IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

PRIŠTINA: Kosovo zabranilo ulazak osobama ‘sa proruskim elementima’… (foto)

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova potvrdilo je za Radio Slobodna Evropa da je Policija Kosova osobama pod imenima Dimitrije Marković i Nenad Jeremić zabranila ulaz preko prelaza Jarinje…

PRIŠTINA: Kosovo, Crna Hronija, vijesti- nedelja, 11. IX… 10: 18… PRIŠTINA: Kosovo zabranilo ulazak osobama ‘sa proruskim elementima’… (foto)

Jarinje je jedan od dva prelaza na sjeveru Kosova, gdje živi većinsko srpsko stanovništvo.

Nije precizirano državljanstvo osoba kojima je zabranjen ulazak.

Jeta (Tela) Telja, šefica kabineta ministra unutrašnjih poslova Kosova je za RSE objasnila da je odluka o zabrani ulaska Markovića i Jeremića donijeta zbog njihovog delovanja “protiv suvereniteta i nacionalne bezbjednosti Kosova”.

Vlada Kosova je u subotu uveče saopštila da su pomenute osobe poznate po proruskim stavovima, te da su se skrivali iza humanitarnih aktivnosti, a da su ujedno širili “propagandu protiv Kosova, te podsticali nacionalnu mržnju”.

U saopšenju je, pored ostalog, navedeno da je jedan od privedenih bio član ekstremno desničarske organizacije “Evropski front solidarnosti za Kosovo – ESFK”.

Čitaj još:   PRIŠTINA HAŠIM TAČI: „Republika Srpska na Kosovu- BOŽE SAČUVAJ,…to je glupo i opasno…“!?

“Ta organizacija promoviše antizapadne stavove, istovremeno podržava bliske veze sa Rusijom”, navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da su kosovski bezbjednosni organi 2019. godine priveli osam pripadnika iz redova te organizacije, koji su planirali da puste dron iznad stadiona “Fadilj Vokri” u Prištini sa natpisom “Kosovo je Srbija”.

Navodi se i da je Marković poznat po “bliskim odnosima sa zvaničnicima Kancelarije za vezu Ruske Federacije na Kosovu, odnosno sa bivšim šefom te kancelarije Andrejem Lisovim”.

Kosovske vlasti su 7. avgusta rusku novinarku Dariju Aslamovu, koja je pokušala da uđe na Kosovo, proglasile nepoželjenom osobom i zabranile joj ulazak na Kosovo na pet godina.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjaj Svečlja je tada rekao da su “mnoge zemlje dokazale da je Aslamova bila špijun za ruske vojne obavještajne službe i da je djelovala pod maskom novinara”.

Izvor: RSE

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more