IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ANDREJ Nikolaidis: PLAN JE- HAOS, PA VANREDNO STANJE, KAKO PROTIV TOGA?

Entropija je termin iz termodinamike– no to nas ovdje ne interesuje…

U društvenoj teoriji, entropija označava “stanje nereda, nasumičnosti i nesigurnosti“. Entropija je ime za potonuće u haos.

Riječ sam prvi put sreo čitajući Pinčona– „Smrt i milost u Beču“. Pinčonova „Entropija“ mi je najdraži tekst tog autora – no ni to nas ovdje ne zanima.

Teorija veli da u sistemu prepuštenom samom sebi entropija nužno raste– sistem dakle neprekidno klizi u stanje veće neuređenosti.

Toga smo se barem nagledali. Taj proces je očit u totalitarnim sistemima. Tito, koji je držao sistem na okupu, umro je. Partija je slabila, entropija je odradila svoje.

DPS nije oboren izvana. Sistem je pao, rasuo se. Pojela ga je entropija jer je snaga koja sistem uređuje slabila. Isto važi i za Crnu Goru.

Da se ne lažemo; neću ja jutros listati udžbenike fizike. Nego da vidimo šta kaže Vikipedija:

“Sa entropijom se neprekidno srećemo u svakodnevnom životu. Svako je video knjigu kako padne sa stola pri čemu se njena kinetička energija pretvorila u toplotu i malo zagrejala podlogu na koju je pala. Ali niko nije video da knjiga sa poda poleti na policu uz spontano hlađenje poda…

Čitaj još:   NIKOLAIDIS: “Imali smo Zdravkovu, pročetničku vladu, sad imamo onu koja ne radi ništa osim…”

U prvom slučaju entropija sistema raste a u drugom opada. Svi spontani procesi se odigravaju u smeru porasta entropije”.

Knjiga koja pada sa stola je odlična metafora za ono što se Crnoj Gori dešava.

Kraj KPJ značio je kraj Jugoslavije. Da kraj DPS-a ne bi značio kraj Crne Gore, a baš to je ideja crno-zelene Vučićeve koalicije, potrebno je uložiti neki rad.

Ali ne… Mi smo za Crnu Goru zabrinuti, samo što očekujemo da će knjigu na policu vratiti neko drugi. Neki čak vjeruju da je Milo iz roda Stalkera, da je lik iz Tarkovskog: da ima paranormalne moći kojima će učiniti da knjiga poleti i sama se vrati na policu.

Piše: Andrej Nikolaidis

izvor: gradski.me

DA LI Crna Gora, postaje azil za bogate…

Vlada Crne Gore je na poslednjoj sjednici donijela odluku o sticanju crnogorskog Read more