IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

MIRZA Šabović: Za nešto više od stotinu dana PORAZILI SMO DRITANA Abazovića…

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović izgubio je kredibilitet na više različitih društveno- političkih nivoa i to usled svih afera čiji je posredno ili neposredno bio akter...

Međutim ono što se sasvim jasno nazire je i činjenica da je nakon njegovog potpunog političkog razobličavanja od strane Ministra odbrane Raška Konjevića sasvim sigurno izgubio i minimum političkog autoriteta, kazao je član Glavnog odbora SDP- a, Mirza Šabović.

Kako je naveo, tamo gdje sumnje počinju auoriteti padaju, a kada autoriteti padnu u figurativnom smislu, iskazuju jasne znake nemoći koje nadomještavaju primjenom pravno-procesnih mehanizama (silom) da bi pokušali kompezirati, odnosno nadomjestiti izgubljeni autoritet odnosno ublažiti političku a vjerovatno i neku drugu odgovornost.

“Nema dileme oko činjenice da je Abazović od strane Ministra odbrane i Ministra vanjskih poslova satjeran u ćošak, te da je razobličeno njegovo političko djelovanje”, ocijenio je Šabović.

On je istakao kako se nemoć premijera da se u svijetlu javnog diskursa argumentovano suprostavi onome što su saopštavali Krivokapić i Konjević najbolje se ogleda kroz apsolutno pravno besmislenu inicjativu o razriješavanju naprijed pomenutih ministara. Imajući u vidu činjenicu da je Vladi izglasano nepovjerenje, nikakva rekonstrukcija Vlade u ovom trenutku nije izvodljiva.

“Ovakva inicijativa je nedozvoljena u okvirima našeg Ustavno-pravnog poretka, jer se sam predlagač nalazi u bukvalno istom statusu izglasanog nepovjerenja kao i oni na koje se inicijativa formalno odnosi, osim toga, jasno je da bi kroz eventualno usvajanje ovakve iniciajtive imali klasično obesmišljavanje Ustavne norme – izglasavanje nepovjernja Vladi”, kazao je Šabović.

Čitaj još:   Evropa o ''KRVAVOJ VOTKI'': Ovako će Rusi nastaviti da se bogate preko Balkana... (foto)

Prema njegovim riječima, ta Ustavna norma izgubila bi svaki smisao, jer se vrlo precizno i jasno definiše, ono što je elementarno logično, a primjenjući ciljno odnosno teleološko tumačenje ove norme koja predviđa mogućnost da Skupština izglasa nepovjerenje Vladi, je da nakon izglasavanja nepovjerenja slijedi novi izborni proces (vraćanje mandata građanima) koji Vlada u tehničkom mandatu priprema, ovo je sama suština i uloga pomenute Ustavne norme shodno navedenom tumačenju, dakle nikakva rekonstrukcija Vlade u statusu izglasanog nepovjerenja nije moguća.

“Međutim, jasno je da ono što Abazović kroz ovu inicijativu želi zaista postići je politička diskfalifikacija ministara iz SDP-a koji mu itetako smetaju. Obrazloženje inicijative za njihovo razriješnje nema utemeljenje u činjenicama”, naglašava Šabović.

Kada su u pitanju ministri iz SDP-a i resori koji su bili u njihovoj nadležnosti, poiručuje, “možda je najbolje da Abazović pročita izvještaj Evropske komisije o napretku Crne Gore, gdje vrlo jasno stoji pohvala zbog uskladjenosti crnogorske vanjske politike i sistema odbrane sa zapadnim partnerima, tako da mu želim mnogo sreće u pokušaju da objasni našim saveznicima svoju inicijativu, a posebno nakon smjene direkotra ANB- a, čiji angažman je takođe pohvaljen”.

“Ovdje se otvara novi set problema za Abazovića, zaustavljanje malignog uticaja Rusije i otkrivanje afere sa švercom cigareta je nešto što se kroz politički angažman može kao zasluga pripisati ministru odbrane i ministru vanjskih poslova”, dodaje Šabović.

Onocjenjuje da je iniicijativa za smjenu čit pokušaj ne samo revanšizma u odnosu na njih, već i pokušaj zaustavljanja određenih procesa koji bi vjerovatno otkrili i neke druge nelegalne aktivnosti.

Čitaj još:   Željko Vukmirović: CIRKUS IZ CRNE GORE se seli u Davos...

“Kakav god da budee epilog inicijative o razriješavanju ministara iz SDP-a, jedno građani Crne Gore vrlo jasno prepoznaju a to je činjenica da smo za nešto više od stotinu dana porazili Abazovića”, zaključio je Šabović.

izvor: standard.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more