IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ERDOGANU KOMŠIJE NE DAJU MIRA: Upućene protestne note Grčkoj i SAD- u zbog vojnog gomilanja snaga koja podsjećaju na okupaciju…” (foto, video)

Svjesni smo da su stvarne namjere onih koji su grčke političare potaknuli protiv nas, spriječiti naš program gradnje velike i snažne Turkiye, kazao je turski predsjednik Erdogan.

 ANKARA: Svijet, Crna Hronika, vijesti, ponedeljak, 26. IX- 19: 34… ERDOGANU KOMŠIJE NE DAJU MIRA: Upućene protestne note Grčkoj i SAD- u zbog vojnog gomilanja snaga koja podsjećaju na okupaciju…”

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan u ponedjeljak je kritizirao Grčku zbog nedavnih ”provokacija“ navodeći kako Turska neće odustati od zaštite svojih prava i interesa…

”Strana vojna gomilanja širom Grčke koja podsjećaju na okupaciju, u suštini bi trebala uznemiriti grčki narod, a ne nas”, kazao je Erdogan nakon sastanka kabineta u Ankari.

MVP Turkiye uputilo je protestnu notu Grčkoj i SAD-u zbog pozicioniranja oklopnih vozila američke proizvodnje na grčkim otocima Lezbos i Samos…

Erdoganovi komentari uslijedili su nakon što su dronovi turske vojske zabilježili grčko raspoređivanje oklopnih vozila na otocima Lezbos i Samos, što je kršenje međunarodnog prava.

Turska je u ponedjeljak pozvala grčkog ambasadora i pozvala na okončanje kršenja na egejskim otocima te vraćanju njihovog nevojnog statusa, navodi Ministarstvo vanjskih poslova Turske. Ujedno, u protestnoj noti SAD-u, Turska je pozvala na poštivanje statusa otoka u Istočnom Egeju i istakla kako trebaju biti poduzete mjere da bi se spriječila upotreba oružja tamo.

Čitaj još:   "Izađi napolje": Verbalni sukob IVANA Vukovića i MILANA Kneževića, na sjednici Skupštine CRNE GORE... (foto)

Erdogan je kazao kako Turska prati politiku Grčke ispunjenu “provokacijama“. ”Svjesni smo da su stvarne namjere onih koji su grčke političare potaknuli protiv nas, spriječiti naš program gradnje velike i snažne Turske“, kazao je Erdogan.

Dodao je kako Turska, ukoliko to bude potrebno, neće odustati od korištenja svih raspoloživih sredstava radi zaštite svojih prava i interesa dodajući kako Grčka nije na istom nivou sa Turskom.

Istakao je i kako će Grčka odgovarati za ljude koje je ostavila da umru na Mediteranu. 

Erdogan kazao i da je na marginama Generalne skupštine UN-a skrenuo pažnju na posredničku ulogu Turske u migrantskoj krizi i isporuci žita zbog čega je posebno pohvaljen.

”Više od pet miliona tona žitarica iz Ukrajine izvezeno otkako je prvi brod isplovio prema sporazumu iz Istanbula 1. augusta“, kazao je Erdogan.

Čitaj još:   Dino Konaković u samoisolaciji: Stranački mu je kolega pozitivan na koronu... (foto)

izvor (SB)

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more