IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

PODGORICA: Slijede teški pregovori Evrope sad i DF- a, URA se ništa ne pita, DPS čeka rasplet… (foto, video)

Loklani izbori u 14 opština su završeni i sumirano može se reći da se pad DPS-a nije zaustavio, da nova lica plus populizam donose nove glasove, da desnica kroz DF stoji stabilno, pa čak da ima evropski trend rasta, a da su Demokrate u prošlom izbornom ciklusu iscrpile sve resurse za rast. Treba dodati i pokret URA, čiji je mali pad u odnosu na izbore iz 2020. zamaskiran dobijanjem par odborničkih mandata u opštinama gdje ih nijesu imali…

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti, utorak, 25- X- 00: 24… PODGORICA: Slijede teški pregovori Evrope sad i DF- a, URA se ništa ne pita, DPS čeka rasplet… (foto, video)

Moglo bi se reći da su tandem Spajić- Milatović apsolutni pobjednici, a da se jedna velika partija, kao što je SNP, polako, ali sigurno seli u istoriju.

Partija Vladimira Jokovića, koja je u Podgorici nekada riješila i driješila, imala gradonačelnike i pitala se za sve iz svoje barake na obali Morače, dozvolila je sebi da uzme samo procenat više od Preokreta koji je koliko juče počeo da radi. No, to je za neku kasniju analizu, jer prosto nijesu bitni, jer je Bečićev udarac matičnoj stranci tek sad došao na naplatu.

Šta je greška DPS- a i koalicije koju je predvodio Ivan Vuković, aktuelni gradonačelnik?

Analitičar Miloš Bešić kaže da DPS nije učio na greškama i nije shvatio poruku 30. avgusta 2020. Navodno, zaoštravao je i dalje političku scenu identitetskim pitanjima i širenjem narativa podjela. Možda je to tako, i možda je profesor u pravu, ali se onda postavlja pitanje kako to da je DF na suprotnom polu, sa istim pričama ostala u sedlu i pojačala svoj uticaj do te mjere da je u Budvi zbrisala sve političke protivnike.

Tu nešto ne štima. Vjerovatno je u pitanju nešto drugo, jer ako se vojvoda Andrija Mandić pretvorio u “pomiritelja” i “konstruktivnog” vođu prosrpskog i proruskog bloka, a do juče je tražio puške da brani crkvu i srpstvo u Crnoj Gori, onda je on bolje pročitao 30.avgust od DPS-a.

Za Ivana Vukovića bi se moglo reći– džaba je trošio pare i bio u svojevrsnoj kampanji od kada je sjeo u fotelju gradonačelnika. “Ubio” ga je negativni trend DPS- a, a ne loš rad. Jer, priznaće i njegovi protivnici, Podgorica je za četri godine drugačiji grad, ljepši za život, prosto– razvijeniji.

To kažu oni koji u nju dolaze povremeno i jasnije vide razliku od nas koji smo tu stalno. Dakle, Vuković je na lokalu radio dobro, ali ga je “loš” glas sa državnog nivoa koštao fotelje prvog čovjeka Glavnog grada. Na kraju, on je čovjek bez ijedne mrlje, bez korupcionaške afere, sa besprekornom biografijom… Ipak, to nije bilo dovoljno.

Zato poklič, usklik, vjerovatno novog gradonačelnika Jakova Milatovića, “Oslobodili smo Podgoricu”, zvuči tako naivno i infantilno. Jasno se vidi da je bio prekratko na kursu političkih floskula koje ništa ne znače. Oslobodili? Od čega? Od koga?

Kad bi ga neko pitao šta to tačno znači, ne bi znao reći, ali, eto, čuo je da se to tako kaže i da je to u Crnoj Gori IN. A sve što je IN i populistički, njemu njegovoj novoj stranci nije strano. Dapače, to im je ideologija.

Takve ideologije, naravno, ne traju dugo. U jednom ili dva izborna ciklusa budu iznenađenje, a potom kad izduši balon, svedu partiju na razumnu mjeru – tu negdje oko cenzusa. Najbolji primjer za ovakve putanje su Pozitivna Crna Gora, a u istom pravcu se kreću i Demokrate.

Nakon sinoćnje euforije i slavlja sa srpskim trobojkama i pjesmom “Veseli se srpski rode” ispred štabova DF- a i Evrope sad uslijediće pregovori, a oni neće biti nimalo laki, koliko god je to tako idilično izgledalo sinoć.

Čitaj još:   Dnevni horoskop za 30. novembar 2022. godine

Dva su momenta to najavila– jedan, Vuković je rekao da je najvažnije da grad nastavi da se razvija, ali da “svakako nije još ništa gotovo i još će se vidjeti sa kim će se vlast formirati.

I drugi momenat, lider DF- a je rekao da bi njihova kandidatkinja za gradonačelnicu, Jelena Borovinić Bojović, sigurno bila na čelu opštine da nije bilo nekih zakulisnih radnji. Ostao je nedorečen i misteriozan u vezi sa prerpekama bivše ministrke zdravlja ka gradonačelničkoj fotelji, ali znakovit za nastupajuće pregovore.

Dakle, daleko od toga da će tu stvari ići kao po loju. Pitanje je šta će na sve to reći lider PZP-a Nebojša Medojević koji je sa svog FB profila poručio da će, ako Evropa sad bude tas na vagi, napraviti koaliciju sa DPS-om.

“Imaju istog gazdu, globalnu duboku državu. Pokret Evropa sad je proizvod generala Petreusa, bivšeg šefa CIA, koji je sada gazda medijskog koncerna kome pripadaju mediji pod kontrolom Đilasa.

Od skoro i medijski koncern Vijesti. Oni znaju da je njihov dugogodišnji saveznik DPS mrtav, da je MILO Đukanović kompromitovan. Potreban je novi DPS, a to je Evropa sad. Gomila beskarakternih likova, sklonih korupciji i lopovlucima, ali spremnih da bespogovorno slušaju strane gazde.

Svaki glas Spajiću je glas za koaliciju DPS. Evropa sad je nova Pozitivna, nova URA. Još jedan projekat globalne duboke države protiv vitalnih nacionalnih interesa Crne Gore i našeg naroda. Nema nijedne razlike programa, vrijednosti, ideologija, između DPS i Evropa sad. Još jedna prevara i izdaja”, u svom stilu i u jednom dahu ocijenio je Medojević sa svog FB profila.

Ovo je dakle rekao jedan od tri najvažnija čovjeka u DF- u, što bi značilo, ako politika nije ono što svi pričaju, da nema šanse da do dogovora između Fronta i Evrope sad dođe. Ali nijesmo mi od juče, nagledali smo se i naslušali pljuvanja političkih oponenata, a kasnije sjajne saradnje, tako da nam taj politički suživot DF-a i Evrope sad u Glavnom gradu ne bi bio nikakvo iznenađenje.

To je možda i jedan od resursa odakle Vuković crpi minimalni optimizam, jer drugih skoro da nema. URA, odnosno njen lider Dritan Abazović otišao je daleko da bi mogao da se vrati na konstruktivnu ravan i uspostavi saradnju sa ideološki bližim partijama od onih sa kojima na državnom nivou šuruje. To šta će mu reći ambasadori sa zapada, neko vrijeme, uopšte ga ne dotiče.

Kao što rekosmo, slijede pregovori oko formiranja vlasti u Glavnom gradu a na stolu je, ne zaboravimo, hiljade radnih mjesta “po dubini”. Dovoljno za potkusurivanje i trgovinu u stilu – ja tebi dva javna preduzeća, ti meni upravne odbore, a njima ćemo šta ostane. I vuk sit i ovce na broju, reče vuk jedući sa čobanina.

Što se ostalih 13 opština tiče, nije bilo iznenađenja, bez obzira što je DPS izgubio vlast u većini njih. Pljevlja su odavno s one strane, rekli bismo, granice, za Kolašin i Žabljak bilo je samo pitanje vremena.

Budva je zakucana u krajnje desno, ali je njoj presuđeno davno. Na moru je ostao samo Bar, jer se za Tivat još vaga, a na sjeveru Bijelo Polje, Plav i Rožaje. Jasno je da tamo gdje stanuje multietičnost partije desnog centra i desnica nema šta da traži. Još ne, ali je pitanje koliko dugo.

Dan poslije izbora možda je pravo vrijeme da se zapitamo, šta sa državnim nivoom? Crna Gora je u permanentnom VD stanju i paraliza je na pragu. Potrebna su brza rješenja.

Poruku sa loklanih izbora svi su dobili, a čini se da ona glasi da su parlamentarni vanredni izbori izvjesni i to vrlo brzo.

U tom smislu je i današnja reakcija DPS-a koji u svom saopštenju logiciraju da su jučerašnji rezultati lokalnih izbora izvjesna najava izbornog procesa na državnom nivou.

Čitaj još:   SARAJEVO, AMBASADOR TURSKE: "Radimo na izručenju pripadnika FETO-a iz BiH u skladu s međunarodnim pravom..."

“Preliminarni rezultati, koji su izraz volje skoro pola biračkog tijela, pokazuju da su opozicione partije i one koje su van parlamenta, osvojile većinu glasova. To jasno ukazuje na sporni legitimitet većine iz 2020. i potrebu da se što prije organizuju državni izbori, kako bi se zaustavilo politički nakaradno stanje, u kojem stranka koja ima nekoliko procenata i njen lider, zloupotrebljavaju institucije i vlast”, saopšteno je iz DPS-a.

“DPS samostalno ili sa koalicionim partnerima je jedini politički subjekat koji ima odbornike u svih 14 opština. U većini opština smo politički subjekt sa najvećim brojem glasova. U Podgorici, iako nemamo apsolutnu većinu, broj odbornika liste koju je predvodio Ivan Vuković je skoro duplo veći od sljedeće liste, u Bijelom Polju smo osvojili vlast, u Baru takođe, u Plavu je naša lista osvojila apsolutnu većinu, u Tivtu smo stranka koja ubjedljivo ima najviše odbornika, u Danilovgradu smo najjača politička partija, u Kolašinu smo osvojili najviše glasova, na Žabljaku imamo najviše odbornika”, ističu u DPS- u.

U svim opštinama, dodaju, gdje su osvojili vlast ili imaju najveći broj odbornika, pozivaju sve političke subjekte koji ne grade svoj program na mržnji, već na razvoju Crne Gore, njenoj evropskoj perspektivi i jačanju građanskog društva, na formiranje postizbornih koalicija.

“Vjerujemo da je za mnoge partije period od dvije godine bio otrježnjujući, i da su shvatili da se na mržnji prema DPS-u ne može graditi politika i voditi država”, ističe se u saopštenju DPS-a.

Izraziti pad izlaznosti građana, kažu, može se tumačiti kao razočarenje birača koje je nastupilo poslije 2020. godine, kada su umjesto najavljenog „oslobođenja“ dobili nestabilnost, ogromna zaduženja, rast nezaposlenosti, pad ekonomije, ruiniranje zdravstva.…

“Sa druge strane ove izbore je karakterisala nezapamćena zloupotreba državnih resursa, partijsko zapošljavanje po državnim preduzećima, koje je devastiralo te sisteme i napravilo od njih gubitaše. Sve su to posljedice sa kojima ćemo se suočiti brzo.

Demokratska partija socijalista je svjesna da je trend populističke politike koji je globalni, stigao i u Crnu Goru, i da obećanja koja su lažna i neutemeljena mogu da trenutno zavaraju.

To je neodgovoran način vođenja politike, obmana birača, koja ima svoju cijenu i nikad nijesmo, niti ćemo na taj način tražiti podršku glasača. U nekim opštinama smo očekivali veću podršku, zbog konkretnih rezultata koje je lokalna vlast postigla, ali su očigledno drugi faktori opredijelili izbornu volju birača.

U narednom periodu ćemo analizirati rezultate, trudeći se da eventualne greške ispravimo do parlamentarnih izbora, koji su sada već gotovo izvjesni”, zaključuju u DPS- u…

BONUS VIDEO: Vujović: U Crnoj Gori na nacionalnom nivou jačaju proruske i prosrpske snage

izvor Standard.me

PODGORICA Slanje vojnika na KOSOVO nije neprijateljski čin…

SVAKAKO DA Uoči Samita Zapadnog Balkana u Londonu, koji se Read more

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

PODGORICA: Iz Crne Gore na hadž u Mekku otputovala 82 vjernika…

Buduće hadžije i hadžinice, ukupno njih 82, okupili su se Read more