IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

VELIKO Ludilo zbog štednje: Vaspitačicama oduzet daljinski za klimu, djeca se smrzavala… (foto, video)

“Prostorije u kojima borave djeca se “podgriju” sat vremena prije no što djeca stignu, a klima se zatim gasi. Nijedna vaspitačica nema pristup daljinskim upravljačima, već se nalaze kod nekog iz uprave…

NOVI SAD: Svijet, Zanimljivosti, vijesti, subota, 24. IX- 00: 35… VELIKO Ludilo zbog štednje: Vaspitačicama oduzet daljinski za klimu, djeca se smrzavala… (foto, video)

Preporuku Ministarstva rudarstva i energetike da prostorije državnih ustanova ne smiju da budu toplije od 20 stepeni C u novosadskom vrtići “Guliver” shvatili su doslovno, te otišli i korak dalje– grijanje su isključili u potpunosti. Djeca u vrtiću sjede u jaknama, a daljinske upravljače od klima oduzeti su od vaspitačica. A, da je temperatura u Novom Sadu u 8 časova iznosila je sedam stepeni celzijusa…

Deca su sedela u jaknicama u hladnoj prostoriji”, kaže jedan od brojnih roditelja koji su opravdano odmah reagovali. Prema njegovim rečima, prostorije su jutros bile tek mlake, a na pitanje zašto ne uključe klimu dobio je odgovor da vaspitačice ne mogu samoinicijativno da pale grejanje i da su im oduzeti daljinski upravljači od istih.

„Kao i većina Novosađana, grejanje plaćamo tokom cele godine, podjednako kao i vrtić. Ne mogu da verujem da je nekom palo na pamet da se dodvorava vlastima, Gradu ili kome već tako što će da drže u hladnom tuđu decu”, revoltirano kaže otac dečaka koji ide u jaslice u “Guliveru”.

Čitaj još:   VIC DANA: Nazvao Mujo meteorologa da mu se žali na pogrešnu prognozu, a onda– urnebes... (foto)

Uprkos niskim temperaturama, u Novom Sadu još nije uključeno gradsko grejanje. Jutarnje temperature ovih dana retko prelaze desetak stepeni, a u satima kada roditelji dovode decu u vrtić, ona ne prelazi 7 stepeni. U većini predškolskih ustanova su, prema saznanjima Nova.rs, uključene klime i deca borave u prijatnim uslovima, izuzev u Guliveru.

Prema zvaničnim podacima, u ovoj ustanovi svakodnevno boravi više od 400 djece, podeljenih u 12 jaslenih i 18 vrtićkih grupa.

Svi oni se, zahvaljujući dodvoričkoj i bukvalnoj prirodi uprave, smrzavaju u vrtiću, uprkos tome što je potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla da se preporuke Ministarstva da temperature u prostorijama državnih ustanova moraju da budu 20 stepeni ne odnose na škole, vrtiće i bolnice.

Nova.rs je pokušala da dobije odgovor od nadležnih iz vrtića “Guliver” po čijem nalogu je zabranjeno grejanje, ali odgovor nije stigao.

U međuvremenu, kako saznaje naš portal, pod pritiskom Saveta roditelja i brojnim pozivima upravi Predškolske ustanove Radosno detinjstvo, kojoj pripada i pomenuti vrtić, vaspitačicama su vraćeni daljinski, klime su ukljulčene i deca su napokon na toplom.

Čitaj još:   SAOPĆENJE IZ KLUBA: Šest fudbalera Željezničara uoči puta u Izrael pozitivno na koronavirus... (foto)

Bonus video: Hoće li mjere štednje ući i u vrtiće i škole?– gosti Bosiljka Jovanović i Miloš Obradović

izvor Nova.rs

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more