IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

DAN POSLIJE: Princ Čarls se prvi put obraća kao kralj Ujedinjenog Kraljevstva… (foto, video)

Dan nakon smrti kraljice Elizabete II (96), Ujedinjeno Kraljevstvo je u žalosti, zastave širom zemlje su spuštene na pola koplja…

LONDON: Svijet, Zanimljivosti, vijesti, petak, 09. IX… 08: 48… DAN POSLIJE: Princ Čarls se prvi put obraća kao kralj Ujedinjenog Kraljevstva… (foto, video)

Građani se opraštaju od voljene kraljice, a njen sin, novi britanski kralj Čarls Treći (73) obratiće se naciji danas prvi put u tom svojstvu.

Svjetski lideri takođe se opraštaju od monarha koji je 70 godina bio na britanskom tronu, a mnoge znamenitosti širom svijeta, poput Ajfelovog tornja, u kraljičinu čast, noćas su bile u mraku.

Hiljade Britanaca okupilo se noćas pred Bakingemskom palatom u centru Londona, ostavljajući cvijeće i poruke na ogradi zvanične rezidencije, a građani su se okupili i ispred Vindzora.

Crkve u Engleskoj danas će zvoniti u kako bi obilježile smrt kraljice.

Slično je bilo i ispred kraljičinog doma u zamku u Vindzoru. Portreti Elizabete II postavljeni su na bilbordima u centralnom dijelu Londona i gradskoj finansijskoj četvrti, kao i preko Atlantika na Tajms skveru u Njujorku.

Ispred britanskog generalnog konzulata u Njujorku položeno je cvijeće.

U Vašingtonu je američka zastava spuštena na pola koplja, a počast preminuloj britanskoj kraljici Elizabeti II odali su i građani Berlina, gdje je položeno cvijeće ispred Britanske ambasade, dok je u Veneciji britanska nacionalna himna “Bože čuvaj kraljicu”, svirana ispred Festivalskih zgrada.

Papa Franja je saopštio da je duboko ožalošćen zbog smrti kraljice Elizabete II i uputio izraze saučešća njenoj porodici i nasljedniku, kralju Čarlsu.

“Pridružujem se svima koji žale zbog njenog odlaska i molim se za vječni mir pokojne Kraljice. Priključujem se i svima koji odaju počast njenom životu ispunjenom neumornim služenjem dobrobiti nacije i Komonvelta”, napisao je papa u telegramu upućenom kralju Čarlsu.

Saučešće su uputili španski kralj Felipe, holandski kralj Vilem-Aleksander, Bela kuća, premijer Kanade Džastin Trido, predsednik Francuske Makron…

Predsjednik SAD DŽozef Bajden i prva dama DŽil Bajden naveli su u saopštenju da je u svijetu stalnih promjena, britanska kraljica Elizabeta II bila stalno prisustna i izvor utjehe i ponosa za generacije Britanaca, uključujući mnoge koji nikada nisu imali saznanje o svojoj zemlji bez nje.

Čitaj još:   ADVOKAT GAJIĆ O OKRŠAJU S VUČIĆEM: "Srbijom u istoriji nije vladao takav primitivac i nevaspitan čovjek kakav je on..."! (foto i video)

Bivši predsjednik SAD Donald Tramp nazvao je pokojnu kraljicu Elizabetu velikom ženom, koja nikada nije griješila.

“Ko bi mogao biti veći od nje? I ona je to radila tako dugo, tako dobro i nikada nije pogriješila”, rekao je Tramp za GB Njuz.

“Sa velikom tugom sam saznala za smrt njenog veličanstva kraljice Elizabete II. Ona je bila šef države sa najdužim stažom na svetu i jedna od najuglednijih ličnosti širom sveta. Izražavam saučešće kraljevskoj porodici i Britancima”, poručila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Njemački kancelar Olaf Šolc poručio je da je kraljica Elizabeta II bila uzor i inspiracija milionima, takođe i u Njemačkoj.

“Njena posvećenost nemačko-britanskom pomirenju nakon užasa Drugog svjetskog rata ostaće nezaboravljena. Nedostajaće nam, kao i njen divni smisao za humor”, naveo je Šolc.

Kanadski premijer kazao je da je vijest o smrti kraljice donijela veliku tugu.

Ona je bila stalno prisutna u našim životima i ostaće zauvek važan dio istorije naše zemlje, naveo je Trido.

“Njeno Veličanstvo je više od 70 godina oličavalo kontinuitet i jedinstvo britanske nacije. Sećam je se kao prijatelja Francuske, ljubazne i srdačne kraljice koja je ostavila trajan trag i utisak na svoju zemlju i vek u kojem je živela, naveo je Makron.

Saucešće je uputio i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel. “Naše su misli s kraljevskom porodcom i svima onima koji žale za kraljicom Elizabetom II u Ujedinjenom Kraljevstvu i širom sveta. Jednom prozvana Elizabeta Postojana, svojom službom i predanošću uvek nam je pokazivala važnost trajnih vrednosti u modernom svetu”, kazao je Šarl Mišel.

Ukrajinski predsiednik Volodimir Zelenski takođe se oglasio.

“S dubokom tugom smo saznali za smrt njenog veličanstva Kraljice Elizabete II. U ime naroda, izražavamo iskreno saucešce kraljevskoj porodici, cijelom Ujedinjenom Kraljevstvu i Komonveltu zbog ovog nepopravljivog gubitka. Naše misli i molitve su s vama”, naveo je on.

Čitaj još:   ABAZOVIĆ OBJEDINIO SVE: Dritan te tuži, Dritan ti sudi…

Bivši britanski premijer Toni Bler izjavio je da je Britanija izgubila ne samo monarha, već i matrijarha nacije.

“Izgubili smo ne samo našeg monarha, već i matrijarha naše nacije, figuru koja je više od bilo koje druge okupila našu zemlju, držala nas u kontaktu s našom boljom prirodom, personifikovala sve ono zbog čega smo ponosni što smo Britanci”, rekao je Bler.

Bivši britanski premijer Boris DŽonson izjavio je da je zemlja osjetila dubok i lični osjećaj gubitka zbog smrti britanske kraljice Elizabete II.

“Izgledala je tako vanvremena i tako divna da se bojim da smo povjerovali, poput djece, da će ona zauvijek trajati”, naveo je DŽonson.

BONUS VIDEO: Charles postao britanski kralj: Šest decenija pripremanja za novu ulogu

izvor agencije

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more