IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ĐENERO: Epizoda sa Lekićem je gubljenje vremena, sa krajem DRITANOVOG nesretnog mandata nestaje…

U situaciji kakva je ova u kojoj se Miodrag Lekić nada mandatu za sastavljanje vlade, u Hrvatskoj on taj mandat ne bi mogao dobiti, kaže za STANDARD politički analitičar Davor Đenero i pojašnjava da iako to Ustavom nije precizno propisano, u Hrvatskoj je stvoreno pravilo da Predsjednik Republike dodjeljuje mandat za sastavljanje vlade isključivo onome ko može to dokazati potrebnim brojem potpisa, da uživa podršku potrebnog broja poslanika.

Lekić kako kaže Đenero takvih potpisa nema, a očigledno je i da je malo vjerovatno da bi on mogao formirati vladu koja bi imala parlamentarnu većinu.

Đenero pojašnjava da se pravila o dodjeli mandata mogu različito interpretirati, ali pri toj interpretaciji valja prije svega voditi računa o stabilnosti ustavnog poretka.

“Izvjesno je da bi epizoda s Lekićem kao mandatarom značila tek gubljenje vremena, jer je očito da tri kolone okupljene iza mantije Rista Radovića, uniforme bivšeg ruskog ambasadora i u obavještajnoj operaciji odbačenog ambasadora Srbije, tako snažno međusobno ratuju, da nisu sposobne formirati kabinet koji bi minimalno zadovoljio sve partnere”, tvrdi Đenero i dodaje da je maksimum konsenzusa izbor blijede osobe mandatara, koji bi trebao da započne posao koji je unaprijed osuđen na neuspjeh.

Čitaj još:   DAVOR Đenero: JAKOV Milatović učio od Vučića, ne libi se potcijeniti evropske institucije koje ga kritikuju... (foto)

Na pitanje Standarda o posjeti Dritana Abazovića SAD, Đenero odgovara da je Abazović imao priliku da pokrene kosnolidaciju crnogorske euroatlantske pozicije, nakon devastacije te pozicije u vrijeme Vlade u kojoj je on vodio sektor bezbjednosti, a i deblokirati pristupne pregovore s EU.

On je, kako kaže Đenero, posve nevjerovatno prokockao svoju premijersku epizodu, konspirativnim akcijama s Aleksandrom Vučićem i njegovim povjerenikom za „duhovnost” i helikopterske desante, Prvoslavom Perićem.

Đenero kaže da su mu očigledno, njegove obaveze prema autoritarnom režimu Aleksandra Vučića bile preče od preporuka evropskih diplomata i poruka iz Brisela.

Za Đenera nema sumnje da sve što sada radi je samo pokušaj stvaranja privida kako je on još uvijek akter od povjerenja euroatlantskih struktura.

“Njegova europska caklina je, međutim, nestala, a s krajem ovog nesretnog parlamentarnog mandata, nestaće i interes euroatlantskih partnera za njega, jer je taj interes uslovljen isključivo njegovom trenutnom pivotalnom ulogom u crnogorskoj parlamentarnoj areni”, zaključuje Đenero.

Čitaj još:   DAVOR Đenero: Već uočljivo da je ANDRIJE Mandićeva "zadnja", njegovim izborom za predsjednika Skupštine ostvaruju se namjere i ciljevi iz 2016... (foto)

izvor: standard.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more