti i ozbijnosti nego u mnogim drugim segmentima djelovanja…

Naravno, tu je potrebna i intenzivnija i konstruktivnija saradnja izvršne i zakonodavne vlasti sa sindikatima, privrednim asocijacijama, udruženjima penzionera, NVO i svima onima koji mogu da daju relevantan doprinos stabilizaciji kompleksne socio- ekonomske situacije”, zaključuje Mugoša.

BONUS VIDEO: Boris Mugoša o izboru predsjednice parlamenta i vlade

Izvor: Portal Analitika

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more