IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

MILO Đukanović: Mnogo sam ozbiljnijih protivnika prebacio preko glave od DRITANA, mislim da ni njega uskoro neće biti na političkoj sceni… (foto)

Mnogo sam ja ozbiljnijih protivnika prebacio preko glave tokom prethodnih 30 godina od Dritana Abazovića, imali su istu želju koju ima on. Njih danas nema, ja sam tu. Mislim da ni njega uskoro neće biti na političkoj sceni Crne Gore, ocijenio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

On je u intervjuu za Glas Amerike komentarisao izjave koje je premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović, upućivao i upućuje, na  adresu Đukanovića, kritike za kočenje evropskog puta Crne Gore…

“Smatram ih appsolutno neutemeljenim, jer te optužbe nisu ničim potkrijepljene. One su potkrijepljene jedino njegovom željom da Milo Đukanović nestane sa političke scene. Mnogo sam ja ozbiljnijih protivnika prebacio preko glave tokom prethodnih 30 godina od Dritana Abazovića, imali su istu želju koju ima on. Njih danas nema, ja sam tu. Mislim da ni njega uskoro neće biti na političkoj sceni Crne Gore”, istakao je Đukanović.

Kad ste govorili o velikorspkim i ruskim državnim i nacionalnim interesima, označili ste premijera Abazovića kao izvođača posla na tom planu. To su vrlo ozbiljne opužbe za ozbiljno krivično djelo. Da li se one odnose isključivo na premijerove političke odluke nakon pada manjinske Vlade, koju ste Vi podržavali?

“Ne, te se odluke odnose na vrijeme koje prethodilo padu Vlade i situacije koje su dovele do pada Vlade. Sve je počelo bjelodavno potpisivanjem ugovora sa SPC, gdje je potpuno pogrešnom interpretacijom istorije u preambuli i potpuno pogrešnom primjenom Ustava Crne Gore u normativnom dijelu tog ugovora, stvoren je jedan obavezujući aranžman Crne Gore i SPC, gdje se veoma jasno podilazi ideje velikosrpskog nacionalizma, kojem služi crkva Srbije, na neki način tihim, neko to zove puzajućim pučem, anektira i uvede u srpski svet, u sastav Velike Srbije”, rekao je Đukanović.

Čitaj još:   Ministarstvo sigurnosti BiH: "Hitno skloniti migrante sa ulica..."(foto)

Prema njegovim riječima, odatle je krenulo, a nakon pada Abazovićeve vlade, mi zapravo imamo jedno prilično pomahnitalo političko i medijsko djelovanje aktuelnog premijera, pratili smo sve to iz Vašingtona i Njujorka, pratimo svakodnevno i iz Crne Gore ali ono što je konstanta tog ukupnog djelovanja jeste da on i dalje pokazuje namjeru da nepokolebljivo služi velikosrpskom nacionalizmu i iz dana u dan sve više doprinosi ugrožavanju opstanka i evropske budućnosti Crne Gore.

“On je napustio evropsku agendu u trenutku kada se pred Crnom Gorom pokazala vrlo izgledna mogućnost da, u kratkom roku, konačno valorizuje svoje napore na reformama i na dostizanju svog evropskog cilja tokom prethodnih godina. On je to žrtvovao u korist ostvarivanja ciljeva velikosrpskog i kleronacionalizma crkve Srbije”, kaže predsjednik države.

Nakon toga, dodao je Đukanović,on je propustio priliku da, u vremenu predlaganja mandatara, pošalje, ako ne potpise, ono jasnu poruku, da 41 poslanik crnogorskog parlamenta stoji iza predloga za mandatara, zbog čega sam ja, naravno, tako okvalifikovao taj predlog, i odbio, kao odgovoran predsjednik države, da takvom mandataru, sa nejasnom podrškom parlamentarne većine, dam mandat.

“Nakon toga, napravno, predsjednik Vlade u tehničkom mandatu i njegova partija su u parlamentu propustili da skrate mandat parlamentu i stvore uslove da kroz izbore dodjemo do nove vlade. Dakle, on je taj koji i dalje doprinosi institucionalnoj truleži Crne Gore, ponavljam, ispunjavajući na taj način snove i želje ideologa velikosrpskog nacionalizma i ruskog imperijalizma u Crnoj Gori. Ja ne mogu drugačije to kvalifikovati do na način na koji sam kvalifikovao, eufemizmi ne pomažu u ovakvoj situaciji, morate jasno zasjeći, pokazati gdje je adresa odgovornosti za krizu u kojoj se Crna Gora nalazi i pokušati je politički riješiti”, pojasnio je Đukanović.

Čitaj još:   SDP: Hoće li se iko iz vladajuće većine oglasiti- Vučićev politički klovn, maše po Podgorici sa tri prsta prijeteći "srpskim svetom"... (foto, video)

Naravno, kaže, nemam nikakve sumnje da će sve ovo završiti jednog dana na sudu, jer ovo je sve vrlo precizno opisano u Krivičnom zakonu Crne Gore, samo nadležni moraju time da se pozabave.

“Vjerujte, vrlo sam se time pozabavio iako nisam nadležan, ovo je opisano u poglavlju 11 Krivičnog zakonika Crne Gore, jer se za ovo i ovakvo ponašanje predviđaju kazne zakona od tri do 15 godina”, zaključio je Đukanović.

izvor: cdm.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more