IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Vojni analitičar Aleksandar Radić: MIGOVIMA SE NE MOŽE IĆI NA MALE DRONOVE, VUČIĆ ŠALJE DVIJE PORUKE… (foto, video)

Beogradski mediji danas su objavili da su nepoznati dronovi navodno osmatrali kasarne i položaje Vojske Srbije na području Merdara i Raške, zbog čega je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić naredio da se podignu Migovi 29…

BEOGRAD: Srbija, Zanimljivosti, vijesti, srijeda, 02- XI- 00: 34… Vojni analitičar Aleksandar Radić: MIGOVIMA SE NE MOŽE IĆI NA MALE DRONOVE, VUČIĆ ŠALJE DVIJE PORUKE… (foto, video)

Vojni analitičar Aleksandar Radić istakao je da se lovačkom avijacijom ne može ići na male komercijalne dronove, te dodao da nema indicija da su korištene letjelice velikih dimenzija koje bi mogle da predstavljaju ozbiljnu situaciju za Srbiju.

Radić za portal Nova.rs ocjenjuje da odluka Vučića o podizanju Migova predstavlja sa jedne strane poruku u kontekstu spoljne politike, a sa druge predstavlja politički marketing u domaćoj politici.

  • Ovo je samo argument u spoljnoj politici, nije bitno da li je sprovedena i u kom obimu konkretna radnja, bitno je da one strane zemlje koje su relevantne za odlučivanje o Kosovu znaju da smo mi ozbiljni, a sa druge strane riječ je i o domaćem političkom marketingu, gdje vi šaljete poruku da ste jaki i spremni na sve, dok je realnost nešto sasvim treće– rekao je Radić.
Čitaj još:   NOVI PAZAR JE JUČE POMOGAO BEOGRADU, BEOGRAD DANAS POMAŽE NOVOM PAZARU

Ona je podsjetio da je realnost da su na Kosovu snage KFOR-a, odnosno NATO, te da srbijanske bezbjednosne snage na kosovskom području mogu jedino da se pojave uz saglasnost međunarodnog faktora koji, kako je istakao, nema taj interes.

Foto: N1, Shutterstock

Kada se govori o samoj odluci predsjednika Srbije da podigne Migove, Radić je jasan– na komeracijalne dronove ne može se ići lovačkom avijacijom.

On ističe da ne veruje da se radi o dronovima neke velike sile, te da se jedino „može pričati o provokacijama nekih albanskih organizacija koje bi mogle da koriste komercijalne dronove“.

  • Letjelice velikih dimenzija, koje bi mogle da budu otkrivene radarima i da se na njih navede Mig, monopol su velikih sila. Ako pođemo od procjene da ovdje ne radi o nekoj velikoj zemlji koja krši naš vazdušni prostor, onda bismo došli do toga da pričamo o komercijalnim malim dronovima koje bi mogli da upotrebe, recimo, Albanci. Protiv takvih letjelica zapravo lovačka avijacija sa današnjim nivoom tehnologije ne može ništa da uradi, ni Mig 29, niti bilo koji lovački avion u svijetu, jer su dronovi premale letjelice– rekao je Radić.
Čitaj još:   PRIRODNI LIJEK: Kozji sir i surutka, izvori zdravlja SA BALKANA...

BONUS VIDEO: Aleksandar Vučić se obratio prisutnima na konvenciji PUPS- a…

izvor Hayat.ba

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more