IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

OSMANI, PREDSJEDNICA KOSOVA: „Vučić igra po Putinovim notama, doveo tenkove na granicu…“ (foto + video)

Kosovo je, kako tvrdi OSMANI, za stolom se razgovara sa Beogradom punih 12 godina. „Ne o statusu Kosova“, jer je on „riješen jednom i zauvijek“…

PRIŠTINA: Regija, Zanimljivosti, vijesti, subota, 17. IX… 09: 47… OSMANI, PREDSJEDNICA KOSOVA: „Vučić igra po Putinovim notama, doveo tenkove na granicu…“ (foto + video)

Kosovska predsjednica Vjosa Osmani smatra da je Zapad „previše blag prema Srbiji“, koju sa druge strane opisuje kao „ruski proksi“ koji igra prema „Putinovoj melodiji i scenariju“.

„Ujutru, Srbija puca na našu pograničnu policiju, a uveče, Vučić priča o miru. Ujutru spale granične prelaze, centralne kancelarije, popodne, on govori o miru. On zaista govori o miru, EU, ali nikad ne primijeni razgovor. A dokaz je tako jasan u očima EU.

On unese ogromno vojno naoružanje na Kosovo, naoruža manjinsku zajednicu na Kosovu, stvorio je finansije i politički gura ilegalne strukture koje su sada na crnoj listi Ministarstva finansija SAD-a, ljudi povezani sa međunarodnim kriminalom, ali uprkos svemu tome, još uvijek EU vjeruje da je Vučić na evropskoj stazi“, kazala je Osmani u Potsdamu, na konferenciji o demokratiji i slobodi medija, javlja Kossev.

Sa druge strane, Kosovo je, tvrdi, sjelo za sto da razgovara sa Beogradom punih 12 godina. „Ne o statusu Kosova“, jer je on „riješen jednom i zauvijek“.

„To je nepovratna realnost, već da govorimo o stanju naših bilateralnih odnosa kao dvije nezavisne zemlje. Da raspravimo pitanja poput diploma, ličnih karata, priznavanja dokumenata“, kazala je Osmani.

Međutim, bez obzira na sve što je potpisano tokom ovih 12 godina, Srbija većinu toga nije primijenila, smatra ona, dodajući:

„Sada pokušavamo da natjeramo Srbiju da primijeni to što je potpisala. Na primjer, pitanje električne energije, ličnih karata, registarskih tablica, jer se Srbija sa tim sama složila da to prizna“.

Čitaj još:   EU i NATO da reaguju na tenzije u CG... (foto i video)

Međutim, kada kosovske vlasti pokušaju da primjene sporazume, nailaze na probleme.

„Pogodite koje– opet– oni dotjeraju tenkove na granice. Dođe ruski ambasador iz Beograda da blagoslovi te tenkove da mogu da napadnu Kosovo. Nedavno je prikazan dokumentarac na ruskoj državnoj televiziji u kome se ohrabruje Srbija da, kako oni kažu, vrati Kosovo ratom, zbog problema oko registarskih tablica automobila“, navela je dalje Osmani.

Zapad je previše blag prema Srbiji na sve to, kazala je ona.

Zapad se ponekad „zaglavi u onome što ovih dana nazivamo ’dvostranost’“, navela je Osmani objašnjavajući svoje kritike na račun odnosa zapada prema Srbiji.

„Pozivi ‘objema stranama’ za deeskalaciju, pozivi ‘objema stranama’ da se ne sukobljavaju, pozivi ‘objema stranama’ da učine ovo ili ono. Ono što se dešava na sjeveru Kosova nije samo svađa između dvije države. To što se dešava na sjeveru Kosova treba da se sagleda u geopolitičkom kontekstu apsolutnog ruskog uticaja na Srbiju.

To je nesreća za sve nas u regionu, da se naš susjed pretvorio u ruski proksi i da sprovodi ruske namjere da destabilizuje Zapadni Balkan, jer se destabilizacijom Zapadnog Balkana oni bore protiv sistema koji je zasnovan na vrijednostima, a to su Evropska unija i NATO. Boreći se protiv nas, oni se bore protiv svih vas. To nije problem dvije zemlje koje se spore oko ličnih karata“.

„Srbija igra na svaku melodiju koju Putin odsvira. Vučić igra po Putinovoj melodiji. To se dešava. On igra po Putinovom scenariju. I to je nesreća za sve nas jer tom vrstom tenzija cijeli region vraća unazad“, dodala je.

Čitaj još:   DAMIR Šehović: KRAJ JEDNOGODISNJE BLAMAZE VLADE

Blag odnos zapada prema Srbiji vidi i uprkos činjenici da se u Srbiji nalaze „bezbrojne masovne grobnice“ za nevine žrtve širom bivše države, spominjući da je Srbija na Kosovu „počinila genocid“.

„Nikada se nije izvinila i nikada nije isporučila pravdu žrtvama Miloševićevog režima, nikada distancirala sebe, čak ni danas, od Miloševićevih– počinjenih zločina, jer je predsjednik Srbije nekada služio kao ministar propagande Miloševiću, tako da tu nema iznenađenja“, zaključila je kosovska predsjednica.

BONUS VIDEO: Burno u UN- u: Verbalni okršaj Selakovića i Osmani

izvor (SB)

BRAVO ZA SELEKTORA ZMAJEVA SPREMAN SE ŽRTVOVATI ZA BiH…

Bravo za selektora "zmajeva", spreman se žrtvovati za BiH:  Dule Read more

Dnevni horoskop za srijedu 20. jun 2018.

Dnevni horoskop za srijedu 20. jun 2018. Danas je srijeda Read more

VARLJIVO LJETO, DRASTIČNA PROMJENA VREMENA: Obilni pljuskovi i jak vjetar, temperatura pada…

OVO JE VARLJIVO LJETO, DRASTIČNA PROMJENA VREMENA: Obilni pljuskovi, jak Read more