IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Tito strogo KAŽNJAVAO pripadnike LGBT- a: Evo koja je kazna čekala dva muškarca koji se ljube na javnom mjestu… (foto, video)

Režim Josipa Broza najsurovije je kažnjavao protivprirodni blud dva muškarca, a evo i koje je zakonske kazne Krivični zakonik SFRJ predviđao…

BEOGRAD: Regija, Zanimljivosti, vijesti, petak, 23. IX 01: 35… Tito strogo KAŽNJAVAO pripadnike LGBT- a: Evo koja je kazna čekala dva muškarca koji se ljube na javnom mjestu… (foto, video)

Mnogi ljudi u Regionu tvrde da je SFRJ za vreme vladavine Josipa Broza Tita bila najbolje uređena zemlja u kojoj se poštovao red i zakon i često se ta država uzima kao reper za “sjajnu državu”.

Ipak, malo ko zna da su se prema Krivičnom zakoniku u komunističkoj Jugoslaviji surovo kažnjavali pripadnici LGBT zajednice.

U sklopu ideološkog posleratnog žara i želje za što čvršćom izgradnjom socijalizma, na udaru pravosudnog i policijskog aparata države Josipa Broza Tita našli su se i homoseksualci.

Krivičnim zakonikom Federativne Narodne Republike Jugoslavije iz 1951. godine homoseksualci su surovo kažnjavani.

– Za protivprirodni blud između dva lica muškog pola, učinilac će se kazniti zatvorom od dve godine – navodi se u ovom zakonu.

Čitaj još:   "SDA I IZETBEGOVIĆ" NAPUNILI TUZLANSKI MEJDAN: "Dug put smo prešli zajedno. Dovršimo ga! Ojačajte motor koji..." (foto, video)

Zanimljivo je da su na udaru Titovog režima bili samo muškarci, dok su istim ovim zakonom lezbijski odnosi dekriminalizovani, iako ni u jednom zakonu koji je važio do tada nikada nije bio preciziran pol prestupnika.

Od 1945. do 1977. godine na nivou cele Federacije osuđeno je 1.500 muškaraca, od toga najviše u Hrvatskoj i Srbiji. Kažnjeni su prilično strogim zatvorskim kaznama, koje, doduše, posle žalbi jesu smanjivane. Ipak, ostaje činjenica da su neki od njih zbog svojih ljubavi i seksualnosti u zatvoru odležali i po dve godine.

I to nije sve. Njihova imena bila su razglašena u novinama, bili su prokazani kao neprijatelji socijalizma, buržoaski dekadenti i kvaritelji omladine. U to vreme i dalje su bile raširene predrasude da se homoseksualcem postaje zavođenjem ili inicijacijom u ranom pubertetskom ili adolescentskom dobu.

Nije Jugoslavija bila izuzetak u kažnjavanju homoseksualaca. U istom periodu u Zapadnoj Njemačkoj osuđeno je između 50.000 i 70.000 gejeva, u Engleskoj 30.000, a u Italiji oko 20.000 muškaraca.

BONUS VIDEO: Proslava “Dana Mladosti” i 130. rođendana Josipa Broza Tita u Kumrovcu…

Čitaj još:   I zvanično RAZVEDENI: ZILHA i EDO Fetić okončali brak na sudu

izvor Objektiv.rs

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more