IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

RANKO Đonović: POBJEDNICI U PODGORICI slažu se kao ROGOVI U VREĆI, moguće su koalicije i sa DPS…

Kakva god vlast u Podgorici da se sastavi ne može dugo trajati. Funkcionisaće kako je funkcionisala Budva. A Budva će sad funkcionisati skladno, četnički, a oni koji nijesu izašli na izbore nego predali grad u ruke onima kojima su ga predali- moraće da trpe…

„Lokalni izbori predstavljali su odbranu Crne Gore i to onih partija koje su je i stvorile, a pobijedile su partije koje su, od kad postoje, bile protiv nje“, ocijenio je u razgovoru za Portal Analitika politički analitičar Ranko Đonović.

Naš sagovornik je stava da je sa ovih izbora poslata poruka da suverenistički blok pada te da za to postoji više razloga.

„Negdje su razlog kadrovi, negdje novac za koji se zna da je ušao iz Srbije, a negdje je razlog i kampanja, iako mislim da je ona najmanje uticala. Ako znamo kako je izgledala Podgorica, onda za narod s normalnim principima i razmišljanjima nije smjela da padne u ruke onima o kojima ništa ne znamo“, smatra Đonović.

“Evropa sad” može nas gurnuti u dužničko ropstvo

Komentarišući pokret Evropa sad, koji je zabilježio dobar izborni rezultat u glavnom gradu, naš sagovornik ističe da su u pitanju ljudi koji nemaju iskustva u vođenju državne politike i koji, na kraju krajeva, nijesu političari.

„Crnu Goru oni mogu da gurnu u dužničko ropstvo i to najveće koje je ikad imala po glavi stanovnika. To je veliki rizik“, upozorava Đonović.

Iako je, kako napominje, neko uporedio bivše ministre i predstavnike pokreta „Evropa sad“ Jakova Milatovića i Milojka Spajića sa Lažnim carom Šćepanom Malim, Đonović poručuje da nijesu u pitanju dva cara već „dva pripravnika“.

„Moguće da oni imaju iskustvo po bankama, ali su pripravnici u državnom poslu. Moguće i da su bili dobri studenti, ali im se država ne daje zato, kao što se avion ne može dati onome ko je do tada vozio samo biciklo ili malo auto. A mi smo upravo to uradili“, kaže Đonović.

Nova vlast u Podgorici neće biti dugoročna

Kad su u pitanju postizborne koalicije, naš sagovornik ističe da je sve moguće, odnosno da su sve opcije na stolu.

„Oni koji sebe zovu pobjednicima slažu se kao rogovi u vreći, a to nije dobro. Oni zbog svog interesa mogu da idu tamo gdje će im više ponuditi. Neka od nezadovoljnih partija bi, ako ne dobije dio kolača, mogla da uđe s DPS-om u da vrši vlast, jer bi mu DPS dao mnogo veći kolač“, smatra Đonović.

Kategoričan je i da kakva god vlast u Podgorici da se sastavi – ne može dugoročno funkcionisati.

„To će funkcionisati kako je funkcionisala Budva do sad. Sad će Budva funkcionisati skladno, četnički, a oni koji nijesu izašli na izbore nego predali grad u ruke onima kojima su predali, sad će morati da trpe“, poručuje Đonović.

Čitaj još:   MUNJEVITA AKCIJA POLICIJE : Uhapšeni dileri sa 1,1 kg ČISTOG HEROINA u BiH!

Izbor je, kako kaže, između dvije strane. 

„Na jednoj strani je DPS i partije koje žele Crnu Goru kao suverenu državu i koje su je, formalno-pravno, stvorile, a građani kasnije izglasali. Na drugoj strani su partije koje Crnu Goru ne žele ni kao samostalnu, ni kao članicu EU i NATO“, ističe Đonović.

„Bitka“ za Šavnik slika crnogorskog inata…

Na dan lokalnih izbora zabilježene su brojne nepravilnosti, ali je ipak najtenzičnije bilo u Šavniku. Naš sagovornik smatra da je „bitka“ za Šavnik zapravo čisti crnogorski inat.

„Ne vjerujem da su time htjeli nešto da poruče. Istina, tamo je došao jedan dio novih birača, ali oni imaju pravo na to po zakonu. Ako to nekome smeta, onda treba da mijenjaju zakone, a ne da pokazuju čistu hajdučiju na biračkim mjestima. Da bi mogli održati demokratske izbore, ispada da bismo morali angažovati vodove policije, kako bismo čuvali pravo onih koji žele da izađu da glasaju“, smatra Đonović.

Kako dodaje, taj dio stanovništva vratio se u Njegoševo vrijeme.

„Vode se onim „oni gore ne trpe regule“, očigledno da hoće da pokažu da mogu i oni tako. To se lako može i mora zaustaviti“, ističe naš sagovornik.

Podizanje plata jedini argument pokreta „Evropa sad“

Đonović smatra da je jedini argument pokreta „Evropa sad“ to što su Milatović i Spajić, dok su bili ministri u 42. Vladi, povećali plate.

„Crna Gora nije imala nikakve nove vrijednosti kako bi povećavala bruto društveni dohodak, ali je imala zaduženje koje je s kamatama izašlo do 900 miliona. Tim parama su povećali plate, socijalna davanja, penzije, što građani svake države vole. Problem je što se to u drugim državama radi na realnim osnovama, stvaranjem novog dohotka, a ovdje je to urađeno iz dužničkog ropstva. Tako su prevarili građane“, smatra sagovornik Analitike. 

Prema njegovim riječima, pokret Evropa sad nije stvorio ništa novo.

„Samo su prebacali pare iz lijevog u desni džep i ukinuli Fond za zdravstvo. To što su podigli plate je njihov jedini argument. Ništa oni ne pričaju posebno dobro, ne rade ništa posebno dobro, samo su se izvještili u priči“, navodi Đonović.

Sada smo, prema njegovim riječima, dobili nove lažne vođe, koji obećavaju ono što ne mogu ispuniti. 

„To što su oni napravili ja ne bih uradio ni jednoj porodici, kamoli čitavoj državi“, ističe Đonović.

Čitaj još:   PODGORICA: U CRNOJ GORI, tri neradna dana povodom KURBAN- BAJRAMA... (foto, video)

Vanredni parlamentarni izbori neizbježni

Đonović je stava da bi vanredni parlamentarni izbori morali da budu neizbježni te da odgovaraju i jednima i drugima. 

„Onima koji su sad pobijedili na izborima odgovaraju vanredni parlamentarni jer su sad u punom zaletu, a DPS-u odgovaralo bi da popravi sliku o sebi“, smatra Đonović. 

Ipak, kako dodaje, plaši se da bi i na državnim izborima mogle da se ponove stvari koje, kako ističe, ne bi bile dobre za Crnu Goru.

„Kad imamo vladu kojom se upravlja van Crne Gore, ucjenama i ličnim interesima, onda možemo očekivati da i sljedeći državni izbori ne budu povoljni za Crnu Goru. Ipak, izbori su uvijek mogući kad ih traži 100-150 hiljada građana. I s tim pritiskom i protestom može i za pola godine doći do do izbora“, navodi Đonović.

Aktuelna vlast vuče poteze ka Srbiji, pa do Moskve

Naš sagovornik je smatra da se nalazimo na raskrsnici, odakle uopšte ne vidimo gdje je Evropa. 

„Ili se aktuelna vlast pravi da ne vidi, pa može da vuče poteze i lijevo i desno. Kako sad vuče poteze, čini mi se da oni vode ka Srbiji, pa do Moskve. Ka državama daleko od mora, koje bi da mu se primaknu preko Crne Gore“, ističe naš sagovornik. 

Kako dodaje, nijesu nikad imali priliku kakvu imaju sad.

„Oruđem su to pokušali 1918, a sad tome teže, navodno demokratskim putem. Siguran sam da na evropskom tlu ne postoji država koja bi dozvolila ovo što je dozvolila Crna Gora. Mi smo država na Balkanu s najdužim trajanjem, ali izgleda najkraćom pameću“, zaključuje Đonović.

izvor: analitika.me

PODGORICA Slanje vojnika na KOSOVO nije neprijateljski čin…

SVAKAKO DA Uoči Samita Zapadnog Balkana u Londonu, koji se Read more

PODGORICA: Iz Crne Gore na hadž u Mekku otputovala 82 vjernika…

Buduće hadžije i hadžinice, ukupno njih 82, okupili su se Read more

DANAS Podgorica: Krivična prijava protiv mitropolita Amfilohija…

Danas je, Crnogorski pokret (CP) podnio je osnovnom državnom tužilaštvu Read more