IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

BELVEDERE NIJE PALO- CETINJE I CRNA GORA ČEKAJU DA NEKO ODGOVARA ZA 5. septembar… (foto)

Belveder nije pao, ali jesu maske i namjere tadašnjeg režima koji je suzavcem, gumenim mecima i šok bombama htio da uguši crnogorski bunt tog 5. septembra 2021. Tada je tadašnji premijer na osnovu lažne fotografije naredio da se građanski bunt uguši suzavcima i policijskom torturom, a sve da bi mitropolit SPC Joanikije bio ustoličen na Cetinju.

Maske jesu tada pale ali se u odnosu državnog aparata prema jednom broju građana nije ništa promijenilo. Umjesto da odgovaraju oni koji su naredili torturu i oni koji su je izvodili, u sud se pozivaju građani koji su goloruki iskazali bunt protiv pokušaja da budu potlačeni i poniženi.

Nema pomaka, javnost još nije čula ko je odgovoran za skandalozno ponašanje vrha države tog jutra, ne zna se ko je odlučivao u tim gluvim sobama u Vladi, jer ih je izgledalo bilo nekoliko. A, ne zna se ni ko je zaista donosio odluke. Do danas je samo donijeta odluka da se formira Anketni odbor Skupštine koji će istražiti šta se dogodilo 4. i 5. septrembra.

U oblacima gustog bijelog dima od kojeg je ponestajalo daha, ustoličen je Joanikije. Dovezen helikopterom uz pancir ćebe, a na vratima Cetinjskog manstrira i oko njega čekala su lica naoružana do zuba.

A da bi bio ustoličen policija je tog petoseptembarskog jutra bacala suzavac na građane od kojeg su mnogi završili u bolnicama. Dim se nadvio nad Cetinjem. Šok bombe i gumeni meci, bili su, kako bi rekao bivši premijer, mjera ponašanja državnog aparata Zdravka Krivokapića i Dritana Abazovića prema građanima Cetinja i drugih crnogorskih gradova koji su se okupili kako ne bi dozvolili da se ustoličenje dogodi.

Opravdanje za policijsku torturu tog septembarskog jutra bivši premijer Krivokapić pravdao je fotografijom bačenog Molotovljevog koktela.

Podsjećamo kako je to kasnije pravdao.

Upitan na konferenciji za medije o vijesti iz njegovog kabineta o bacanju Molotovljevog koktela u rano jutro 5. septembra 2021. što je bio povod za policijsku torturu, premijer je kazao da su imali fotografiju koja je svjedočila da je Molotovljev koktel bio bačen. Krivokapić nije saopštio da postoji snimak o bačenom Molotovljevom koktelu.

“Da li je ona slika stara ili lažna ja nisam znao u tom trenutku. To se provjerava i mislim da će biti tačno ono što sam rekao”, odgovorio je tadašnji premijer koji je “snagom vjere pomjerao planine” ali i bio spreman da žrtvuje građane kako bi se ustoličio mitropolit SPC.

Bošković: Tužilaštvo nije uradilo ništa

Poslanik Demokratske partije socijalista Predrag Bošković, za CdM kaže da nakon godinu nažalost možemo konstatovati da tužilaštvo nije uradilo ništa da razjasni okolnosti vezane za dešavanja na Cetinju 4. i 5. septembra 2021. godine.

Predrag Bošković

Prema njegovim riječima, javnost je ostala uskraćena za odgovore u odnosu na sva ona pitanja koja će kad tad morati da se pojasne, a koja se tiču prije svega učešća stranih bezbjednosnih službi u dešavanja i pucanja komandog lanca u sektoru bezbjednosti u najsloženijem bezbjednosnom izazovu za Crnu Goru.

“Vjerujemo da ćemo narednu godinu dočekati u znatno povoljnijom i politički stabilnoj situaciji i u ambijentu koji će omogućiti da sve činjenice navedenog događaja izađu na vidjelo”, zaključio je Bošković u izjavi za CdM.

Čitaj još:   CRNA GORA: EKSPERTSKA VLADA NA POLITIČKOJ KLACKALICI

Stanić: Krivokapić i Abazović htjeli i po cijenu žrtava da sprovedu agendu SPC

Gdje smo godinu dana nakon Belvedera i dešavanja na Cetinju za CdM govori član Predsjedništva SDP Mirko Stanić.

Kaže da se jasno pokazuje da politika koja za ima za cilj udaljavanje Crne Gore sa puta evropskih integracija i njeno guranje u projekat “srpskog sveta” nema podršku građana i zbog toga su podršku izgubile dvije vlade i Krivokapićeva i Abazovićeva.

Mirko Stanić

Upravo njih dvojica, su, dodaje, uz svesrdnu podršku DF i ostalih proruskuh i prosrpskih formacija, skrenuli Crnu Goru sa evropskog puta i gurnulo nas u projekte mračnih devedesetih sa podaničkim odnosom prema jevnoj vjerskoj zajednici.

“Događaji 4. i 5. septembra prošle godine su bili kulminacija guranja crnogorskih građana i tamni projekat, a namjera Krivokapića i Abazovića da i po cijenu ljudskih žrtava sprovedu agendu Crkve Srbije i Aleksandra Vučića jasno razobličila karakter te vlasti. Zbog hrabrog otpora hiljada crnogorskh građana na Belvederu i drugim lokacijama na Cetinju u ta dva dana i naši međunardni prijatelji su konačno shvatili sa kim imaju posla”, naglašava on.

Prema njegovim riječima, zbog prevarnog ponašanja partije koje se nominalno izdaje za građansku, a čiji predsjednik je obična marioneta Vučića, danas smo u situaciji da i dalje imamo turbulentu političku situaciju, u kojoj 80 odsto građana Crne Gore koji žele evropski put nemaju Vladu koja je posvećena tim integracijama.

“Zato ostaje zadatak i tih građana, ali i političkih i društvenih strukura kojima evropska, građanska i multikonfesionalna Crna Gora nemaju alternativu da istraju u borbi koja neće biti ni kratka i laka, ali u kojoj ćemo na kraju trijumfovati”, poručio je Stanić u izjavi za CdM.

Popović: Ne damo da se zaboravi

Godinu dana nakon događaja na Cetinju, gotovo da se ništa nije pomjerilo, kaže u razgovoru za CdM lider Liberalne partije Andrija Popović.

“Nakon sramnih događaja protiv svojih građana od strane države, niko od čelnika Vlade, policije, ANB, RTCG nije procesuiran i nije odgovarao”, govori Popvić prisjećajući se nemilih scena iz crnogorske Prijestonice.

Andrija Popović

Kaže da su njihove nečasne izjave i radnje tada dovele do brojnih teških posljedica po građane, srećom bez mrtvih a na sve načine pokušavaju građanski otpor kriminalizovati.

“Navodno je još u toku izviđaj bez kraja. Vjerovatno će pokušati da protokom vremena sve padne u zaborav, nećemo im to dozvoliti. Cetinje i Belveder septembra 2021. su probudili demokratsku, antifašističku, sekularnu, građansku Crnu Goru, ostaće kao simbol državnog i nacionalnog preporoda u teškim vremenima po našu nezavisnu i suverenu državu”, napominje on.

Orlandić: Belveder se ne smije zaboraviti

Presjek i analizu stanja u državi godinu dana nakon 5. septembra 2021. za CdM je dao i potpredsjednik Socijaldemokrata Danilo Orlandić.

“Dvije vlade, dva premijera, čeka se treći – da su bili najbolji na svijetu, a nijesu, mijenjanje vlada na svakih par mjeseci, u ovakvoj globalnoj ekonomskoj situaciji, proizvelo bi ogromne nestabilnosti. Cijenim da svi, pa oni koji podržavaju URA- u, što je naravno sasvim legitimno, moraju biti svjesni sljedećeg: sve da su namjere u obje vlade bile zaista čiste, a nijesu, sama činjenica da je Abazović demonstirao tako lošu političku procjenu sa ekapertskom vladom, te tako lošu procjenu političkog i društvenog momenta za Temeljni ugovor, diskvalifikovalo ga je za obavljanje te funkcije”, kaže sagovornik CdM- a.

Čitaj još:   Rajko CEROVIĆ: Izrazito nesojski... (foto)

Danilo Orlandić

Jasno predstavlja presjek stanja.

“Dodajte tome stalno aktuelizovanje identitetskih tema kroz šurovanje sa ekstremističkim grupama i svjetonazorima, ali i nula predloženih zakona u ključnim ekonomskim oblastima, te poruke EU zvaničnika o gotovo totalnoj stagnaciji, i jasno je da su za nama izgubljene dvije godine. A to je bio sasvim dovoljan period za korak od sedam milja u EU integracijama, ali i za korigovanje grešaka prethonog političkog sistema, kojih je naravno bilo”, naglašava on.

Što se tiče konkretno petog septembra, Orlandić tvrdi da je suvišno je ponavljati značaj toga datuma za noviju crnogorsku istoriju. Ali, dodaje, nije bilo suvišno insistirati da se do kraja rasvijetle okolnosti u kojima je došlo do prekomjerne upotrebe sile, spinovanja i prekidanja lanca komadovanja, zbog čega je SD podnio inicijativu za parlamentarnu istragu.

“Jer svi veliki događaji koji nijesu rasvijetljeni do kraja i na koje nije stavljena tačka, vraćaće se da nas dijele, kroz razna politička tumačenja”, napominje on u izjavi za CdM.

Kada sve sumiramo, Orlandić je jasan– izgubljene dvije godine i trenutno političko čistilište u kojem smo jeste teško, ali možda bude korisno za izgradnju građanske svijesti. Mnoge stvari su, dodaje, u ove dvije godine “raščišćene”, mnoge političke partije su pokazale da rade po potpuno istoj matrici koju su decenijama kritikovale, mnoge da imaju sasvim pogrešne prioritete i skrivene agende, a trenutna opozicija je imala vremena da razmisli o sopstvenim greškama.

“I zato se Belveder ne smije zaboraviti. Jer nas on podsjeća na sve gorenavedeno, na činjenicu da je tamo faktički pala vlada Zdravka Krivokapića, ali i da nas, izgleda, još Belvedera tek čeka”, zaključuje Orlandić u izjavi za CdM.

Miraš Dušević

izvor: cdm.me

DA LI Crna Gora, postaje azil za bogate…

Vlada Crne Gore je na poslednjoj sjednici donijela odluku o sticanju crnogorskog Read more