IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

SENAD Pećanin: Zbog razvrstavanja novinara od strane DRITANA crnogorskim medijima težak opstanak i rad… (foto, video)

SANAD PEĆANIN: Crna Gora je, ističe, prešla graničnu liniju koja živote i rad novinara čini nemogućim…

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti, petak, 09. IX… 11: 00… SENAD Pećanin: Zbog razvrstavanja novinara od strane DRITANA crnogorskim medijima težak opstanak i rad… (foto, video)

Stanje u medijima u Crnoj Gori je alarmantno jer crnogorski novinari rade u izuzetno teškim uslovima. Da se ne krijemo iza te zbirne imenice “crnogorski novinar” jer nisu svi ugroženi.

Najugroženiji su novinari koji poštuju vrhunske principe i temelje novinarstva– Gradske RTV, Pobjede, portala Analitika, Antene M i M portala. Ti mediji poštujući vrhunske novinarske principe rade na raskrinkavanju kriminala i organizovanih kriminalno- klerikalno- terorističkih grupa koje u ovu državu unose haos, rekao je novinar Senad Pećanin u emisiji “Pesing” na Gradskoj televiziji.

“Bojim se da situacija u kojoj se sada nalazi Crna Gora podsjeća na Čehovljevo pravilo dramaturgije po kojoj puška okačena na sceni u prvom činu mora opaliti u trećem da bi opravdala svoje postojanje”. kazao je Pećanin.

Crna Gora je, ističe, prešla graničnu liniju koja živote i rad novinara čini nemogućim.

“Najveća zasluga za to pripada odlazećem premijeru Dritanu Abazoviću koji na jedan nezapamćen, divljački, huliganski način targetira i crta mete novinarima ne libeći se pri tom i da imenuje novinare stvarajući situaciju u kojoj rad novinara u ovim medijima predstavlja nevjerovatnu dozu pritiska i rizika koju oni svjesno preuzimaju. Kolege u ovim medijima zaslužuju svaku pažnju, zaštitu i poštovanje kako javnosti i građana Crne Gore tako i međunarodnih organizacija”, ocijenio je Pećanin.

Čitaj još:   Neće se klanjati bajram- namazi u džamijama ni na otvorenom na Kosovu... (foto)

Sve učestalije prijetnje zbog kojih je život i rad novinara u Crnoj Gori postao sve ugroženiji pećanina podsjećaju na 90- te godine u tranzicionoj fazi kada je rat prešao u mir, a kriminalne grupe bile u sprezi sa vlašću.

“Medijima na čijem je sam bi čelu brutalno su crtane mete. To je najčešće bilo djelo pokojnog predsjednika Alije Izetbegovića. “Dani”, koji su okupljali sjajnu ekipu novinara, bili su jedini medij u ratnom Sarajevu koji nikada do kraja rata nije mogao dobiti akreditaciju armije Bosne i Hercegovine što je često značilo i spas za novinare od mnogobrojnih racija kojima su građani vođeni na kopanje rovova na prvim linijama fronta”, prisjetio se Pećanin.

Preživjeli su i doživjeli, dodaje, svašta.

“Od podmetanja bombi ispred redakcije “Dana”, do upadanja mafijaških grupa, kada je jedan od kriminalnih bogova rata koji je imao punu podršku tadašnjeg režima upao u redakciju i meni prislonio pištolj na glavu, mojim kolegama pištolje u leđa. Iživljavali su se nad nama zbog broja u kojem smo objavili dokaze o vezi sina predsjednika Izetbegovića, današnjeg predsjednika stranke Demokratske akcije Bakira sa organizovanim kriminalnim grupama u “bošnjačkom” dijelu Federacije”, prisjetio se Pećanin.

Čitaj još:   DRAMA, SERGEJ ZADRŽAN NA KLINICI: Glumca iznijeli na nosilima iz pozorišta...

izvor Gradski portal.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more