IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

DRAGAN BURSAĆ: “Putin priznao poraz specijalne vojne operacije- Hoće li Srbija mobilisati Internet- dobrovoljce za rusku stvar?”

“Ratni zločinac Milošević 1991. u tadašnjoj Jugoslaviji proglasio djelomičnu mobilizaciju. I svi znamo kako se to završilo i za Srbe, i za Jugoslaviju, ali i za Miloševića. E to isto čeka Putina pod uslovom da preživi!“

BANJA LUKA: Regija, Znimljivosti, vijesti, četvrtak, 22. IX 01: 35… DRAGAN BURSAĆ: “Putin priznao poraz specijalne vojne operacije- Hoće li Srbija mobilisati Internet- dobrovoljce za rusku stvar?”

Piše: Dragan BURSAĆ (CdM.me)

Ruski predsjednik Vladimir Putin, danas je naredio“djelomičnu mobilizaciju“ u Rusiji, kao i referendum na separatističkim teritorijama na tlu Ukrajine. Time je nezvanično obznanio i priznao da je Rusija potpuno poražena u tzv. specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini, kako su osvajačkom ratu tepali rusofili.

Koja je cijena ruskog civilnog ljudskog mesa?

“…Mobilisaćemo one koji su u rezervi, koji imaju iskustvo u armiji i koji imaju iskustvo u borbama. Prije nego što budu poslani na front, proći će kroz obuku. Odluka je potpisana. Mobilizacija se organizuje od danas. Pozivam sve regije da nam pruže podršku u ovome. Želim poslati i poruku onima koji će biti mobilizirani. Bit će im garantovani isti uslovi kao i vojnicima koji su tu pod ugovorom”, rekao je rano jutros Putin.

Ovim sramnim činom diktator iz Kremlja je pokazao da mu ljudski životi ne znače apsolutno ništa. U konačnici, prije koju sedmicu, rekao je da Rusija na ukrajinskom ratištu nije izgubila ništa. A to “ništa“ su ljudi. Jer šta je jedan ljudski život ili par desetina hiljada ljudskih života za botoksiranog patuljka, koji je spreman na sve tuđe žrtve, da bi ostao u fotelji na Crvenom trgu.

A kad smo kod toga, jasno je i vrapcima na grani da ruski civili u uniformama, kako se procjenjuje njih preko 300 hiljada predstavljaju samo novi kontingent ljudskog mesa, koje će ostati u pustopoljinama, puticama i močvarama istočne Ukrajine.

Ovim potezom Putin je pokazao da ne poznaje čak niti svoju zemlju. Jer, kao što je “specijalnom vojnom operacijom“, kojom je tenkovima krenuo u trećoj dekadi 21. vijeka na dronove i pametne rakete doživio poraz na vanjskopolitičkom planu, tako će bez svake sumnje biti poražen i na unutrašnjem.

Hoće li ruska djeca Netflixa ratovati po ukrajinskim močvarama?

Zašto?

Silno se Putin vara da će mlada konformistička ruska generacija, koja je odrasla na Netflixu, iPhoneu, koja turistički putuje i živi diljem svijeta u Airbnb-u, koja luduje po koncertima, shvatili ste, koja se zabavlja kao i svi zapadnjaci odjednom da se uhvati tandžare i da ratuje za njegovu stražnjicu, po nekim ukrajinskim nedođijama.

Da je to tako, svjedoči i puki fakat da su sve aviokarte iz Moskve i Sankt Peterburga za Istanbul, Astanu, Jerevan i druge za sad dostupne destinacije nestale u vidu magle. Isti je slučaj i sa željezničkim kartama.

Čitaj još:   Dnevni horoskop za 11. oktobar 2022. godine...

Najjednostavnije rečeno, prosječnom Moskovljaninu, praktički i nije bilo jasno šta je rat, dok su se u limenim sanducima kući prebacivani Dagestanci, Čečeni i ostali “niži narodi“ iz ruskih kolonija. Smrt na ratištu nekog Volođe iz Podmoskovlja ili Dime iz Peterburga, bitno je drugačija stvar.

Hoće li Srbija mobilisati Internet-dobrovoljce za rusku stvar?

Pa se ruska obavještajna služba već okrenula kojekakvoj bagri bjelosvjetskoj. Kad Vagnerovci i Čečeni- prekaljeni, plaćeni i dobro obučeni ratnici nisu uspjeli da pokore Ukrajinu, nada se Putin da bi to mogli učiniti psi rata, od Srbije do Mongolije ili Venecuele.

Naravno, Srbija je idealan teren da se pokažu “heroji“, putinisti, koji su se preko tastatura naslađivali ruskom okupacijom i koji su virtuelno šenlučili nad ubijenim Ukrajincima od Buče do Mariupolja.

Pa je ovo odlična prilika da svi zajedno nakon tog “herojstva“ i ruskog poziva da im se pridruže međunarodne dobrovoljačke snage shvatimo čemu služi onaj vajni “humanitarni centar“ u Nišu.

Svjetske vlade su se već oglasile, od Olafa Šolca u Njemačkoj, koji je kazao kako je Putinu vrijeme da prizna poraz, do Amerike, koja kaže da je mobilizacija Rusa znak slabosti ruskog režima dok oni čvrsto stoje uz Ukrajinu.

Ovdje treba podsjetiti čitatelja da je posljednji put, baš djelomičnu mobilizaciju proglasila Rusija, preciznije SSSR uoči kraja rata i poraza u Afganistanu. I svi znamo šta se nakon toga desilo –  SSSR se spektakularno raspao zajedno sa Varšavskim paktom.

A kad smo kod “parcijalne mobilizacije“ nešto slično je svojim jezivim govorom najavio Milošević 1991. u tadašnjoj Jugoslaviji. I to znamo kako se završilo i za Srbe, i za Srbiju, i za Jugoslaviju, ali i za Miloševića.

Sve u svemu, diktator iz Krmelja ne može dobiti ovaj rat. Nikako. Jer svemu ovom pridodajte da Rusija nema načina i sistema da proizvodi čipove, sofisticiranu tehniku i telekomunkacionu opremu (sve ovo dobavlja sa Zapada ili dalekog Istoka).

Pridodajte tome i podatak da im se ekonomija mrvi pod sankcijama, a da korumpirani režim nikada i nije radio ništa da se potiče domaća kreativna industrija.

Na koncu tu je i jedna vrsta filozofija nazatka koju propagira ruski ideolog Dugin, anticivilizacijska dogma, koja prezire napredak, koja se drži tradicije i kojoj je otvoreno zapadni svijet sa svojim pravima i slobodama neprijatelj. Zato se i moglo desiti u konačnici da konzervama od tenkova kreću u blato dok su mete ukrajinskih dronova.

Čitaj još:   DODIK PORUČIO: "Poslanici Skupštine CG koji su glasali za Rezoluciju o Srebrenici, nisu dobrodošli u RS"... (foto)

Ali ono što može biti pogubno po svijet i na šta ukazuju svjetski analitičari novinari na terenu je da će Putin, vrlo moguće, svoj poraz pretvoriti u svjetski, nuklearni holokaust. Jer, sad je svima jasno da botoksirani patuljak neće dati svoju stražnjicu na mjestu ruskog imperatora po cijenu nuklearnih udara ne samo na Ukrajinu.

A to bi značio ili kraj svijeta ili u boljem slučaju, kraj svijeta kakvog poznajemo.

Putinovi ljudi na Balkanu: Od Dodika do srpske opozicije u Crnoj Gori

I onda pogledajmo oko sebe, pa ćemo vrlo dobro vidjeti ko je na strani Hitlera 21. vijeka, od opskurnjaka iz srpske opozicije u Crnoj Gori, koja prijeti da će doći na vlast, preko Dodika koji ide na koljena očajnom Putinu, do srbijanske i vlasti i opozicije.

Mnogi su poput DF- a u Crnoj Gori ili Dodika u BiH otvoreni ruski plaćenici, koji to i ne kriju. Sa druge strane veliki je broj korisnih idiota, koji iz sebi znanih, suludih razloga i ideološke šizofrenije podržavaju moskovskog Firera.

Ako ovaj svijet preživi, a nadati se da hoće, sve njih će stići ne samo Božja kazna, jer je to eufemizam za ništa, nego zemaljski sudovi.

A što se tiče Putina, sad je to definitivno, on neće više na bilo kakav sud. Njemu će presuditi narod Rusije. Samo je pitanje kad i hoće li to biti prekasno po ostatak planete.

BONUS VIDEO: UKRAJINSKE SLUŽBE OTKRILE ŠTA PUTIN NE SME DA DOPUSTI?! To bi bio KRAJ “specijalne vojne operacije”!

izvor (SB)

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more