IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

CETINJE: Pokrenuta istraga zbog napada na ekipu Gradske TV- do incidenta ne bi došlo da monah nije bio drzak…

Osnovno državno tužilaštvo na Cetinju je formiralo predmet, povodom događaja koji se 5. septembra dogodio ispred Cetinjskog manastira, u kome je , prema pisanju portala Gradski.me, došlo do napada na novinarsku ekipu Gradske televizije, saznaje Radio Cetinje.

“Osnovno državno tužilaštvo u Cetinju je povodom događaja koji se 5.9.2022. godine dogodio ispred Cetinjskog manastira, u kom je prema pisanju portala gradski.me došlo do napada na novinarsku ekipu Gradske televizije, formiralo predmet…

U toku je prikupljanje obavještenja od svih učesnika i očevidaca događaja, te preduzimanje drugih radnji i mjera u cilju rasvjetljavanja svih okolnosti predmetnog događaja”, naveli su iz ODT Cetinje.

Sveštenik Srpske pravoslavne crkve je juče napao ekipu Gradske televizije ispred Cetinjskog manastira. On je udario u kameru snimatelja te televizije, pokušavajući da spriječi snimanje, iako se ekipa nalazila ispred Manastira. Novinarka Danica Janković je imala dozvolu da uđe u Cetinjski manastir gdje je trebalo da dobije izjavu od sveštenog lica.

Na vratima Manastira je istaknut znak da je u porti zabranjeno snimanje bez dozvole, međutim cijeli incident, kako se moglo vidjeti na snimku, dogodio se na platou ispred Manastira kod ulaznih vrata. 

Na napad su reagovali Ministarstvo kulture i medija i esnafska udruženja – Institut za medije i Medijski savjet za samoregulaciju. Oni su oštro osudili napad sveštenog lica na medije.

Čitaj još:   POGLED IZ PODGORICE: Uoči promocije novog srpskog patrijarha "Totalno srećan idiot..." (foto)

Tako je Gradska televizija tokom jučerašnjeg dana bila meta dva odvojena napada, jer je i premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović ponovo targetirao taj medij.

Novinarka i snimatelj, koji su na Cetinju snimali priču o godišnjici protesta povodom ustoličenja mitropolita Crkve Srbije Joanikija, čekali su da im iz Manastira obezbijede sagovornika, ali su tom prilikom doživjeli neprijatnost.

– Dok smo nas dvoje razgovarali, u Manastir je ušlo još jedno svešteno lice koje se prilično drsko ponijelo prema ekipi Gradske televizije…

Najprije je rekao meni da nijesmo dobrodošli u Manastir, a potom se zaputio prema kolegi koji je bio na stepeništu sa kojeg se ulazi u Manastir i od kojeg je tražio da isključi kameru, a u jednom trenutku je i udario u nju, što se vidi na snimcima– kazala je novinarka Gradske RTV Danica Janković.

Dodaje da su kolega snimatelj i ona odreagovali krajnje profesionalno.

– Naša ekipa željela je da ispoštuje svoju novinarsku dužnost i da čujemo šta o godišnjici od ustoličenja misle predstavnici crkve. Na kraju smo ostali bez planirane izjave, uz objašnjenje da treba da se obratimo Mitropoliji crnogorsko- primorskoj…

Do današnjeg incidenta, sigurna sam, ne bi došlo da jedan od monaha nije bio drzak prema kolegi i meni. To smo dužni da zabilježimo, jer napad na jednog novinara ili snimatelja – napad je na našu profesiju– rekla je Janković.

Čitaj još:   Što je to MIRSAD Rastoder Crnoj Gori i dijaspori... (foto, video)

izvor: standard.me

DA LI Crna Gora, postaje azil za bogate…

Vlada Crne Gore je na poslednjoj sjednici donijela odluku o sticanju crnogorskog Read more