IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

OTKRIĆEMO VAM: Šta se dešava kada svaki dan jedete KROMPIR… (foto, video)

S niskim udjelom kalorija, visokim udjelom vode i umjerenim količinama vlakana i proteina, porcija krompira može biti dobra za mršavljenje, osobito ako uzmete u obzir koliko je zasitna…

ISTANBUL: Regija, Recepti, Zanimljivosti- petak, 09. IX… 22: 18… OTKRIĆEMO VAM: Šta se dešava kada svaki dan jedete KROMPIR… (foto, video)

Krompir je nutritivno vrlo bogata namirnica, koja tijelo opskrbljuje složenim ugljikohidratima i drugim vrijednim tvarima.

Krumpir srednje veličine s korom, težine oko 213 grama, sadrži oko 164 kalorije i 4.5 grama vlakana, gotovo 20 posto dnevnih potreba za kalijem, 46 posto dnevnih potreba za vitaminom C i 4.4 grama biljnih proteina. Uz obilje drugih hranjivih tvari, dobar je izvor vitamina, uključujući vitamin B6.

Mnogi ljudi misle da je batat bolji za zdravlje, ali to zapravo nije istina”, kaže nutricionistica Amy Goodson.

Hranjivost obje namirnice vrlo je slična, s tim da bijeli krompir ima više kalija, a batat ima više beta-karotena, koji mu daje narandžastu boju.”

Zdravlje vaših crijeva moglo bi se poboljšati…

Kad jedete prevruć krompir, njegov se škrob brzo razgrađuje u glukozu, što podiže šećer u krvi. Škrob u hladnom krompiru poznat je kao škrob tipa 3, koji djeluje kao topivo i kao netopivo vlakno.

S obzirom na to koliko se opiru probavi, šećeri iz ovog škroba se ne apsorbiraju u krvotok. Umjesto toga, rezistentni škrob seli se u debelo crijevo, gdje ga razgrađuju zdrave bakterije. Potom služi kao prebiotik kojim se one hrane.

Konzumacijom krompira lako postižete sitost…

S niskim udjelom kalorija, visokim udjelom vode i umjerenim količinama vlakana i proteina, porcija krompira može biti dobra za mršavljenje, osobito ako uzmete u obzir koliko je zasitna.

Čitaj još:   SREBRENICA: Memorijalni centar Potočari poslao oštru poruku DRITANU Abazoviću, Leposaviću i Krivokapiću... (foto)

Krompir može uzrokovati debljanje…

Krompir sam po sebi nije jako kaloričan, ali način na koji se priprema i veličina porcije u konačnici čine razliku. Primjerice, jedna šoljica gratiniranog krumpira na bazi maslaca, uz dodatak krušnih mrvica, cheddar sira i mlijeka, sadrži 323 kalorije i 11.6 grama zasićenih masti.

Također je poznato da redovna konzumacija pomfrita uzrokuje debljanje. Studija iz The American Journal of Clinical Nutritiona iz 2007. godine otkrila je da je jedenje pržene hrane poput pomfrita izravno povezano s pretilošću.

Može vam porasti šećer u krvi…

Povišeni šećer u krvi tokom vremena može dovesti do predijabetesa, inzulinske rezistencije i dijabetesa tipa 2.

Ključ je kombinirati krompir i druge vrste ugljikohidrata s proteinima poput nemasne govedine, piletine, ribe ili jaja”, savjetuje Goodson.

Proteini pomažu usporiti probavu i tako pridonose sprječavanju skokova šećera u krvi.”

Prženi krompir može negativno utjecati na pamćenje

Potencijalni utjecaj krompira na zdravlje mozga ponovno se svodi na to kako je pripremljen. – Studije su povezale prženi krompir i drugu hranu prženu u dubokom ulju sa slabljenjem koncentracije i pamćenja i povećanjem upalnih reakcija u mozgu”, kaže nutricionistica Mary Wirtz.

Jedna studija objavljena u Journal of Nutritional Scienceu pokazala je da su sudionici čija je prehrana uključivala najviše pržene hrane postigli najniže rezultate na testovima pamćenja i kognitivnih sposobnosti.

Prženi krompir potiče starenje kože

  • Konzumacija prevelikih količina pržene hrane može rezultirati oštećenjem stanica i upalom, što može ubrzati proces starenja. Upalni odgovor na koži zamjetan je u vidljivim znakovima oslabljene elastičnosti kože– borama, natečenosti i aknama“, kaže nutricionist John Burdeos.
Čitaj još:   Dnevni horoskop za 28. oktobar 2023. godine

Međutim, ako baš uživate u pomfritu, Burdeos predlaže da ga pripremite s korom i pržite na zraku ili u pećnici…

BONUS VIDEO: Krompir vas možete spasiti i od najtežih bolesti, ali samo ako ga pravite na ovaj način!!!

izvor Zdravlje i istrana

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more