IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

TUŽNA VIJEST: Preminuo Hajrudin Rutko Saračević, jedan od najboljih fudbalera sa Grbavice, nekadašnji kapiten, rekorder po broju odigranih utakmica za Plave… (foto)

U SAD- u 74. godini preminuo je Hajrudin Saračević, nekadašnji kapiten FK Željezničar…

DETROID: BiH, Sport, vijesti, subota, 17. IX… 00: 07… TUŽNA VIJEST: Preminuo Hajrudin Rutko Saračević, jedan od najboljih fudbalera sa Grbavice, nekadašnji kapiten, rekorder po broju odigranih utakmica za Plave… (foto)

Uz Ilijasa Pašića, Duška Ubovića, Tomislava Radonjića, Mišu Smajlovića, Ivicu Osima, Fikreta Mujkića, Ljubu Kalabu, Edina Spreču i Džemala Šerbu, Hajrudin Saračević se svrstava među najbolje tehničare Plavih s Grbavice…

Preminuo je Hajrudin Rutko Saračević, jedan od najboljih fudbalera Željezničara svih vremena. Ovu vijest za portal “Avaza” je potvrdio nekadašnji generalni sekretar Željezničara Zdenko Jelić.

– Preminuo je jutros, a po ličnoj želji biće kremiran u Americi, rekao nam je Jelić.

Uz Ilijasa Pašića, Duška Ubovića, Tomislava Radonjića, Mišu Smajlovića, Ivicu Osima, Fikreta Mujkića, Ljubu Kalabu, Edina Spreču i Džemala Šerbu, Hajrudin Saračević se svrstava među najbolje tehničare Plavih s Grbavice.

Kao dječak došao u pionire Željezničara

To su oni fudbaleri koji su bili prepoznatljivi po odličnom baratanju s loptom i njenoj potpunoj kontroli, sigurnom i mekanom štopanju, preciznim pasovima i driblinzima. Za intimuse s kojima je odrastao na Kovačićima, bio je poznat po nadimku “Rutko”, da bi ga kasnije saigrači u prvom timu prozvali “Luna”.

Čitaj još:   TEK JE POČELO: Danas nevrijeme, grmljavine i opasnost od poplava, gdje će najviše padati narednih dana... (foto)

Uz brata Aliju, kasnije poznatog fudbalera Pofalićkog i Iskre (Bugojno), rano se opredijelio za fudbal kao jedinu i najdražu zabavu u djetinjstvu.

Kao dječak odlazi u pionire Željezničara, a poslije isteka pionirskog staža registriran je za podmladak kojeg je trenirao Milan Ribar.

Uspravnog držanja, s smislom za pozicionu igru i besprijekornu kontrolu terena, presijecao je protivničke napade i sprječavao sve potencijalne opasnosti po Željin gol.

Debitirao sa 18 godina

Za prvi tim debitira u sezoni 1967/68 kao osamnaestogodišnjak, odigravši 12 utakmica.

Jedan je od rekordera po broju odigranih utakmica za Plave za koje je nastupao 15 godina, a sa samo kraćim prekidom, kada je igrao u banjalučkom Borcu. Za matični klub odigrao je ukupno 339 utakmica, postigavši 27 golova. Bio je dugogodišnji kapiten prvog tima. Posljednje utakmice u Željezničaru odigrao je u sezoni 1981/82, nakon čega se se povlači i postaje prvi trener mlađih kategorija Plavih s Grbavice.

Čitaj još:   ŽELJKO KOMŠIĆ IZ BANJA LUKE ŠOKIRAO Milu DODIKA: "Napet je, predlažem mu da se malo napuši..." (foto, video)

izvor iBalkan.net / Avaz- Sport

Kvartet u Novom Pazaru

 Rukometni klub Novi Pazar angažovao je golmana Janka Gemaljevića, srednjeg Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more