IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

MILO Đukanović: Moja ODLUKA da ne prihvatim Lekića kao mandatara u SKLADU SA USTAVOM…

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović kazao je da je njegova odluka da ne prihvatiti kandidaturu Miodraga Lekića za mandatara u skladu sa Ustavom. Kazao je i da to što nemamo Ustavni sud nije prepreka za održavanje lokalnih izbora 23. oktobra i poručio je da će, kao i do sada, slijediti Ustav Crne Gore, te da je sada sve na Skupštini.

“Sada je Parlament na potezu. Imam, naravno, na umu da su prije izvjesnog vremena uskratio legitimit izvršnoj vlasti…

Nakon što je većina propustila priliku u Parlamentu da na ustavan način kandiduje mandatara, danas je u situaciji da bira ili će skratiti mandat i stvoriti uslove za održavanje izbora ili će nastaviti da se kao u prethodnih mjesec dana da se bavi malim političkim igricama određenih paralemntarnh partija i  time kreirati jedinstvenu političku situaciju u čitavom svijetu- da imamo navodno legitiman parlament i istovremeno nelegitnimnu vladu da to traje u nedogled”, kazao je Đukanović u Budvi, nakon konferencije načelnika generalštabova zemalja članica Američko- jadranske povelje u Budvi.

Naveo je i da će se 30. septembra, za kada je predložio sjednicu, vidjeti ima li većine koja odgovorno brine o nacionalnim interesima. 

“Mi danas imamo ozbiljno devastiran sistem u Croj Gori – kako javnih finansija, tako ekonomije, vladavine prave, institucija i imamo pogoršan međunarodni ugled, što nam nije u interesu…  Moramo doći do odgovornog upravljanja u državi, za što su zadužene intitucije, a ponajprije odgovorna Vlada”, kazao je Đukanović. 

Čitaj još:   MILO ĐUKANOVIĆ UVJEREN: "Jasno je da se želi FALSIFIKOVATI POPIS STANOVNIŠTVA U CRNOJ GORI"

Na pitanje o održavanju lokalnih izbora i stanju u Ustavnom sudu, predsjednik je kazao da te dvije stvari nijesu međusobno uslovljene. 

“zašto ga nemamo treba pitati one koji su sve radili da nemamo ni funkcionalan Ustavni sud i da imamo disfunkcionalne institucije. Ja mislim da su to radili i rade oni koji postupaju u interesu nekih drugih država, a interes tih država je da Crna Gora bude disfunkcionalna i da nestane sa puta evropskih integracija”, poručio je Đukanović. 

Ustav, dodaje on, nalaže da jednom u četiri godine imamo izbore, prema tome mi treba da organizujemo izbore i oni treba da se održe 23. oktobra i oni će se tada održati.

“U međuvremenu ćemo raditi u namjeri da izberemo sudije Ustavnog suda da bi ta institucija postala funkcionalna. Ako se to u ne dogodi i ako strategije destrukcije prevlada nad odgovornošću, onda imamo odgovor i na ta pitanja. Visjećemo da li se neko žalio Ustavnom sudu, onda možemo sačekati sa konstituisanjem vlasti i dok se ne odluči o validnosti žalbe na temelju onoga što su rezultati volje građana na izborima. Nećemo dozvoliti da se parališe sistem, što je očigledno intencija nekih”, istakao je Đukanović. 

Na pitanje o raspisivanju izbora i pravnim mehanizmima, redsjednik je kazao i da oko sebe ima tim kompetentnih pravnika, specijalista za ustavno pravo.

Čitaj još:   SKANDAL U SRBIJI: DETALJI HAPŠENJA POLICAJKE KOJA SE BAVILA PROSTITUCIJOM...

“Oni mi neće dati da pogriješim ni iako se nađem u toj situaciji 30. spetembra. Kao što znate, tamo se predviđa i mogućnost donošenja ukaza o raspouštanju Parlamenta u određenim uslovima, ali upravo je u tim detaljima suština. Siguran sam da ćemo doći do rješenja koje će poštovati slovo i duh ustava”,  zaključio je on

izvor: kodex.me

DRAMA NA CETINJU: Privedena poznata pjevačica iz Srbije, JEDVA JE SMIRILI …

Sandra Valterović, poznatija kao Seksi Sandra, privedena je danas nešto Read more

DOLAZI ZAHLAĐENJE, PADAĆE ŠIROM REGIONA…

ZA  VIKEND u Bosni umjereno do pretežno oblačno vrijeme, a Read more

Eksplodirao parkirani AUDI, djevojku našli PORED VOZILA!!!

Nepoznata djevojka je povređena kada je u Zemunu, oko 2:30h Read more