IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

PODGORICA: Na provjeru 60 diploma službenika MUP- a i Uprave POLICIJE…

Komisiji za provjeru validnosti obrazovnih isprava državnih službenika, namještenika i policijskih službenika zaposlenih u MUP- u i Upravi policije stiglo je 60 imena i prezimena osoba koje rade u tom sektoru, a za koje postoje indicije da su kupili diplome fakulteta i viših škola, saopšteno je Portalu Standard iz MUP-a.

Da li je za ovih devet mjeseci, od kad postoji Komsija, utvrđeno da je neka diploma lažna nijesmo dobili konkretan odgovor već samo obrazloženje “da su provjere diploma složen postupak koji traje”.

Kako ističe Mersudin Gredić, državni sekretar MUP-a i predsjednik ove Komisije, početkom ove godine u okviru ministartsva formirana je Komisija sa jedinim ciljem, a to je provjera diploma službenika MUP-a i UP i to po prijavama građana putem telefona 020-2023-880, emejla provjera@mup.gov.me i putem pošte.

“Sve prijave su anonimne i do sada je prijavljeno oko 60 imena službenika u svim nivoima zvanja. Analize dosijea prijavljenih službenika koji su trenutno predmet kontorle se nalaze u različitim fazama provjere, koji proces je složen i dugotrajan”, navodi Gredić.

Dodaje da je plan rada Komisije da završi provjeru diploma svih prijavljenih službenika, a nakon toga da vrši provjere ostalih diploma stečenih u takozvanim “sumnjivim” obrazovnim ustanovama.

Čitaj još:   UŽASNI DETALJI: David, je ubijen zbog MRAČNIH MOTIVA, otac Davor tvrdi da to...

“Ukoliko se utvrdi da je neka diploma stečena na “sumnjiv” način prikupljene dokaze Komisija će proslijditi Sektoru za borbu protiv kriminala, a oni će preduzeti dalje mjere iz svoje nadležnosti”, ističe Gredić.

Kako ističu Komisija djeluje i proaktivno, tačnije u odnosu na pristigle prijave. Analizira se sa kojih visokoškolskih ustanova ima najveći broj prijavljenih, tako da su se već izdvojile neke obrazovne institucije iz regiona, odakle i potiče najveći broj diploma navedenih u anonimnim prijavama. Većina prijavljenih i “sumnjivih” diploma stiže iz obrazovnih institucija iz regiona.

U pitanju su privatni fakulteti tipa Istočno Sarajevo– Sokolac, Fakultet Union Nikola Tesla, Distrikt Brčko, Blace, Sremski Karlovci, Novi Pazar. Provjere validnosti ovih diploma kako ističu iz MUP-a obavljaju uz asistenciju Sektora granične policije, Kadrovske službe, Sektora za borbu protiv kriminala, Unutrašnje kontrole policije.

Naime provjeravaju se prelasci granice, kao i prisustvo na poslu u danima prelaska granice kad su navodno polagani ispiti, kao i provjere preko Interpola u smislu validnosti isprava.

izvor: http://standard.me

Čitaj još:   SNIMLJEN TRENUTAK UŽASA: Akrobat pao s divovskog točka smrti, božićni spektakl odmah je prekinut... (foto, video)
Nasrnuo nožem na policiju, policajac ga upucao!!!

Nesvakidašnji incident u Hrvatskoj... Kako je objavila zagrebačka policija, danas oko Read more

DRAMA NA CETINJU: Privedena poznata pjevačica iz Srbije, JEDVA JE SMIRILI …

Sandra Valterović, poznatija kao Seksi Sandra, privedena je danas nešto Read more

DOLAZI ZAHLAĐENJE, PADAĆE ŠIROM REGIONA…

ZA  VIKEND u Bosni umjereno do pretežno oblačno vrijeme, a Read more

Eksplodirao parkirani AUDI, djevojku našli PORED VOZILA!!!

Nepoznata djevojka je povređena kada je u Zemunu, oko 2:30h Read more