IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

MILO Đukanović: Funkcionalno i nezavisno prvosuđe uslov ukupnog napretka Crne Gore…

redsjednik Crne Gore Milo Đukanović uputio je čestitku povodom Dana državnih tužilaca Crne Gore, v.d. Vrhovnog državnog tužioca Maji Jovanović, nosiocima tužilačke funkcije i zaposlenima u tužilaštvu uz najbolje želje za dalji uspješan rad.

“U cilju djelotvorne zaštite svih građana, sistema društvenih vrijednosti i društva u cjelini, kao i podizanja stepena pravne sigurnosti i kolektivne svijesti o kvalitetu pravde, Državno tužilaštvo, kao jedinstven i samostalan državni organ, vrši poslove gonjenja učinilaca krivičnih djela za koja se goni po službenoj dužnosti i prekršaja, na osnovu Ustava, zakona i potvrđenih međunarodnih ugovora”, poručuje Đukanović.

Kako navodi, Crna Gora, koja stremi izgradnji moderne države po evropskim standardima, kao zemlja kandidat za članstvo u EU, u obavezi je da nastavi s naporima za ostvarivanje ravnopravnosti svih građana pred zakonom, jačajući tako njihovo povjerenje u efikasne i nepristrasne institucije sistema koje postupaju ujednačeno i objektivno, u čemu je od naročitog značaja uloga i predan rad crnogorske tužilačke organizacije.

“Postignuća u neselektivnoj borbi na polju zaštite društva od svih vrsta kriminala, najbolja su garancija usvajanja evropskih standarda u oblasti vladavine prava, što je preduslov za progres na evropskom putu”, ističe predsjednik.

Čitaj još:   MILO Đukanović: Budvom se danas upravlja iz Beograda, vrijeme je za promjene... (foto, video)

Biti nosilac tužilačke funkcije, kako dodaje. oduvijek je privilegija, čast i prestiž, jednako koliko odgovornost, obaveza i odricanje, posebno u društvima poput crnogorskog, u kojem i ,,pokoljenja djela sude’’.

Zato, kako ističe, valja podsjetiti da je moralni, ali i pravni imperativ slobodnog i profesionalnog postupanja svakog tužioca sadržan u normi našeg zakonodavca – da se poslovi Državnog tužilaštva ne smiju vršiti ni pod čijim uticajem i da niko ne smije da utiče na Državno tužilaštvo u vršenju njegovih poslova.

“Koristim priliku da ponovim očekivanje da će skori demokratski, inkluzivni i odgovorni dijalog nosilaca zakonodavne vlasti iznjedriti institucionalno rješenje punog kapaciteta, odnosno otkloniti višegodišnje v.d. stanje VDT-a, jer funkcionalno i nezavisno prvosuđe u cjelini je uslov, ne samo daljeg napretka Crne Gore u evropskim integracionim tokvima, nego i njenog ukupnog razvoja.

Još jednom Vam čestitam jubilej, uz najbolje želje za dalje uspjehe na dobro naše države i svih njenih građana, i upućujem srdačne pozdrave svim učesnicima na svečanosti” navodi se u čestitiki Đukanovića.

izvor: analitika.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more