IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Vlahović: DRITANOV stav potvrda njegove lojalnosti Vučiću…

Mislim da je Abazovićeva izjava, ustvari, vrlo korisna. Ona skida i posljednji sloj iluzije o njegovim stvarnim motivima i namjerama i stavlja naše zapadne saveznike pred jasno pitanje. Oni znaju koje je to pitanje. Nema potrebe da im to objašnjavamo, ni kada je Crna Gora u pitanju, ali ni region Zapadnog Balkana u cjelini– poručio je Vlahovć

Odlazeći premijer Dritan Abazović komentarisao je za Glas Amerike mišljenje američkih i evropskih partnera o ulasku Demokratskog fronta u vladu i ocijenio da svako ima pravo na svoje stavove, ali i istakao da „mi imamo pravo da uređujemo stvari u svojoj državi“.

Ambasador i vanjsko- politički komentator Pobjede Miodrag Vlahović ocijenio je da izjave i ukupni nastup Abazovića tokom i poslije njegovog boravka u Vašingtonu i Njujorku „obiluju neozbiljnostima, jeftinim trikovima i nezgrapnim improvizacijama“.

Abazović trenutno boravi u Americi gdje je govorio na Generalnoj debati 77. sjednice Ujedinjenih nacija, i gdje je, tokom posjete, razgovarao sa američkih zvaničnicima. Ipak, novinarima nije mogao da otkrije što su tačno razgovarali, ali je kazao da je bilo riječi „o svemu, ukupnoj političkoj situaciji, načinima na koje ona može da se prevaziđe“.

”Ali ja ću samo zbog vaših gledalaca, pa i zbog javnosti u Crnoj Gori i SAD da podsjetim da smo mi već uložili napore, dva puta, ekstremne napore da se sačuva spoljnopolitički kurs zemlje i orijentacija i pozicija koju je Crna Gora zauzela u međunarodnom kontekstu….

Mi smo garant da se to neće ni u kom slučaju promijeniti. Dok bude zavisilo od nas” ustvrdio je odlazeći premijer.

Upitan da li je sa partnerima u SAD razgovarao o navodima da je Rusija finansirala DF, Abazović je odgovorio potvrdno i ukazao da „postoji ta zabrinutost“.

Ipak, odlazećeg premijera više brinu organizovane kriminalne grupe, za koje tvrdi da „permanentno finansiraju Demokratsku partiju socijalista“.

”Odnosno podržavaju ono što su radili 30 godina. Sada ćete vi reći, pa dajte dokaze, a ja ću reći dajte dokaze za Demokratski front. Za koga god se uspostavi da ima dokaze, neka se procesuira” poručio je Abazović.

Čitaj još:   BRAVO ZA ELZANA Bibića: "Pobjeda za Srbiju, za moj Novi Pazar, za Tursku" prve riječi poslije bronze na Evropskom prvenstvu u Istanbulu! (foto, video)

Nije mogao ni da kaže da li su mu američki zvaničnici dostavili dokaze da je Rusija finansirala DF, a ocijenio je da bi to bilo neprofesionalno.

Komentarišući navode odlazećeg premijera, ambasador i vanjsko-politički komentator Pobjede Miodrag Vlahović ocijenio je da izjave i ukupni nastup Abazovića tokom i poslije njegovog boravka u Vašingtonu i Njujorku „obiluju neozbiljnostima, jeftinim trikovima i nezgrapnim improvizacijama“.

”Sve to odiše neznanjem, jer neznanje ostaje trajna karakteristika njegove, politike njegove partije i njegovih medijskih saveznika i promotera” istakao je Vlahović.

Ukazao je da Abazovićeva interpretacija negativnog stava SAD o eventualnom učešću DF-a u vladi pokazuje samo jednu stvar– da je stav o DF-u negativan.

”To se ne može sakriti. Razloge za to znamo. Oni traju bar od 2016, a ponovljeni su i potvrđeni i nedavno. Ruska veza je znana zapadnim saveznicima, tu nema nikakve dileme. Abazović zna da dokazi postoje. Zato je njegov stav „da bi mi trebalo sami da uređujemo stvari u državi“ zapravo potvrda njegove lojalnosti Vučiću, odnosno osovini Beograd- Moskva.

To je i poruka Vašingtonu, ali i Briselu, koja pokazuje da Vučić nema namjeru da odustane od direktnog uticaja na Abazovića i DF, tj. na cjelokupnu „staru većinu“, naglasio je Vlahović.

Ostaje da vidimo, dodao je, kako će na to reagovati specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar i njegove evropske kolege.

”Zbog toga mislim da je Abazovićeva izjava, ustvari, vrlo korisna. Ona skida i posljednji sloj iluzije o njegovim stvarnim motivima i namjerama i stavlja naše zapadne saveznike pred jasno pitanje. Oni znaju koje je to pitanje. Nema potrebe da im to objašnjavamo, ni kada je Crna Gora u pitanju, ali ni region Zapadnog Balkana u cjelini” zaključio je Vlahović.

Abazović tvrdi: Smjena Đukanovića bez Ustavnog suda isto što i impičment u SAD?!

Abazović je komentarisao i inicijativu DF- a kojom traže da se utvrdi da li je predsjednik države Milo Đukanović povrijedio Ustav i kazao da će GP Ura na čijem je čelu glasati za taj prijedlog.

Upitan da pojasni kako DF planira bez Ustavnog suda da razriješi Đukanovića „protumačio“ je da je to isto „što bi u SAD bio impičment“ (opoziv).

Čitaj još:   DRITAN Abazović: "UŠLI SMO U FINIŠ"-Skupština nije ničije privatno vlasništvo

”Vidjećemo šta to znači bez Ustavnog suda s obzirom na to da je sve konfuzno. Vidjećemo šta znači, ali mislim da je dosta značajna poruka ako se to desi. Sama činjenica da je parlament to uradio, da je većina u parlamentu to uradila, legitimna većina, je čini mi se vrlo značajna” ocijenio je Abazović.

Odgovarajući na pitanje da li bi takav potez izazvao nestabilnost u zemlji, kazao je da se o nestabilnosti trebalo razmišljati 19. avgusta.

”Stotine puta sam upozoravao, između ostalog i predsjednika Đukanovića, da Crnu Goru ne gura u destabilizaciju, da ovo nije momenat za destabilizaciju. I on se o to oglušio, što znači da mu je cilj destabilizacija. Ako mu je cilj destablizacija, mi moramo nalaziti rješenja koja će njega da izuzmu iz procesa” rekao je.

autor: Miodrag Vlahović

izvor: analitika.me

SAMARA: Vučićev sin među kriminalcima na utakmici Srbija- Kostarika…

Fotografije prikazuju Danila Vučića kako navija u grupi ljudi, među Read more

Adil Osmanović u Novom Pazaru: Vučić mora osuditi Dodikove izjave…

Zamjenik predsjednika SDA i ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović, Read more