IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

HOROR vikend u Rijadu: Noć vještica obilježena i u Saudijskoj Arabiji… (foto, video)

Noć vještica ili Halloween obilježava se u mnogim državama svake godine krajem mjeseca oktobra. Ova odvratna manifestacija se obilježava i u Saudijskoj Arabiji od 2019. godine.

Mediji u svijetu ovakvo ponašanje Saudijske Arabije vide kao znak društvenih promjena koje je sa sobom donio prijestolonasljednik Mohamedom bin Salmanom.

Mediji u Saudiji posvećuju punu pažnju Halloweenu. Tako je Arab News ovoj manifestaciji posvetio čak naslovnicu. Zanimljivo je kako Noć vještica opisuju Saudijci koji su, kako piše Arab News, uživali u raznim kostimima u toj noći.

“Dok je Noć vještica dugo bila izbjegavana diljem Zaljeva, sudionici događaja opisali su tu manifestaciju kao oblik bezopasne zabave. Jedan posjetitelj, Khaled Alharbi, rekao je: ‘Akcije se temelje na namjerama. Ovdje sam samo da se zabavim’, piše Arab News.

Čitaj još:   NEVRIJEME, Evropa u panici, stiže uragan: Snažna oluja donijela vjetrove i ogromne talase... (foto)

Jedan od učesnika, Abdulrahman, izložio je kostim sjevernoameričkog mitološkog stvorenja Wendigo. Legenda kaže da je folklorno biće zlonamjerni duh koji opsjeda ljudska bića, izaziva osjećaje pohlepe i gladi te kanibalizira ljude hraneći se njihovim mesom. Abdulrahmanu je ovo prvi put da slavi Noć vještica u zemlji.

“Sjajno je slavlje, iskreno, i postoji duh radosti… Što se tiče harama ili halala, ne znam za to. Slavimo ga samo iz zabave i ništa drugo. Ne vjerujemo ni u što’, rekao je za Arab News.

izvor: sandzakdanas.me

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more