IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

RUSI I UKRAJINCI OD RATA BJEŽE U CRNU GORU I SRBIJU: Ima ih i u BIH, kupuju stanove i… (foto, video)

Na Balkan je, prema tamošnjim zvaničnim podacima, od kraja februara ove godine, kada je počela agresija Moskve na Ukrajinu, stiglo 104.000 Rusa…

BUDVA- BEOGRAD: Regija, Zanimljivosti, vijesti, ponedeljak, 31- X- 00: 14… RUSI I UKRAJINCI OD RATA BJEŽE U CRNU GORU I SRBIJU: Ima ih i u BIH, kupuju stanove i… (foto, video)

Naravno, nisu svi ostali u našem istočnom susjedstvu, mnogima je Beograd poslužio tek kao usputna stanica prema drugim odredištima. Prema dostupnim podacima od početka marta, Rusi su u Srbiji osnovali više od 2.300 firmi. Najbrojniji su programeri, konsultanti, dizajneri…

Rusi su posebno pohrlili put zapada nakon što je proglašena djelimična mobilizacija, bježeći od opcije da završe na frontu u Ukrajini. I u Crnoj Gori Rusi su prisutni, mediji iz Podgorice tvrde da je u ovoj zemlji članici NATO- a stiglo 229 računarskih kompanija.

Pokušali smo saznati kakva je situacija kada je u pitanju priliv Rusa, ali i Ukrajinaca u posljednjih šest mjeseci u Bosnu i Hercegovinu, ali do objave ovog teksta nismo dobili odgovor na upit poslan Službi za poslove sa strancima BiH.

Čitaj još:   BRAVO: Novi Pazar podigao trofej u Finalu KUP- a, SRBIJE

U kontaktiranim agencijama za nekretnine s područja Banje Luke i Lukavice saznali smo da Rusa baš i nema.

  • Novih Rusa nema. Imali smo jednu potražnju za stanom, ali od ruskog para koji radi u BiH. Neki drugi interes ne postoji – kazali su nam u banjalučkoj agenciji za nekretnine Remax.

Sličan odgovor smo dobili i u agenciji Saga, piše Faktor.ba.

  • Neznatan je broj novopridošlih Rusa u Banjoj Luci, Ukrajinaca i nema. Jedan Rus je tražio stan za iznajmljivanje, o njihovoj kupovini nekretnina nema ni riječi – istakli su u Sagi.

U agenciji NEK nekretnine iz Istočnog Sarajeva kratko su nam kazali:

  • Nema Rusa. Vidimo da ih mnogo odlazi u Srbiju, kupuju ili iznajmljuju stanove, osnivaju firme, ali ovdje ih nema uopće.

BONUS VIDEO; Šta kažu Rusi koji su sleteli u Beograd?

IZVOR Hayat.ba

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more