IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Kabinet Đukanovića: Poslanici prekršili Poslovnik, većina od 30. avgusta iskazala jasan strah od izbora…

Kako su pojasnili, odredba člana 67 stav 1 Poslovnika Skupštine eksplicitno propisuje da u radu odbora učestvuju predstavnici predlagača akta i podnosioci amandmana na predlog akta koji se na sjednici razmatra, te da se u protivnom, razmatranje predloga akta odlaže

Namjera većine od 30. avgusta 2020. godine, da se onemogući rasprava u Skupštini o Predlogu odluke za skraćenje mandata Skupštine Crne Gore, danas je dobila svoj jasan izraz na njenim radnim tijelima– Odboru za zakonodavstvo i Odboru za politički sistem, pravosuđe i upravu, saopšteno je iz kabineta predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića.

Istakli su da “onemogućavanje ovlašćenih predstavnika Predsjednika Crne Gore” da iznesu argumente na skupštinskim odborima je “providno politikanstvo”.

“Kršeći odredbe sopstvenog Poslovnika predsjednici odbora uz pomoć većine članova odbora i unaprijed pripremljenog mišljenja službe, koje ne zavrjeđuje komentar, jasno su iskazali strah da se u Skupštini, na sjednici zakazanoj za 30. septembar raspravlja o Predlogu odluke Predsjednika Crne Gore.

Jasan strah od onog što predstoji i neumitno ih čeka na kraju puta– prijevremeni parlamentarni izbori koji će dovesti do stabilnosti društva i izbora Vlade u punom kapacitetu”, naveli su u saopštenju.

Čitaj još:   Zastrašujuće prijetnje Putinovog generala, evo šta najavljuje nakon Ukrajine... (foto, video)

Kako su pojasnili, odredba člana 67 stav 1 Poslovnika Skupštine eksplicitno propisuje da u radu odbora učestvuju predstavnici predlagača akta i podnosioci amandmana na predlog akta koji se na sjednici razmatra, te da se u protivnom, razmatranje predloga akta odlaže.

“Pozivajući se na činjenicu da je Predsjednik Crne Gore inokosni organ, te da savjetnici ne mogu da donose odluke u njegovo ime zaboravili su i nadležnost odbora i Poslovnik.

Unaprijed instruirani i usaglašeni stavovi predsjednika i većine članova ova dva Skupštinska odbora, nesuvisla obrazloženja i gotovo opipljiva nervoza, po zadatku prisutne većine, koja baštini metode opstrukcije kao svoj osnovni i jedini način djelovanja, ne mogu pobjeći od istine”, istakli su iz kabineta Đukanovića.

Predsjednik Crne Gore je, naglašavaju, predlagač Odluke o skraćenju mandata Skupštine.

“Poštujući određenja Poslovnika Skupštine da raspravi na odborima mogu prisustvovati ovlašćeni predstavnici predlagača, Predsjednik je ovlastio svoje predstavnike koji će na sjednici odbora prisustvovati i učestvovati u radu kao predstavnici predlagača akta.

Onemogućavanje ovlašćenih predstavnika Predsjednika Crne Gore da iznesu argumente na skupštinskim odborima je providno politikanstvo koje je očekivano u atmosferi kontinuiteta uzurpacije nadležnosti najvažnijih državnih organa”, zaključuju u saopštenju.

Čitaj još:   KAO SIVI SOKO: Milo Đukanović uočio grešku u nazivu, vratio Skupštini Crne Gore izmjene Zakona o predsjedniku...

izvor: aktuelno.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more